A
J
Á
N
L
A
T

Történelmet írunk. Önnek is. Ajándékba is.

Múlt-kor előfizetés most 25% kedvezménnyel!

A 148 oldalas prémium magazin bolti ára 1592 Ft. Weboldalunkon keresztül azonban most még kedvezményesebben fizethet elő a Múlt-korra: a 4. lapszámot ajándékba adjuk, így Önnek egy magazin csupán 1194 Ft-ba kerül.*

* Bankkártyás fizetés esetén bárki számára elérhető. (A kedvezmény a korábbi lapszámainkra nem vonatkozik!) Az árak kizárólag belföldi szállítási cím esetén érvényesek. 

Felhívjuk továbbá szíves figyelmét, hogy az előfizetés nem az aktuális, hanem a következő számtól indul! Az aktuális számot keresse a nagyobb újságárusoknál!

HA A BEFIZETÉSHEZ SZÜKSÉGES POSTAI CSEKKET A SZÁLLÍTÁSTÓL ELTÉRŐ CÍMRE KÉRI (AJÁNDÉK), KÉRJÜK, AZ ADATLAP "MEGJEGYZÉS" ROVATÁBAN JELEZZE.

Gyors. Olcsó. Kényelmes.

Előfizetéssel sokkal olcsóbban juthat a magazinhoz.

Bankkártyával rendezett előfizetés esetén a 4. lapszámot ajándékba adjuk.

Tökéletes karácsonyi ajándék.

Előfizetéssel, külföldre történő megrendeléssel kapcsolatos kérdéseit az [email protected] címen várjuk.
2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

 
Keresett szó   
Címke szerint
Dátum és között
Keresési feltételek:
Címke: gasztronómia
164 találat
[1]

Hihetetlen sztárparádé volt 1972-ben Budapesten, Elizabeth Taylor itt tartotta 40. születésnapját

[2020.11.29. 11:46] Hírek

Nem mindennapi sztárparádénak adott otthont 1972. február 27-én a budapesti Hotel Duna Intercontinental. Ott ünnepelte ugyanis 40. születésnapját Elizabeth Taylor. Az amerikai Pan Am légitársasággal is szerződésben álló, Magyarország első ötcsillagos szállodájának rendezvényén kuriózumszámba menően számos nyugati celebritás vonult fel nagy csinnadrattával.

[2]

A Gundel-vendéglő jobb reklám volt Budapestnek, mint egy hajórakomány turistaprospektus

[2020.11.28. 10:26] Hírek

64 éve, 1956. november 28-án hunyt el Budapesten Gundel Károly vendéglős, a magyar vendéglátás és gasztronómia nemzetközi hírű képviselője. Sikerének titkáról Kellér Andor írt érzékletesen: „Minden vendéget egyforma kedvességgel üdvözölt, de görnyedés nélkül, nem a hasznát sóvárgó üzletember alázatával, hanem a vendéget szívesen látó házigazda figyelmességével.”

[3]

Hamburgerbe rejtett amerikai álom: Ray Kroc sikersztorija

[2020.10.14. 12:42] Hírek

Ray Kroc az 1950-es években egy turmixgépgyártó cég értekesítője volt. Az általa alapított étteremlánc ma a legnagyobb a világon. Ehhez az kellett, hogy Kroc jókor legyen jó helyen, és még valami: nyitott szemmel figyelje az eseményeket. E tényezők együttállásának köszönhetően látta meg a páratlan üzleti lehetőséget az étterem-tulajdonos McDonald fivérek újításában.

[4]

Mindkét világháborút megsínylette, de mindig megújulva tért vissza Bécs leghíresebb szállodája

[2020.09.09. 15:48] Hírek

144 éve, 1876. szeptember 9-én nyitották meg Bécsben a világ egyik legjobb és leghíresebb szállodáját, a Sachert. A hotel éttermében eleinte tejszínhabbal tálalták a Sacher-tortát és francia mintára szeparékat alakítottak ki, eszményi helyet kínálva a flörtöléshez, pletykáláshoz, udvari intrikákhoz.

[5]

Szőröstül-bőröstül elfogyasztottak egy vadlovat Anglia félmillió évvel ezelőtti lakói

[2020.08.12. 15:56] Hírek

480 000 évvel ezelőtt, a mai Nagy-Britanniában élt emberelődök egy csoportja feldolgozott és elfogyasztott egy teljes lótetemet – fedezte fel egy kutatócsoport. A Sussex megyei Boxgrove-nál folytatott ásatáson egy kanca maradványaira bukkantak, amelynek a jelek alapján minden részét megették.

[6]

Erdélyi fatányéros orosz jazzel: a budapesti vendéglátás gyöngyszemei az 1920-30-as években

[2020.07.19. 11:43] Hírek

Budapest mindig is soknemzetiségű város volt, aminek köszönhetően étkezési kultúrája is igen változatos képet mutatott. A XX. század első felében aztán az újabb betelepülők még színesebbé és izgalmasabbá tették a hazai éttermek, kávéházak kínálatát. Nagy szerepet játszottak ebben az elcsatolt országrészekről érkező honfitársaink.

[7]

Az ókori görögök még mézzel édesítették a fagylaltot, a 18. században már petrezselyemmel is

[2020.06.26. 14:47] Hírek

Az International Dairy Food Association felmérése szerint csak az Egyesült Államokban 3,7 millió tonna fagylaltot fogyasztanak el évenként az emberek, ami nagyjából közel 10,5 kilogrammnak felel meg fejenként. Bár a mindennapjaink részévé vált, kedvenc jeges desszertünk nyalogatása közben ritkán gondolkozunk el azon, valójában hogyan született meg a fagylalt.

[8]

Teli gyomorral a haslövés végzetes – így lakmározott a magyar baka a Nagy Háborúban

[2020.06.25. 14:57] Hírek

A soknemzetiségű és vallási megoszlású, földrajzilag rendkívül eltérő adottságú Osztrák–Magyar Monarchia haderejének összetétele igen színes képet mutatott. A sokféleség az élelmezés területén is jelentkezett.

[9]

Kövér papok, telt asszonyok, sovány szentek: széles skálán mozgott a túlsúly megítélése a középkorban

[2020.06.11. 17:33] Hírek

Manapság a hétköznapokban az ember szinte folyamatosan szembesül valamilyen formában a testsúllyal kapcsolatos különféle véleményekkel. Hogyan tekintettek a testsúlyra a középkorban? A válasz – mint az egész kor – igencsak összetett.

[10]

Turmixgépeik szállítója kivásárolta, majd tönkretette a McDonald's-ot megalapító testvérpárt

[2020.05.15. 12:42] Hírek

80 éve, 1940. május 15-én San Bernardinóban nyílt meg az első McDonald's étterem. A cég rövid idő alatt a történelem legsikeresebb gyorsétterem-hálózatává fejlődött. Üzleteiben már 1963 végéig egymilliárd hamburgert adtak el, manapság pedig már 36 ezer éttermük működik az egész világon.

[11]

Nem a Homo sapiens az első emberfaj, amely tengeri táplálékot fogyasztott

[2020.03.27. 15:53] Hírek

Az eddig véltnél régebb óta eszik tengeri táplálékot az ember. A Göttingeni és a Barcelonai Egyetem kutatói szerint már a neandervölgyi ember is rendszeresen fogyasztott kagylókat, halakat és más tengeri állatokat.

[12]

Tizenhárom évesen, zsebében harminc forinttal érkezett Pestre Gundel János

[2020.03.03. 11:09] Hírek

176 éve, 1844. március 3-án született Gundel János, az egyik legnevesebb magyar szállodás- és vendéglősdinasztia alapítója.

[13]

Bár üzletét előbb lebombázták, majd államosították, máig él Budapesten Auguszt József öröksége

[2020.02.27. 14:02] Hírek

Auguszt József, a híres cukrászdinasztia kiemelkedő alakja 145 éve, 1875. február 27-én született. A Párizsban és Londonban is tanult cukrász alig múlt huszonegy éves, amikor 1896-ban aranyérmet nyert cukorból készült szoborkompozíciójával.

