2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket
ID27: Múlt-kor (desktop) - PHALANX 2. (cikkoldal) (fejléckép alá végig a cikkek tetején)

Mégsem a híres krími ostrom lehetett az európai pestis forrása

2021. január 15. 18:30 Múlt-kor

ID29: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Lead felett ()

Hannah Barker, az Arizonai Állami Egyetem kutatója eddig nem vizsgált források alapján merőben új magyarázattal állt elő a pestis 14. századi Európába jutására, ami a Fekete Halál néven ismert, páratlanul nagy pusztítást végző járványhoz vezetett.

Megbízhatatlan forrás

Barker eredményeit a Speculum című, a középkori történelemmel foglalkozó akadémiai folyóiratban publikálta. Számos, a Fekete-tenger térségét érintő korabeli forrást vizsgált át, mivel az ismert narratíva szerint innen került végül Itáliába, majd Európa más tájaira a halálos kór 1347 végén vagy 1348 elején.

Számtalan történelemkönyv hivatkozik erre a narratívára, azonban az mindössze egyetlen korabeli műből vezethető le. Gabriel de Mussis itáliai történetíró az ekkoriban a genovaiak fennhatósága alatt lévő Krím-félszigeti Kaffa városának (a mai Feodoszija) az Arany Horda nevű, mongol vezetésű állam általi ostromához vezeti vissza a pestist 1348-ban vagy 1349-ben összeállított Historia de morbo (A betegség története) című művében. De Mussis leírása szerint a mongolok (akiket ő tatároknak nevez) már három éve ostromolták a várost, amikor 1346-ban felütötte fejét táborukban a kór:

„A haldokló tatárok, letaglózva a betegség által rájuk hozott katasztrófa nagysága által, és felismervén, hogy nincs reményük a menekülésre, elvesztették érdeklődésüket az ostrom iránt. De megparancsolták, hogy a hullákat ostromgépekbe helyezzék, és hányják be a városba abban a reményben, hogy az elviselhetetlen bűz megöl mindenkit odabent. Egész hegyeknek tűnő hullahalmokat vetettek a városba, a keresztények pedig sem elbújni, sem elfutni, sem elmenekülni nem tudtak előlük, habár amennyi holttestet csak tudtak, a tengerbe dobtak. És hamarosan a rothadó hullák beszennyezték a levegőt, és megmérgezték az ivóvizet, a bűz pedig olyan átható volt, hogy több ezer emberből egy is alig volt olyan állapotban, hogy elmeneküljön a tatár sereg maradványai elől. Ezenfelül egyetlen fertőzött ember is átvihette a mérget másokhoz, és puszta tekintetével megfertőzhetett embereket és helyeket. Senki sem ismert, és senki sem tudott felfedezni semmilyen védekezési módot.”

A tengerészek és a kereskedők menekültek Kaffából, és elhurcolták magukkal a betegséget Velencébe és Genovába, ahol aztán úgy terjedt a járvány, hogy „minden várost, minden települést, minden helyet megmérgezett a fertőző pestis, lakóik pedig, nők és férfiak egyaránt, hirtelen haltak.”

ID10: Múlt-kor (desktop) - TESTUDO 2. (cikkoldal - 4. bekezdés) (Régi Cikkoldal - 4. bekezdés)

Habár de Mussis leírása meggyőzőnek tűnik, több gond is akad vele, és számos kérdést is felvet. Az első gond, hogy de Mussis ebben az egész időszakban az észak-itáliai Piacenza városában élt és alkotott, távol minden eseménytől, amelyről írt. A második a következő: ha a pestis 1346-ban érte el Kaffát, miért telt 12-18 hónapba eljutnia Európába?

Barker új tanulmányában a Fekete-tenger térségében az 1340-es években folyó események ennél konkrétabb bizonyítékait vizsgálja meg: „A Fekete-tenger térségének bizánci, genovai, velencei és mameluk lakói és utazói leveleket, diplomáciai jelentéseket, jogi dokumentumokat, krónikákat és emlékiratokat is írtak, amelyek fennmaradtak. E források nem új felfedezések, egyszerűen nem alkalmazták még őket soha a fekete halál történetének elmesélésére” – írja Barker.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
ID12: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Magazinpromó után ()
Idősebb Pieter Brueghel: A halál diadala (1562) (kép forrása: Wikimedia Commons)
Legfrissebb
Legolvasottabb
ID28: Múlt-kor (desktop) - CENTURIA 3. (cikkoldal) (Legfrissebb rovat alá a cikkoldalon)
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.
ID2: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Jobb saját 1 300x600 ()

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

ID14: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Jobb saját 2 300x600 ()
ID13: Múlt-kor (desktop) - Al-/cikkoldal - Háttér előtt ()
ID34: Múlt-kor (desktop) - Beúszó magazin ()
Bezár