A
J
Á
N
L
A
T

Történelmet írunk. Önnek is. Ajándékba is.

Múlt-kor előfizetés most 25% kedvezménnyel!

A 148 oldalas prémium magazin bolti ára 1592 Ft. Weboldalunkon keresztül azonban most még kedvezményesebben fizethet elő a Múlt-korra: a 4. lapszámot ajándékba adjuk, így Önnek egy magazin csupán 1194 Ft-ba kerül.*

* Bankkártyás fizetés esetén bárki számára elérhető. (A kedvezmény a korábbi lapszámainkra nem vonatkozik!) Az árak kizárólag belföldi szállítási cím esetén érvényesek. 

Felhívjuk továbbá szíves figyelmét, hogy az előfizetés nem az aktuális, hanem a következő számtól indul! Az aktuális számot keresse a nagyobb újságárusoknál!

HA A BEFIZETÉSHEZ SZÜKSÉGES POSTAI CSEKKET A SZÁLLÍTÁSTÓL ELTÉRŐ CÍMRE KÉRI (AJÁNDÉK), KÉRJÜK, AZ ADATLAP "MEGJEGYZÉS" ROVATÁBAN JELEZZE.

Gyors. Olcsó. Kényelmes.

Előfizetéssel sokkal olcsóbban juthat a magazinhoz.

Bankkártyával rendezett előfizetés esetén a 4. lapszámot ajándékba adjuk.

Tökéletes karácsonyi ajándék.

Előfizetéssel, külföldre történő megrendeléssel kapcsolatos kérdéseit az [email protected] címen várjuk.
2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket
ID27: Múlt-kor (desktop) - PHALANX 2. (cikkoldal) (fejléckép alá végig a cikkek tetején)

Meseszerű utat járt be az árvaháztól a divatvilág csúcsáig Coco Chanel

2021. január 10. 08:37 Tóth Judit

ID29: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Lead felett ()

Mecénás és szerető

1919 decemberében Coco első és legnagyobb szerelme, Boy egy autóbalesetben életét vesztette. „A halála rettenetes csapás volt a számomra. Capel elvesztésével mindent elvesztettem” − emlékezett vissza a tragédiára 25 évvel később életrajzírója, Paul Morand kérdésére.

Ennek ellenére nem maradt sokáig egyedül: a következő évben szerelmi viszonyba bonyolódott a nála nyolc évvel fiatalabb Dimitrij Pavlovics nagyherceggel, II. Miklós cár unokatestvérével, akit a cárné korábban azért száműzött Oroszországból, mert részt vett Raszputyin meggyilkolásában. A hozzávetőlegesen egy évig tartó kapcsolat idején anyagilag is támogatta a vagyonától megfosztott nagyherceget, aki pedig cserébe − és persze érzelmeinek kifejezése céljából − megmenekített családi ékszerekkel ajándékozta meg őt.

Egyes feltételezések szerint Coco Chanel ugyanez időben Igor Sztravinszkijnek is a szeretője volt − erre azonban egyértelmű bizonyíték nem került elő. A világhírű zeneszerzőt Szergej Gyagilev, a Cári Orosz Balett igazgatója mutatta be neki 1920-ban. Coco hamarosan a családjával együtt beköltöztette Párizs melletti, „Bel Respiro” elnevezésű villájába, hogy a komponista zavartalanul alkothasson, de ezen túl is jelentős összegekkel segítette a karrierjét.

ID10: Múlt-kor (desktop) - TESTUDO 2. (cikkoldal - 4. bekezdés) (Régi Cikkoldal - 4. bekezdés)

Az azonban kétségtelen, hogy egy másik, ugyancsak támogatásra szoruló művészhez, Pierre Reverdy költőhöz 1921-től gyengéd érzelmek fűzték. A Gabrielle-nél hat évvel fiatalabb férfi egy montmartre-i kis lakásban szűkölködött a feleségével. Bár különös szokások, valamint egymásnak ellentmondó cselekedetek jellemezték, Coco szinte bálványozta, és a kor legnagyobb költőjének tartotta.

Miután Reverdy 1926-ban barátai szeme láttára elégette néhány kéziratát, feleségével vidékre költözött, és visszavonultan, remeteként folytatta életét. Egykori szeretője a kiadóján keresztül látta el pénzzel, hiszen a direkt támogatást minden bizonnyal visszautasította volna. Barátságuk még több mint három évtizedig, Reverdy haláláig tartott.

Persze nem minden kedvese szorult Coco anyagi segítségre. 1924-ben egyik barátnője mutatta be neki Monte Carlóban Westminster hercegét, a brit uralkodó unokatestvérét, aki Nagy-Britannia egyik legtehetősebb emberének számított. Hamar egymásba szerettek. A férfi gyönyörű virágokkal, válogatott finomságokkal és drága ékszerekkel halmozta el, ő azonban rögvest hasonlóan értékes ajándékokkal viszonozta ezeket.

Sokan úgy hitték, a Côte d'Azurön felépített villa, a La Pausa − amelynek falai között később rengeteg híresség vendégeskedett − szintén a herceg ajándéka volt, ám a költségeket valójában Coco maga állta. Kapcsolatuk egyik jelentős hozadéka, hogy Gabrielle megismerkedett és közeli viszonyba került Winston Churchill-lel, a britek későbbi miniszterelnökével. Útjaik öt év után váltak el.

1931-ben a divattervező már Paul Iribe iránt táplált mély érzéseket. Az építész-formatervező dolgozott illusztrátorként, grafikusként, belsőépítészként, Amerikában művészeti tanácsadóként és díszlettervezőként, valamint újságot is alapított. Sokoldalúsága és tehetsége lenyűgözte Gabrielle-t, és az ő hatására még az ékszerekhez való viszonya is megváltozott. Noha korábban megvetette az értékes darabokat, és helyettük a mutatós bizsuk viselését preferálta, ’32-ben gyémánt- és ékszerkiállítást rendezett. Kapcsolatuk nem felhőtlen, ám mégis komoly volt. Amikor a férfi egy szeptemberi napon Coco szeme láttára összeesett és meghalt, a nő teljesen összeomlott.

Évekkel később, amikor már közel járt a hatvanhoz, ismét szerelmes lett: Hans Günther von Dincklage német diplomata dobogtatta meg a szívét. 1940-et írtak akkor, és csak kevesen tudták, hogy a jóképű báró Spatz fedőnéven a Gestapo magas rangú tisztviselője.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
ID12: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Magazinpromó után ()
„Életem legnagyobb szerencséje volt, hogy találkoztam vele” − nyilatkozta első igazi szerelméről, Arthur „Boy” Capelről a divattervezőWestminster hercege által szervezett franciaországi vaddisznóvadászaton Winston Churchillel és annak fiávalDmitrij Pavlovics orosz nagyhercegMarilyn Monroe egy üveg Chanel No. 5 parfümmelRuhaigazítás Romy Schneider színésznőn a tükör előttChanel a tükör előttA fiatal Coco Chanel
Legfrissebb
Legolvasottabb
ID28: Múlt-kor (desktop) - CENTURIA 3. (cikkoldal) (Legfrissebb rovat alá a cikkoldalon)
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.
ID2: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Jobb saját 1 300x600 ()

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

ID14: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Jobb saját 2 300x600 ()
ID13: Múlt-kor (desktop) - Al-/cikkoldal - Háttér előtt ()
ID34: Múlt-kor (desktop) - Beúszó magazin ()
Bezár