[14]

A növényi változatok mellékíze miatt indult el a mesterséges szívószál kifejlesztése

[2020.01.03. 10:36] Hírek

Az ital adta élvezet egy pillanat alatt tovatűnt. Marvin Chester Stone mérgesen meredt a menta koktéljában ázó, az angolperje szárából készült szívószálára, amelynek köszönhetően, immáron sokadik alkalommal, egy zavaró fűíz jelent meg az italában. A csalódott Stone-nál ekkor „betelt a pohár”, elhatározta, hogy megoldást szolgáltat magának.

[15]

Gundel Károly külföldön is jobb hírét keltette Budapestnek, „mint egy hajórakomány turista-prospektus”

[2019.11.28. 08:35] Hírek

63 éve, 1956. november 28-án hunyt el Budapesten Gundel Károly vendéglős, a magyar vendéglátás és gasztronómia nemzetközi hírű képviselője. Sikerének titkáról Kellér Andor írt érzékletesen.

[16]

Rabul ejtette az Újvilág hódítóit az őslakosok különleges itala

[2019.11.19. 17:27] Hírek

Az Újvilág európaiak általi felfedezése és gyarmatosítása után a kakaó, illetve a csokoládé lassan, de biztosan világhódító útra indult, ez pedig részben egy angol kalóznak is köszönhető volt.

[17]

6000 éve már biztosan fogyasztottak tejet Nagy-Britanniában

[2019.09.13. 12:26] Hírek

A tanulmány készítői a béta-laktoglobulin nevű tejfehérjét mutatták ki újkőkorszaki földművesek fogkövében. Ez azt mutatja, hogy a mai Nagy-Britannia területének őskori lakói már 6 ezer évvel ezelőtt fogyasztottak tejtermékeket annak ellenére, hogy tejcukorérzékenyek voltak.

[18]

Az ókori egyiptomiak is szerették a görögdinnyét

[2019.05.27. 18:20] Hírek

Új vizsgálatok szerint már mintegy 3500 évvel ezelőtt is fogyasztottak Egyiptomban a nyári hónapokban egy, a mai görögdinnyéhez egészen hasonló gyümölcsfajtát.

[19]

A lázongó janicsárok életének központjában az étel állt

[2019.05.22. 16:09] Hírek

1806 tavaszán Isztambul forrongott. III. Szelim szultán modernizálni akarta hadseregét, amihez a janicsárhadtest megszüntetésére lett volna szükség, ez azonban nem volt könnyű feladat.

[20]

Henry Ford futószalagja ihlette meg a gyorsétteremláncot alapító McDonald-fivéreket

[2019.05.15. 12:36] Hírek

79 éve, 1940. május 15-én San Bernardinóban nyílt meg az első McDonald's étterem. A cég rövid idő alatt a történelem legsikeresebb gyorsétterem-hálózatává fejlődött. Üzleteiben már 1963 végéig egymilliárd hamburgert adtak el, manapság pedig már 36 ezer éttermük működik az egész világon.

[21]

Miért kaptak régen koponya alakú korsókat a német egyetemek végzős hallgatói?

[2019.05.07. 08:45] Hírek

A 19. század végi Németországban a végzős orvostanhallgatók kötelező kellékei közé tartozott talárjuk, jegyzeteik és minden más mellett egy koponya alakú söröskorsó is.

[22]

Amerika elvesztése után a zenének szentelte életét a szendvics feltalálója, John Montagu

[2019.04.30. 14:53] Hírek

227 éve, 1792. április 30-án halt meg John Montagu, Sandwich negyedik earlje, a szendvics „feltalálója”. Nevét egy étel tette halhatatlanná, pedig politikai karrierje sem mondható jelentéktelennek: meghatározó politikai események részese, földrajzi felfedezések támogatója volt.

[23]

Egészben megevett kígyót találtak egy őskori texasi lakos megkövült székletében

[2019.04.30. 09:34] Hírek

Sokszor elképesztő felfedezések várnak a kutatókra a legváratlanabb helyeken. Ilyen történt nemrég, amikor a texasi Alsó-Pecos kanyonvidéken az 1960-as években gyűjtött őskori székletmintákat kezdték átvizsgálni – a 12 000 évvel ezelőtt itt élt őslakosok igen különös rituális szokására derült fény.

[24]

Honnan származik a tortából előbújó táncosnő ötlete?

[2019.04.26. 08:52] Hírek

Habár egyes helyeken még az olyan, nem élelmiszert is tartalmazó finomságok, mint a Kinder-tojás is tiltás alá kerülnek, amiért veszélyes ehetetlen dolgokat az ételbe rejteni, az élő emberek (különösen nők) tortában való elrejtésének valamiért szinte világszerte erős hagyománya van.

[25]

Öt különleges fogás a középkorból

[2019.04.08. 18:33] Hírek

A kortárs források szerint azonban őseink nem csupán igen változatosan étkeztek, de meglehetősen kísérletező kedvűek is voltak a fogásokat illetően. Az alábbiakban olvasható öt olyan étel, amelyet fogyasztottak a középkorban, és korántsem lennének elképzelhetetlenek a modern ember asztalán sem.

[26]

Miért nem ettek a japánok 1200 éven át húst?

[2019.03.27. 14:20] Hírek

Japán különleges földrajzi jellemzői eleve nem kedveznek a széles körű állattartásnak, azonban az uralkodó törvények és a vallási tanítások is szerepet játszottak abban, hogy több mint egy évezreden keresztül tilos volt húst fogyasztani a szigetországban. Hogyan jött létre a tilalom?

[27]

Hat kora újkori tanács a jó alváshoz

[2019.03.13. 15:52] Hírek

Mindenkinek jól esik egy pihentető, átaludt éjszaka, és ez régen sem volt másként. Hogyan kezelték elődeink az kevés alvást és az esetleges inszomniát? Egyes alvási praktikáik ma meglepőnek tűnhetnek.

[28]

Kocsmai felszolgálóként kezdte karrierjét Gundel János

[2019.03.04. 11:22] Hírek

175 éve, 1844. március 3-án született Gundel János, az egyik legnevesebb magyar szállodás- és vendéglősdinasztia alapítója.

[29]

Igazi cukrászdinasztiát alapított Auguszt József

[2019.02.27. 16:09] Hírek

Auguszt József, a híres cukrászdinasztia kiemelkedő alakja 144 éve, 1875. február 27-én született. A Párizsban és Londonban is tanult cukrász alig múlt huszonegy éves, amikor 1896-ban aranyérmet nyert cukorból készült szoborkompozíciójával.

[30]

Miért rajongtak az emberek több ezer éven át a zsírfarkú juhokért?

[2019.02.07. 16:37] Hírek

A Kr. e. 5. században élő Hérodotosz Arábiáról szóló írásaiban többek között repülő kígyókról és olyan juhokról számolt be, amelyek farka oly hatalmas, hogy a súlya szinte lehúzza a földre. Annak érdekében, hogy elkerüljék a különféle sérüléseket, a helyi pásztorok egyfajta kiskocsikat építettek jószágaik, pontosabban a farkuk számára.

[31]

Feltalálása óta egyre könnyebb és könnyebben nyitható lett a sörösdoboz

[2019.01.24. 13:42] Hírek

84 éve, 1935. január 24-én került először a boltokba dobozba töltött sör, amely azóta nem csak a mindennapi élet részévé vált, de kultikus tárgy is lett, különleges darabjait múzeumokban állítják ki és gyűjtők lelkesednek értük.

[32]

Hét étel, amelyet híres emberekről neveztek el

[2019.01.03. 10:17] Hírek

Az előkelő éttermek menükártyáin a legtöbb étel kap valamilyen jelzőt, amely alapjaiban határozza meg magát az étket. De vajon tudjuk-e, hogy kiről nevezték el a Benedek-tojást? Hogy ki készítette el először a Margherita-pizzát? Vagy hogy miért vitázik egy habcsókos süteményen Ausztrália és Új-Zéland?

