A
J
Á
N
L
A
T

Történelmet írunk. Önnek is. Ajándékba is.

Múlt-kor előfizetés most 25% kedvezménnyel!

A 148 oldalas prémium magazin bolti ára 1592 Ft. Weboldalunkon keresztül azonban most még kedvezményesebben fizethet elő a Múlt-korra: a 4. lapszámot ajándékba adjuk, így Önnek egy magazin csupán 1194 Ft-ba kerül.*

* Bankkártyás fizetés esetén bárki számára elérhető. (A kedvezmény a korábbi lapszámainkra nem vonatkozik!) Az árak kizárólag belföldi szállítási cím esetén érvényesek. 

Felhívjuk továbbá szíves figyelmét, hogy az előfizetés nem az aktuális, hanem a következő számtól indul! Az aktuális számot keresse a nagyobb újságárusoknál!

HA A BEFIZETÉSHEZ SZÜKSÉGES POSTAI CSEKKET A SZÁLLÍTÁSTÓL ELTÉRŐ CÍMRE KÉRI (AJÁNDÉK), KÉRJÜK, AZ ADATLAP "MEGJEGYZÉS" ROVATÁBAN JELEZZE.

Gyors. Olcsó. Kényelmes.

Előfizetéssel sokkal olcsóbban juthat a magazinhoz.

Bankkártyával rendezett előfizetés esetén a 4. lapszámot ajándékba adjuk.

Tökéletes karácsonyi ajándék.

Előfizetéssel, külföldre történő megrendeléssel kapcsolatos kérdéseit az [email protected] címen várjuk.
2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket
ID27: Múlt-kor (desktop) - PHALANX 2. (cikkoldal) (fejléckép alá végig a cikkek tetején)

„Nem ember és nem is vadállat” – kortársai nem voltak túl jó véleménnyel IV. Szép Fülöpről

2020. november 29. 10:51 MTI

ID29: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Lead felett ()

Hétszázhat éve, 1314. november 29-én halt meg IV. (Szép) Fülöp francia király, a központosított monarchia megteremtője. Fülöp szigorú pénzügyi politikával párosuló erős központi hatalmat épített ki. A bevételek és a hatalom hajszolása közben nem válogatott az eszközökben: pénzrontás, hitelezők kiűzése, pápa elfogása, templomosok kivégeztetése, háborúk.

IV. Szép Fülöp

A Capet-házból származó Fülöp 1268-ban született, 17 éves korában lépett a trónra. Előnyös külseje miatt ragadt rá a Szép (Le bel) melléknév, de az érzéketlenségig menő hajthatatlansága és erős akarata miatt kevésbé hízelgő jelzőkkel is illették, egyik ellensége azt mondta róla: "nem ember és nem is vadállat - ő egy szobor".

Fülöp legfőbb törekvése Franciaország területének kiterjesztése és a királyi hatalom megerősítése volt, mindent ennek rendelt alá. Országát házassággal, szerződésekkel, ha kellett háborúval növelte, megszerezte Navarrát, Champagne-t, Lyont, Lille-t és Valenciennes-t. 1302-ben a csak névleg francia fennhatóság alatt álló, gazdag Flandriára is ki akarta terjeszteni uralmát, de csapatai 1302-ben az úgynevezett aranysarkantyús csatában vereséget szenvedtek. A megalázó vereséget egy újabb, immár győztes hadjárat követte 1304-ben, ezután a flamand városok kénytelenek voltak adót fizetni neki.

Fülöp konfliktusba keveredett I. Edvárd angol királlyal is, aki gascogne-i birtokai révén elvileg hűbérese volt. Ellentétük 1294-ben háborúba torkollott, a majdnem tíz évig tartó, mindkét felet hatalmas költségekbe verő ellenségeskedés egyezséggel ért véget: Fülöp lánya, Izabella feleségül ment a walesi herceghez, a későbbi II. Edvárdhoz. A békét megpecsételni hivatott szerződés azonban - mivel megalapozta a francia trónra támasztott angol igényeket - éppenséggel újabb háborúhoz, az 1337-ben kitört százéves háborúhoz vezetett.

