2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nagyfokú ellenállásba ütközött mindkét oldalon Egyiptom és Izrael történelmi békekötése

2019. szeptember 17. 08:39 MTI

41 éve, 1978. szeptember 17-én meghatározó megállapodás született a közel-keleti válságfolyamatban: Izrael és Egyiptom amerikai közvetítéssel megkötötte a békét előirányzó Camp David-i egyezményt. A megállapodás megkötéséért Anvar Szadat egyiptomi elnök és Menachem Begin izraeli miniszterelnök 1978-ban megkapta a Nobel-békedíjat. Az Egyiptom és Izrael közti békeszerződést 1979. március 26-án írták alá.

Az egyiptomi-izraeli megbékéléshez az nyitotta meg az utat, hogy a szovjet befolyást terhesnek érző Egyiptom nyitott a Nyugat felé. Történelmi lépés volt, hogy Anvar Szadat egyiptomi elnök 1977-ben Izraelbe látogatott, ahol beszédet is mondott a kneszetben.

Menahem Begin izraeli kormányfőt és Szadat egyiptomi államfőt Jimmy Carter amerikai elnök ültette tárgyalóasztalhoz 1978. szeptember 5-én a Washingtontól 80 kilométerre lévő Camp David-i elnöki rezidencián.

A különtárgyalások megkezdéséért az arab államok megszakították a kapcsolatot Egyiptommal, az Arab Liga még Kairó tagságát is felfüggesztette a szervezetben. A megbeszéléseket mind Izrael, mind Egyiptom többször ott akarta hagyni, a tárgyalások folytatásához mindannyiszor az amerikai elnök személyes közbelépésére volt szükség.

Végül két megállapodást sikerült tető alá hozni: az első az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatain alapuló békeszerződések aláírását irányozta elő, egy igazságos, átfogó és tartós közel-keleti rendezést, amely magába foglalta a Jordán folyó nyugati partvidékét és a Gáza-övezetet érintő, háromfokozatú tárgyalások menetének rögzítését is.

Izrael és Egyiptom vállalta, hogy tartózkodik az erőszak alkalmazásától, és a vitás kérdések rendezésében a diplomáciai eszközöket részesíti előnyben. Rögzítették, hogy a keretegyezmény aláírásától számított három hónapon belül békeszerződést kötnek, melynek alapja a gazdasági szankciók megszüntetése, a diplomáciai kapcsolatok felvétele, valamint a teljes elismerés kell, hogy legyen.

A második megállapodásban a két állam kötelezettséget vállalt az egyezményben foglaltak megvalósítására, és fontos területi kérdéseket is tárgyalt. A megállapodások értelmében Izrael feladta a Sínai-félszigetet, ám az 1979-ben aláírt békeszerződés csak rövidtávon hozott fejlődést Izrael és Egyiptom, valamint az arab államok közötti kapcsolatban.

A békekötés ellen mindkét oldal szélsőségesei elszánt harcot kezdtek. A Sínai-félszigetről való visszavonulás utolsó szakaszában izraeli telepesek súlyos összecsapásokat kezdeményeztek az egyiptomi katonákkal, az egyiptomi szélsőségesek pedig 1981 októberében egy kairói katonai parádén meggyilkolták Anvar Szadatot.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár