2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kulturális központtá alakítják az idei irodalmi Nobel-díjas családjának érmihályfalvi malmát

2020. november 6. 11:45 MTI

Kulturális központ lesz az idei irodalmi Nobel-díjas költő, Louise Elisabeth Glück költő családjának erdélyi érmihályfalvi malmából - adta hírül csütörtökön a Maszol.ro hírportál.

Az érmihályfalvi Gizella-malom a romániai Érmellék egyik legjelentősebb ipari épülete és az Észak-Bihar megyei kisváros egyik jelképe, amely jelenleg meglehetősen leromlott állapotban van, de elkezdődött a megmentése, miután a helyiek eldöntötték, hogy kulturális központtá építik át.

A 20. század első felében az egyik legjelentősebb őrlőhely volt, amelyet alapítója, az Érmihályfalván 1900-ban 29 évesen megtelepedő Glück Benő hozott létre és feleségéről, Horovitz Gizelláról nevezett el. A Glück család a település ortodox zsidó hitközségének megbecsült közössége volt, amelynek sorsát megpecsételte a második világháború.

A családtagok többségét deportálták, de néhányan még idejében útnak eredtek és Kanadában, illetve az Egyesült Államokban telepedtek le. A család egyenesági leszármazottja a jelenleg Amerikában élő Nobel-díjas Louise Elisabeth Glück költő.

A Gizella-malom a kommunista államosítás után indult hanyatlásnak. Az épületben az államosítást követően raktár, vasöntöde, motortekercselő és autószerelő műhely is működött.

Az állapota az utóbbi harminc évben olyannyira leromlott, hogy már-már életveszélyessé vált, ezért 2012-ben a helyi önkormányzat egy nagyszabású takarítási akció során egy épületrészt le is bontatott, mert fennállt a veszélye, hogy összedől.

A portál szerint az új központ alapkövét szeptember végén tették le. A létesítményben a tervek szerint lesz színházterem, több próbaterem és kiállítóhelyiség. A többszintes, több mint 1000 négyzetméteres hasznos felületű ingatlan építési költségeit 5 millió lejre (370 millió forint) becsülik, amit román kormányzati pénzekből finanszíroznak.

Nyakó József polgármester elmondta, hogy a megújuló Gizella-malom mellé terveznek egy szabadtéri színpadot is. Az elöljáró közölte, hogy az amerikai költőnek a nagybátyja volt a malmot építtető Glück Benő, ezért elhatározták, megkeresik az Amerikában élő kitüntetettet és meghívják a majdani kulturális központ avató ünnepségére. A városgazda szerint az sem kizárt, hogy a költőről vagy a malmot építtető családról nevezzék el a kulturális központot.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár