A
J
Á
N
L
A
T

Történelmet írunk. Önnek is. Ajándékba is.

Múlt-kor előfizetés most 25% kedvezménnyel!

A 148 oldalas prémium magazin bolti ára 1592 Ft. Weboldalunkon keresztül azonban most még kedvezményesebben fizethet elő a Múlt-korra: a 4. lapszámot ajándékba adjuk, így Önnek egy magazin csupán 1194 Ft-ba kerül.*

* Bankkártyás fizetés esetén bárki számára elérhető. (A kedvezmény a korábbi lapszámainkra nem vonatkozik!) Az árak kizárólag belföldi szállítási cím esetén érvényesek. 

Felhívjuk továbbá szíves figyelmét, hogy az előfizetés nem az aktuális, hanem a következő számtól indul! Az aktuális számot keresse a nagyobb újságárusoknál!

HA A BEFIZETÉSHEZ SZÜKSÉGES POSTAI CSEKKET A SZÁLLÍTÁSTÓL ELTÉRŐ CÍMRE KÉRI (AJÁNDÉK), KÉRJÜK, AZ ADATLAP "MEGJEGYZÉS" ROVATÁBAN JELEZZE.

Gyors. Olcsó. Kényelmes.

Előfizetéssel sokkal olcsóbban juthat a magazinhoz.

Bankkártyával rendezett előfizetés esetén a 4. lapszámot ajándékba adjuk.

Tökéletes karácsonyi ajándék.

Előfizetéssel, külföldre történő megrendeléssel kapcsolatos kérdéseit az [email protected] címen várjuk.
2021. tél: Mesélő naplók
ITT támogathatsz bennünket
ID27: Múlt-kor (desktop) - PHALANX 2. (cikkoldal) (fejléckép alá végig a cikkek tetején)

Ki volt a történelem legrosszabb politikai tanácsadója?

2021. május 5. 16:32 Múlt-kor

ID29: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Lead felett ()

A nagy politikai döntéseket ritkán hozzák meg egyedül a hatalom birtokosai. Rendszerint tartanak maguk körül olyan személyeket, akik hivatalos vagy nem hivatalos kapacitásban javaslatokkal, illetve meglátásokkal látják el őket különféle kérdésekben. Bár végső soron a döntésért való felelősség annak a vállát nyomja, aki azt hivatalosan meghozza, nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy a tanácsadók néha – minden szándékuk ellenére – rendkívül előnytelen kimenetelű döntésekre veszik rá az uralkodókat és más vezetőket. Ki lehetett közülük a legrosszabb?

festmény
Charles Lebayle: Claudius császárrá kikiáltása (1886.)

Niképhorosz, VII. Mihály bizánci császár kegyence

A 11. század második felében a Bizánci Birodalomban egy túlságosan is agyafúrt és ügyes tanácsadó a végletekig megosztotta a társadalmat, kompromittálta uralkodóját, és a gazdaság romba döntéséből is jócskán kivette részét.

A napi ügyek helyett leginkább a tudomány elméleti kérdései iránt érdeklődő VII. Mihály (ur. 1071-1078) császár már trónra lépésétől egyre jobban kezdett hallgatni a birodalom felsőbb köreiben már több botrányt is túlélt, ám szintén a tudomány emberének számító Niképhoroszra, akinek addigi gondjait főként másokkal való összetűzései okozták – sokakban nem keltett jó benyomást viselkedése.

Voltak pártolói is, köztük a neves hadvezér Katakalón Kekauménosz, aki szerint „bőkezű és nagyon eszes”, illetve „rendkívül értelmes férfi” volt. Rajta kívül azonban kevesen látták így: Niképhorosz tapintatlan és agresszív viselkedése sok kedélyt borzolt. Arra törekedett, hogy a fontos döntésekből kizárjon másokat – főként az ifjú császár addigi nevelőjét, a császári politikát évtizedek óta irányító, tapasztalt Mikhaél Pszellosz főminisztert –, és akadályozni az uralkodóhoz való bejárást.

ID10: Múlt-kor (desktop) - TESTUDO 2. (cikkoldal - 4. bekezdés) (Régi Cikkoldal - 4. bekezdés)

Azzal is sokan vádolták, hogy barátai előmenetelét aránytalan mértékben segítette elő, olyan kiváltságokban részesítve őket, amelyeket nem érdemeltek ki. Arrogáns volt, ám egyúttal ügyetlen, és megvetette kritikusait.

A Niképhorosz tanácsára bevezetett változások a több irányból is nyomás alatt álló birodalom számára azt voltak hivatottak lehetővé tenni, hogy e szorult helyzetben visszavegye a kezdeményezést. Habár papíron jól átgondolt intézkedéseknek tűntek, a valóságban szinte mind katasztrofális eredményekkel jártak.

A költségvetést stabilizálni hivatott adóemelés nagyfokú elégedetlenséget szült, míg a keleten előrenyomuló szeldzsuk törökök elől menekülők áradata által előidézett éhínség orvoslására kieszelt központosítás – amely állami monopóliummá tette a gabonaellátást – csak tovább rontott az élelmiszerellátás helyzetén, hiányt, inflációt és zűrzavart okozva.

A nép által kicsinyítő képzővel „Niképhoritzész” néven gúnyolt tanácsadó döntései VII. Mihályra ütöttek vissza. „Hiányzik belőle a józan ítélőképesség” – írta az uralkodóról egy kortársa, „és nincs híján a gyermeki éretlenségnek”. A kormányzáshoz lusta császár egyszerűen átengedte a napi ügyeket tanácsadójának.

A helyzetnek nem lett jó vége: VII. Mihály uralmát megdöntötték, Niképhoroszt száműzték, a birodalom pedig példátlanul gyenge periódusba lépett. Niképhorosz bizonyára a fényűző konstantinápolyi eliteket hibáztatta volna a helyzetért, és némi igazság talán lett is volna szavaiban. Annyi bizonyos, hogy ő maga semmiért nem vállalta a felelősséget: a legrosszabb tanácsadókra ez mindig jellemző.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tél: Mesélő naplók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
ID12: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Magazinpromó után ()
Johann Friedrich StruenseeKarolina Matilda királynéVII. Keresztély dán királyII. Knut dán királyII. Ethelred angol királyTiberius császár mellszobraRómai pénzérme a hispaniai Augusta Bilbilis városából. Az érméről láthatóan törölve lett a Seianusra utaló „L. Aelio Seiano” felirat, a damnatio memoriae jegyébenVII. Mihály császár aranypénze
ID28: Múlt-kor (desktop) - CENTURIA 3. (cikkoldal) (Legfrissebb rovat alá a cikkoldalon)
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.
ID2: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Jobb saját 1 300x600 ()

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

ID14: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Jobb saját 2 300x600 ()
ID13: Múlt-kor (desktop) - Al-/cikkoldal - Háttér előtt ()
ID34: Múlt-kor (desktop) - Beúszó magazin ()
Bezár