Fülöp szigorú pénzügyi politikával párosuló erős központi hatalmat épített ki. A bevételek hajszolása közben nem válogatott az eszközökben, a pénzrontástól sem riadt vissza, a zsidóktól és a lombard bankároktól felvett hatalmas kölcsönöket nem törlesztette, hanem kiűzte az országból hitelezőit. A mindig pénzhiánnyal küszködő Fülöp volt az első francia király, aki 1302-ben összehívta a rendi gyűlést, amely jóváhagyta adókivető döntéseit.

ID10: Múlt-kor (desktop) - TESTUDO 2. (cikkoldal - 4. bekezdés) (Régi Cikkoldal - 4. bekezdés)

Uralkodásának talán legmaradandóbb és Franciaország sorsát évszázadokra megszabó vonása, hogy nem az egyházra vagy a főnemesekre, hanem a közrendű származású, egyedül tehetségükből a hatalom csúcsaira emelt jogász hivatalnokokra, az úgynevezett legistákra támaszkodott. Ezáltal nemcsak teljhatalmát szilárdította meg, hanem létrehozott egy, csak a királytól függő új politikai osztályt is, kizárva az ügyek intézéséből a nemességet.

Az ambiciózus Fülöp az egyházat is ellenőrizni akarta, így összeütközésbe került a VII. Gergely pápa világi hatalmi igényét felújító VIII. Bonifáccal. A vaskezű Fülöp bizalmasa, Guillaume de Nogaret 1303-ban foglyul ejtette a francia uralkodót kiátkozó pápát, akit a katonák állítólag pofon is ütöttek, a megalázott Bonifác nem sokkal később meghalt. A bíborosok hosszú huzavona után 1305-ben a bíborosi ranggal sem rendelkező francia Bertrand de Goth-t választották pápának. Ő a lábát sem tette be Rómába, a hivatalosan pápai hűbérbirtoknak számító, de francia befolyás alatt álló Avignonba tette át székhelyét, amellyel megkezdődött a pápák hét évtizedes avignoni fogsága.

Fülöp hatalmas összegekkel tartozott a templomos lovagoknak is, de fizetni nekik sem állt szándékában. 1307. október 13-án, egy pénteki napon (részben ez is hozzájárult a babona kialakulásához) jól előkészített akció során az inkvizíció nevében eretnekség vádjával mintegy 15 ezer lovagot fogatott el és vetett börtönbe, szétzúzva a rend franciaországi szervezetét.

A király befolyása alatt álló pápa 1312-ben bullával szentesítette a rend feloszlatását, a templomosok mérhetetlen vagyonának nagy részére Fülöp tette rá a kezét. A rend vezetőit 1314. március 18-án megégették, a nagymester a legenda szerint a máglyáról átkozta meg Kelemen pápát, Nogaret kancellárt, Fülöpöt és utódaikat. Az átok megfogant, egy esztendőn belül távozott az élők sorából az első, Avignonban székelő egyházfő, a nagyhatalmú pecsétőr és Franciaország királya is.

Nem sokkal a templomosokkal történt leszámolás után derült ki, hogy Fülöp két fiának felesége a párizsi Neslé toronyban nyíltan csalja férjét. Fülöp a csábító lovagokat kivégeztette, a hercegnőket elzáratta, de a botrány megrendítette tekintélyét. A király 1314 őszén vadászbalesetet szenvedett és néhány hét múlva, 1314. november 29-én 46 éves korában meghalt. Halála után három fia is ült a trónon, de egyik sem sokáig: a Capet-dinasztia 1328-ban férfiágon kihalt. Szép Fülöp uralkodásának utolsó időszakát és a halálát követő évek izgalmas, zűrzavaros eseményeit dolgozta fel Elátkozott királyok című hétkötetes, olvasmányos regényfolyamában Maurice Druon francia író.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
ID12: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Magazinpromó után ()
Legfrissebb
Legolvasottabb
ID28: Múlt-kor (desktop) - CENTURIA 3. (cikkoldal) (Legfrissebb rovat alá a cikkoldalon)
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.
ID2: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Jobb saját 1 300x600 ()

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

ID14: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Jobb saját 2 300x600 ()
ID13: Múlt-kor (desktop) - Al-/cikkoldal - Háttér előtt ()
ID34: Múlt-kor (desktop) - Beúszó magazin ()
Bezár