A
J
Á
N
L
A
T

Történelmet írunk. Önnek is. Ajándékba is.

Múlt-kor előfizetés most 25% kedvezménnyel!

A 148 oldalas prémium magazin bolti ára 1592 Ft. Weboldalunkon keresztül azonban most még kedvezményesebben fizethet elő a Múlt-korra: a 4. lapszámot ajándékba adjuk, így Önnek egy magazin csupán 1194 Ft-ba kerül.*

* Bankkártyás fizetés esetén bárki számára elérhető. (A kedvezmény a korábbi lapszámainkra nem vonatkozik!) Az árak kizárólag belföldi szállítási cím esetén érvényesek. 

Felhívjuk továbbá szíves figyelmét, hogy az előfizetés nem az aktuális, hanem a következő számtól indul! Az aktuális számot keresse a nagyobb újságárusoknál!

HA A BEFIZETÉSHEZ SZÜKSÉGES POSTAI CSEKKET A SZÁLLÍTÁSTÓL ELTÉRŐ CÍMRE KÉRI (AJÁNDÉK), KÉRJÜK, AZ ADATLAP "MEGJEGYZÉS" ROVATÁBAN JELEZZE.

Gyors. Olcsó. Kényelmes.

Előfizetéssel sokkal olcsóbban juthat a magazinhoz.

Bankkártyával rendezett előfizetés esetén a 4. lapszámot ajándékba adjuk.

Tökéletes karácsonyi ajándék.

Előfizetéssel, külföldre történő megrendeléssel kapcsolatos kérdéseit az [email protected] címen várjuk.
2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket
ID27: Múlt-kor (desktop) - PHALANX 2. (cikkoldal) (fejléckép alá végig a cikkek tetején)

Mosolyával rombolta le a „gonosz birodalmát” Raisza Gorbacsova

2021. január 5. 09:33 MTI

ID29: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Lead felett ()

89 éve, 1932. január 5-én született a "mosolygó cárnőként" emlegetett Raisza Gorbacsova, Mihail Gorbacsov volt szovjet államfő felesége, az első és utolsó szovjet „first lady”. Villámgyorsan a Nyugat kedvence lett. Szépsége, szellemessége, közvetlensége sokat javított a szovjet országimázson, hozzájárult a „gonosz birodalmáról” alkotott kép lerombolásához.

Gorbacsov-házaspár

Személyes varázsa élő cáfolata volt a szovjet politikusok feleségeiről kialakult korábbi sablonoknak. Sztálin, Hruscsov, Brezsnyev és Csernyenko feleségei a legritkább esetben álltak a kamerák elé, Andropovról pedig csak akkor lehetett megtudni, hogy nős volt, amikor özvegye megjelent temetésén.

Gorbacsova elsöpörte ezt a hetvenéves hagyományt: diplomás volt, elegáns és fesztelen, oldottan beszélt a politikáról, miközben személyesen foglalkozott beteg és elhagyott gyermekekkel. Mindez elbűvölte a Nyugatot, de otthon legjobb esetben értetlenséggel tekintettek rá. A merev, konzervatív beállítottságú szovjet társadalomban sokak feltűnési viszketegséggel vádolták, és az értetlenség falába ütközött.

Raisza Makszimovna Titarenko a szibériai Rubcovszkban született, iskoláit kitűnő eredménnyel végezte. Moszkvában filozófia szakos egyetemistaként, egy táncórán találkozott a joghallgató Gorbacsovval. 1953-ban házasodtak össze, egyetlen gyermekük, Irina 1957-ben született. Gorbacsova követte a kommunista párt ranglétráján egyre magasabbra jutó férjét a távoli sztavropoli körzetbe, itt írta meg szociológiai doktori értekezését a kolhozparasztság új életéről.

Amikor férjével visszatért Moszkvába, a Moszkvai Állami Egyetem tanára lett. Gorbacsov bekerült az SZKP Politikai Bizottságába, 1985-ben pedig felért a párthierarchia csúcsára, megválasztották a az SZKP KB PB főtitkárának.

ID10: Múlt-kor (desktop) - TESTUDO 2. (cikkoldal - 4. bekezdés) (Régi Cikkoldal - 4. bekezdés)

A szovjet „first lady” a kezdetektől elkísérte férjét útjaira. Egyik első látogatásukon tréfásan tanácsot kért François Mitterrand francia elnök feleségétől, lévén szavai szerint újonc ebben a foglalkozásban. Villámgyorsan a Nyugat kedvence lett. Szépsége, szellemessége, közvetlensége sokat javított a szovjet országimázson, hozzájárult a „gonosz birodalmáról” alkotott kép lerombolásához.

Odahaza azonban nem növelték népszerűségét az olyan hírek, hogy miután megcsodálta Margaret Thatcher brit miniszterelnök gyémánt fülbevalóit, a Cartier szalonban rögvest vett egyet magának is, vagy hogy Washingtonban négy, ajándékba kapott szőrmekabátjából hármat meg is mutatott a kíváncsi tömegnek.

A szóbeszéd szerint kapcsolata nem volt felhőtlen Nancy Reagannel, sőt kölcsönösen ki nem állhatták egymást, bár Gorbacsova ezt diplomatikusan cáfolta a Remélek címmel megjelent önéletrajzában. Ugyanakkor sokat tett hazájáért, alapítványokat hozott létre az orosz kultúra érdekében és leukémiás gyermekek kezelésére.

Soha nem épült fel teljesen az 1991-es sikertelen puccskísérlet következtében elszenvedett idegösszeomlásából. Férjét ezután igyekezett távol tartani az életüket kisajátító politikától, de 1996-ban megjelent a Gorbacsov számára kudarcot hozó választási kampány idején. 1999-ben leukémiát diagnosztizáltak nála, és hiába kezelték a németországi Münster egyetemi klinikáján, néhány hónap után, 1999. szeptember 20-án meghalt. Moszkvában, a novogyevicsi temetőben helyezték örök nyugalomra.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
ID12: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Magazinpromó után ()
Legfrissebb
Legolvasottabb
ID28: Múlt-kor (desktop) - CENTURIA 3. (cikkoldal) (Legfrissebb rovat alá a cikkoldalon)
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.
ID2: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Jobb saját 1 300x600 ()

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

ID14: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Jobb saját 2 300x600 ()
ID13: Múlt-kor (desktop) - Al-/cikkoldal - Háttér előtt ()
ID34: Múlt-kor (desktop) - Beúszó magazin ()
Bezár