[33]

Vodkának álcázott Coca-Colával verte át a szovjet hatóságokat Zsukov marsall

[2018.12.20. 09:15] Hírek

A kereslet és a kínálat találkozásának lehetőségeire talán a legékesebb példa Georgij Zsukov szovjet marsall és az amerikai Coca-Cola esete – a Vörös Hadsereg egyik legnagyobb nevű parancsnoka és a kapitalista Egyesült Államok egyik legikonikusabb márkájának kapcsolata igen közeli volt.

[34]

Gasztronómiai polgárháborúból vált nemzeti ünneppé az amerikai hálaadás

[2018.11.23. 17:51] Hírek

Mára a hálaadás az Egyesült Államok egyik legjellemzőbb ünnepévé vált, amelyet a lakosság többsége megünnepel. Bár gyökerei a 17. századig nyúlnak vissza, országos ünneppé csupán a 19. században vált. Ez sem ment egyszerűen: a déli államok az északiak kulturális támadását látták benne.

[35]

Mit ettek a különféle korok katonái?

[2018.11.23. 15:46] Hírek

Ahogy a mondás is tartja, egy hadsereg a hasán menetel. A csapatok megfelelő élelmezése már a hadviselés kezdete óta az egyik legfontosabb feladata a katonai vezetésnek, és így volt a rómaiak idején, Dzsingisz Kán hordái esetében és Napóleon seregei számára is.

[36]

Többféle elmélet is létezik a szendvics feltalálásáról

[2018.11.13. 10:52] Hírek

John Montagu, vagyis Lord Sandwich nevét egy étel tette halhatatlanná, pedig felfedező utakat támogatott, és annak idején róla nevezték el a mai Hawaii-szigeteket is. Legendák szólnak arról, miért és hogyan találta fel az ételt, amelynek első formája két pirított kenyér közé tett hússzelet volt.

[37]

A tenger egyik legijesztőbb állata igazi ínyencség volt a középkori Angliában

[2018.11.06. 15:23] Hírek

A többségükben parazita életmódot folytató ingolák rémálomba illő kinézetük ellenére kedvelt ínyencségnek számítottak a középkori brit arisztokrácia körében. Egy nemrég tett régészeti felfedezés első alkalommal szolgál fizikai bizonyítékkal a különleges tengeri élőlény ember általi fogyasztásáról.

[38]

Európa legínycsiklandóbb osztrigáit évszázadokon át önállóan dolgozó nők termelték ki

[2018.10.30. 16:09] Hírek

Egy francia tengerparti kisváros különleges berendezkedésében az év nagy részében a nők végeztek minden tevékenységet a férfiak távollétében évszázadokon keresztül. A 19. században és a 20. század elején Cancale asszonyai népszerű példává váltak a nőjogi mozgalomban.

[39]

Elvis Presley egyszer átrepülte a fél országot egy szendvics miatt

[2018.10.25. 17:38] Hírek

A Király imádta a hasát, és halandó ember számára elképzelhetetlen dolgokat is megtett, hogy kielégítse csillapíthatatlan étvágyát. Sohasem felejtette el, hogy egy alkalommal evett a denveri Colorado Mine Company nevű étteremben egy mogyoróvajas, áfonyalekváros, baconös szendvicset is. Később egy egy téli este annyira megkívánta, hogy repülővel ment el érte.

[40]

A sütemények, a szex és a szesz rabja volt Viktória királynő

[2018.10.01. 13:04] Hírek

A különleges süteményektől és a füstölt tőkehaltól a whiskyig és a forralt borig Viktória brit királynő igen nagy rajongója volt az ínyencségeknek egész élete során – nem beszélve az egyéb testi élvezetekről.

[41]

A koreai konyha történetével ismerkedhet a közönség a Koreai Kulturális Központ kiállításán

[2018.08.28. 16:51] Hírek

A fermentált ételek történetét mutatja be a Koreai Kulturális Központ szeptember 4-én nyíló kiállítása, amelyen kiemelt szerepet kapnak a koreai kerámiaművesség egyik legnagyobb kulturális jelentőséggel bíró ágának termékei, az onggi edények is.

