2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megtörténik a gyöngyösi Szent Bertalan-templom tervezett toronysisak-cseréje

2018. július 18. 14:54 MTI

Látványos szakaszához érnek szerdán a gyöngyösi műemlék Szent Bertalan-templom rekonstrukciós munkái: daruval helyezik vissza az északi torony megújult kupoláját, majd a déli torony tetőszerkezetét távolítják el, ahonnan a felújításra váró harangot is kiemelik – tájékoztott a helyi polgármesteri hivatal sajtóreferense kedden.

Pifkó Tamás elmondta: az új 17 tonnás, 18 méter magas toronysisakot várhatóan a délelőtti órákban emelik a helyére. A bádogosmunkák, amelyek során vörösréz borítással látják el a sisakot, a magasban zajlanak majd. Ezután lebontják a déli torony tetőszerkezetét, és kiemelik helyéről a harangot, amelyet ugyancsak felújítanak. A város legnagyobb temploma nem csupán eredeti formáját nyeri vissza, hanem új, turisztikai funkciókkal is gazdagodik – húzta alá.

Jelezte: a déli toronyban látványlift épül, amely egyben kiállításként is működik a továbbiakban: a liftben utazók a templom és a város történetével ismerkedhetnek meg. A déli torony tetején egy kilátót és kávézót is kialakítanak. Pifkó Tamás emlékeztetett: a rekonstrukció június elején kezdődött, és várhatóan november végéig tart. A szakemberek elsőként az északi torony tetőszerkezetét bontották le, majd a földön készítették el az új, 18 méter magas toronysisak faszerkezetét.

A Mátra lábánál fekvő Heves megyei város jelképeként is ismert Szent Bertalan-templom eredeti tetőzete az 1917-ben pusztító nagy tűzvész során semmisült meg, azóta ideiglenes kupolák fedték az épület tetejét.

A toronysisakok helyreállítását is célzó beruházás megvalósítására a helyi önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) kiírásán nyert európai uniós forrást, amelyet konzorciumi partnerével: az Egri Főegyházmegyével karöltve 36-36 millió forinttal egészített ki. 

A projekt költségvetése így meghaladja a 315 millió forintot, amelyből a toronysisakok helyreállítása, a látványlift és a kilátó építése mellett létrejön egy interaktív kiállítás, valamint kávézó és fogadótér is. A program másik pillére a templomrekonstrukcióval párhuzamosan, további 240 millió forintból valósul meg. Ennek részeként meghosszabbítják és felújítják a Gyöngyös-Mátrafüred közötti kerékpárutat, amely így két vallásturisztikai attrakció – a gyöngyösi Szent Bertalan-templom és a mátrafüredi Keresztelő Szent János-templom – összeköttetését, valamint a Mária út mátrafüredi kapcsolatának erősítését szolgálja – tette hozzá a sajtóreferens.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár