A
J
Á
N
L
A
T

Történelmet írunk. Önnek is. Ajándékba is.

Múlt-kor előfizetés most 25% kedvezménnyel!

A 148 oldalas prémium magazin bolti ára 1592 Ft. Weboldalunkon keresztül azonban most még kedvezményesebben fizethet elő a Múlt-korra: a 4. lapszámot ajándékba adjuk, így Önnek egy magazin csupán 1194 Ft-ba kerül.*

* Bankkártyás fizetés esetén bárki számára elérhető. (A kedvezmény a korábbi lapszámainkra nem vonatkozik!) Az árak kizárólag belföldi szállítási cím esetén érvényesek. 

Felhívjuk továbbá szíves figyelmét, hogy az előfizetés nem az aktuális, hanem a következő számtól indul! Az aktuális számot keresse a nagyobb újságárusoknál!

HA A BEFIZETÉSHEZ SZÜKSÉGES POSTAI CSEKKET A SZÁLLÍTÁSTÓL ELTÉRŐ CÍMRE KÉRI (AJÁNDÉK), KÉRJÜK, AZ ADATLAP "MEGJEGYZÉS" ROVATÁBAN JELEZZE.

Gyors. Olcsó. Kényelmes.

Előfizetéssel sokkal olcsóbban juthat a magazinhoz.

Bankkártyával rendezett előfizetés esetén a 4. lapszámot ajándékba adjuk.

Tökéletes karácsonyi ajándék.

Előfizetéssel, külföldre történő megrendeléssel kapcsolatos kérdéseit az [email protected] címen várjuk.
2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket
ID27: Múlt-kor (desktop) - PHALANX 2. (cikkoldal) (fejléckép alá végig a cikkek tetején)

Mégsem jéghegy okozta a Titanic vesztét?

2017. január 6. 15:10

ID29: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Lead felett ()

Új elmélettel állt elő egy Titanic-szakértő újságíró a hatalmas óceánjáró elsüllyedésével kapcsolatban. Senan Molony nemrég nyilvánosságra hozott bizonyítékokra támaszkodva azt állítja, hatalmas tűz söpört végig a Titanic bizonyos részein, mielőtt útjára bocsátották volna. Egyes szakértők szerint a tűz legalább annyira hozzájárulhatott a hatalmas óceánjáró elsüllyedéséhez, mint a végzetes jégtorlasz.

Titanic

Az elátkozott, közel 270 méter hosszú, 53 méter magas hajó 1912. április 15-én, első útján Southamptonból New Yorkba tartott, amikor a korai órákban elsüllyedt az Atlanti-óceánban, több mint 1500 utas halálát okozva ezzel. A legújabb bizonyítékok alapján a hajótest még jóval az indulás előtt napokig égett közvetlenül az óceánjáró azon része mögött, amelyet később a jéghegy átlyukasztott – olvasható a The Telegraph honlapján.

Az elmélettel előálló Senan Molony több mint 30 éven át kutatta a katasztrófát. Az újságíró kevéssé ismert fotók segítségével dolgozta ki elméletét. A képeket, amelyeken mintegy kilenc méter hosszú fekete foltok láthatók a hajótest jobb oldalának elülső részén, a Titanic vezető villamosmérnöke, John Kempster készítette még azelőtt, hogy a hajó elhagyta volna a belfasti hajógyárat. Mint Molony kifejtette, kifejezetten arra a területre koncentráltak, ahol a Titanic a jéghegynek ütközött, és azt találták, hogy a hajótestnek éppen azon a részén már azelőtt sérülés keletkezett, hogy a hajó elhagyta volna Belfastot.

ID10: Múlt-kor (desktop) - TESTUDO 2. (cikkoldal - 4. bekezdés) (Régi Cikkoldal - 4. bekezdés)

Szakértők ezt követően megállapították, hogy a sérülést feltehetően egy tűzeset okozhatta, amelyet pedig az váltott ki, hogy több száz tonna szén kapott lángra a hatos számú kazánház mögötti háromemeletes üzemanyagraktárban. Tizenkét ember próbálta megfékezni a tüzet, de még napokkal később is 500-1000 Celsius-fokon égett a kérdéses terület. A hajótiszteknek a White Star Line hajótársaság igazgatója, J. Bruce Ismay állítólag megtiltotta, hogy a tűzről említést tegyenek a Titanic bármelyik utasának, akiknek többsége – mintegy 2000 gyermek, nő és férfi – a harmadosztályon utazott, a fedélzet alatt, messze a többek között Benjamin Guggenheim és Lady Astor által megtapasztalt luxustól.

A hajó szokatlan módon fordítva állt be a southamptoni kikötőhelyre is, hogy az utasok ne vegyék észre az égésnyomokat – állítja Molony az általa feltárt bizonyítékokról forgatott dokumentumfilmben. Mint kifejtette, a hivatalos vizsgálat a hajó elsüllyedését isteni cselekedetnek tulajdonította. Nem egyszerűen arról van szó, hogy a Titanic „összeütközött egy jégheggyel és elsüllyedt” – állítja a kutató. Rendkívüli tényezők egész sorának egybeesése okozta a tragédiát: a tűz, egy jéghegy, és bűnös gondatlanság. 

A kutató szerint ezeket az égésnyomokat korábban senki sem vizsgálta, pedig teljesen megváltoztathatják a Titanic katasztrófájáról szóló történetet. Kohászati szakértők szerint amikor az acél ilyen magas hőmérsékletre hevül (500-1000 Celsius-fokra), törékennyé válik, és az anyag akár 75 százalékkal is meggyengülhet. A tűzről tudtak, ám úgy tettek, mintha mi sem történt volna. Pedig a Titanicot sohasem lett volna szabad vízre bocsátani – állítja a szakértő. David Hill, a British Titanic Society korábbi titkára a The Times-nak azonban úgy nyilatkozott, bizonyosan volt tűzeset, ám szerinte ez nem befolyásolta döntően a Titanic sorsát. 

Magazin

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
ID12: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Magazinpromó után ()
Két, Kempster által készített kép
Legfrissebb
Legolvasottabb
ID28: Múlt-kor (desktop) - CENTURIA 3. (cikkoldal) (Legfrissebb rovat alá a cikkoldalon)
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.
ID2: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Jobb saját 1 300x600 ()

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

ID14: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Jobb saját 2 300x600 ()
ID13: Múlt-kor (desktop) - Al-/cikkoldal - Háttér előtt ()
ID34: Múlt-kor (desktop) - Beúszó magazin ()
Bezár