[42]

Előbb készített kenyeret az ember, mint hogy elkezdett volna földet művelni

[2018.07.18. 08:34] Hírek

A kenyérkészítés kezdetét eddig a letelepedett, földművelő életmódhoz kötötte a történelemtudomány, ezt azonban egy új lelet megcáfolta. A kenyérmorzsák felfedezése véletlen volt: Amaia Arranz Otaegui, a Koppenhágai Egyetem archeobotanistája azonosíthatatlan égésterméket talált a Shubayqa 1 tűzgyújtó helyein.

[43]

Terítéken a fehér arany - időszaki kiállítás a Gödöllői Királyi Kastélyban

[2018.04.11. 15:46] Hírek

2018-ban a Gödöllői Királyi Kastély különös utazásra invitálja a látogatókat. Céljuk, hogy megmutassák, milyen gasztronómiai szokások voltak az európai arisztokrácia udvaraiban.

[44]

Hogyan indította be egy éttermi ebéd az amerikai feminista mozgalmat?

[2018.04.11. 13:56] Hírek

1868. április 20-án egy tucat nő vonult be sorban a híres New York-i Delmonico's-ba. A nők középosztálybeliek, vagy gazdagabbak voltak, sokan közülük azonban dolgoztak, ami a 19. század közepén anomáliának számított. Maga az ebéd még inkább: egyetlen férfi sem volt velük.

[45]

Terítéken a „fehér arany” – feltárulnak az udvari gasztronómia titkai Gödöllőn

[2018.03.26. 14:53] Hírek

Az európai arisztokrácia udvarainak gasztronómiája mutatkozik be ebben az évben a Gödöllői Királyi Kastélyban egy nemzetközi programsorozat részeként. A gasztronómia a kastély húsvéti programjaiban is kiemelt szerepet kap, de bemutatkozik Sisi kedvenc virága, az ibolya is, többek közt az ibolyakóstolás és az illatkalandtúra programjain.

[46]

Gondolta volna, hogy az ókori Rómában azt sem tudták, mi az a narancs? 

[2017.08.02. 18:12] E-folyóirat

A citrusfélék ma már meglehetősen gyakorinak számítanak a Mediterrán térségben, ahol lépten-nyomon narancs- vagy citromfákba botlunk. Nem volt ez azonban mindig így, a Római Birodalomban például csak a tehetőseknek volt citromfájuk, narancsról pedig még csak nem is halottak.

[47]

Így nézett ki a „falánk” Viktória királynő étrendje

[2017.06.12. 12:58] Hírek

Viktória királynő híres volt étvágyáról, és étrendjét elnézve nem meglepő, hogy míg esküvője alatt még mintegy 45 kilót nyomott, addig halála előtt már legalább 127 centis derékbőséggel rendelkezett. Borjú- és ürüételek, sütemények és curry – ilyen volt Viktória királynő étrendje.

[48]

„Teli gyomorral a haslövés végzetes” – így lakmározott a magyar baka a Nagy Háborúban

[2017.01.12. 15:18] Hírek

A soknemzetiségű és vallási megoszlású, földrajzilag rendkívül eltérő adottságú Osztrák–Magyar Monarchia haderejének összetétele igen színes képet mutatott. A sokféleség az élelmezés területén is jelentkezett.

[49]

Kutyahúslevestől a kobraraguig – újabb 7 diktátor kedvenc étele

[2017.01.06. 08:29] E-folyóirat

Tudta, hogy Idi Amin olykor napi 40 narancsot nyomott be, mert szentül hitte, hogy úgy hat rá, mint a Viagra? És azt, hogy Vlagyimir Putyin nagyapja főzött Sztálinnak? Vajon miért várt Kim Dzsongil férfiasságot a kutyahúslevestől? Mely vezető számára kellett egyesével kiválogatni a rizsszemeket?

[50]

Kétezer éves marhahúslevesre bukkantak egy kínai sírban

[2016.12.20. 09:24] E-folyóirat

Különös leletegyüttes került elő egy, a Csou-dinasztiából származó kínai sírból: egy adagedényben jól megőrződött, megfőzött szarvasmarha mellső lábszárának csontjai.

ID34: Múlt-kor (desktop) - Beúszó magazin ()
Bezár