A
J
Á
N
L
A
T

Történelmet írunk. Önnek is. Ajándékba is.

Múlt-kor előfizetés most 25% kedvezménnyel!

A 148 oldalas prémium magazin bolti ára 1592 Ft. Weboldalunkon keresztül azonban most még kedvezményesebben fizethet elő a Múlt-korra: a 4. lapszámot ajándékba adjuk, így Önnek egy magazin csupán 1194 Ft-ba kerül.*

* Bankkártyás fizetés esetén bárki számára elérhető. (A kedvezmény a korábbi lapszámainkra nem vonatkozik!) Az árak kizárólag belföldi szállítási cím esetén érvényesek. 

Felhívjuk továbbá szíves figyelmét, hogy az előfizetés nem az aktuális, hanem a következő számtól indul! Az aktuális számot keresse a nagyobb újságárusoknál!

HA A BEFIZETÉSHEZ SZÜKSÉGES POSTAI CSEKKET A SZÁLLÍTÁSTÓL ELTÉRŐ CÍMRE KÉRI (AJÁNDÉK), KÉRJÜK, AZ ADATLAP "MEGJEGYZÉS" ROVATÁBAN JELEZZE.

Gyors. Olcsó. Kényelmes.

Előfizetéssel sokkal olcsóbban juthat a magazinhoz.

Bankkártyával rendezett előfizetés esetén a 4. lapszámot ajándékba adjuk.

Tökéletes karácsonyi ajándék.

Előfizetéssel, külföldre történő megrendeléssel kapcsolatos kérdéseit az elofizetes@mult-kor.hu címen várjuk.
ID27: Múlt-kor (desktop) - PHALANX 2. (cikkoldal) (fejléckép alá végig a cikkek tetején)

Ókori gyilkosságra derült fény egy egyiptomi múmia korszerű vizsgálata által

2020. február 3. 15:07 Múlt-kor

2600 éves rejtélyt oldottak meg brit egyiptológusok és orvosszakértők: egy magas társadalmi státusú ókori egyiptomi nő 1834-ben Írországba került múmiájának beható vizsgálatával fény derült halálának okára.

Takabuti
Takabuti múmiája (kép forrása: Ulster Museum)

A kutatók január 27-én, a múmia 1835-ben történt „kibontásának” (a hagyományos pólya eltávolítása, amely a brit arisztokrácia körében népszerű szórakozás volt a 19. századi „múmiaőrület” idején) 185. évfordulóján jelentették be, hogy Takabutit halálos szúrással gyilkolták meg.

Az elemzés további titkokat is felfedett, mivel két ritka rendellenességet is felfedeztek a nő testében: a normális 32 helyett 33 foggal rendelkezett, és 26 helyett 27 gerinccsigolyával.

Takabuti az ókori Thébában (a mai Luxor) élt és halt meg, múmiája azonban a napóleoni háborúk után megindult nemzetközi múmiakereskedelem áldozatává vált, melynek során számtalan bebalzsamozott emberi maradvány hagyta el Egyiptomot.

1834-ben egy tehetős ír férfi, Thomas Greg megvásárolta és Belfastba szállíttatta a nő múmiáját, ahol aztán egy Edward Hincks nevű egyiptológus megfejtette a szarkofágon olvasható hieroglifákat.

ID10: Múlt-kor (desktop) - TESTUDO 2. (cikkoldal - 4. bekezdés) (Régi Cikkoldal - 4. bekezdés)

Ezek szerint a nőt Takabutinak hívták, és férjnél volt a húszas éveiben bekövetkezett halálakor. Nagy nevű thébai családból származott, édesapja Amon napisten papja volt.

„Kibontása” óta Takabutit többször vizsgálták az évek során, azonban csak most került sor DNS-ének elemzésére és a múmia CT-vizsgálatára. A kutatók beszámolója szerint mindkét esetben meglepő eredmények születtek.

A DNS-elemzés tanúsága szerint Takabuti genetikailag közelebbi rokonságban állt az európai emberekkel, mint Egyiptom mai lakosságával.

A CT-vizsgálat azt mutatta ki, hogy a nő szíve – amelynek meglétéről eddig nem tudtak – a helyén van, és kiváló állapotban őrződött meg. E vizsgálat fedte fel halálának erőszakos okát is: sebhelyeket mutatott ki, amelyek alapján Takabutit a hátán, bal válla közelében szúrhatták meg.

„Gyakran mondják, hogy milyen békésnek tűnik, amint koporsójában nyugszik” – mondta Eileen Murphy, a Queen’s University Belfast egyetem természetes és épített környezeti tanszékének bioarcheológusa.

„Takabuti súlyos sérülést szenvedett a mellkasfala bal hátsó szakaszán” – mondta el Dr. Robert Loynes ortopédsebész, a Manchesteri egyetem orvosbiológiai egyiptológia központjának előadója. „Ez majdnem biztosan azonnali halált okozott.”

A szív megléte szintén rendkívül különleges felfedezés. Mint azt Greer Ramsey, az észak-írországi múzeumokat összefogó National Museums Northern Ireland nevű intézmény régészeti kurátora elmondta: „Annak jelentőségét, hogy megerősítést nyert: Takabuti szíve a helyén van, nem lehet alábecsülni, mivel az ókori Egyiptomban e szervet eltávolították a túlvilágon, és megmérték, hogy eldőljön, jó életet élt-e az illető. Ha túl nehéz volt, megette a démon Ammut, és a túlvilágra való út sikertelen véget ért.”

Az új elemzések általában is több fényt vetnek az egyiptomiak életére a 25. dinasztia korában – mondta Rosalie David, a Manchesteri Egyetem egyiptológusa. „E tanulmány nem csupán Takabutival, de annak a kornak a szélesebb történelmi kontextusával kapcsolatban is bővíti ismereteinket: európai származásának meglepő és fontos felfedezése lenyűgöző fényt vet az egyiptomi történelem fontos fordulópontjára.”

A kutatócsoport – melynek tagjai között vannak a National Museums Northern Ireland, a Manchesteri Egyetem, a Queen’s University Belfast egyetem és a Kingsbridge magánkórház tudósai is – jelenleg könyv formában készül összeállítani eredményeit.

Takabuti múmiája ingyenesen megtekinthető a belfasti Ulster Museum ókori egyiptomi tárlatának részeként.

2020 tél: nincs cím
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
ID12: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Magazinpromó után ()
Takabuti külső szarkofágja (kép forrása: Ulster Museum)
ID28: Múlt-kor (desktop) - CENTURIA 3. (cikkoldal) (Legfrissebb rovat alá a cikkoldalon)
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.
ID2: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Jobb saját 1 300x600 ()

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

ID14: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Jobb saját 2 300x600 ()
ID13: Múlt-kor (desktop) - Al-/cikkoldal - Háttér előtt ()