A
J
Á
N
L
A
T

Történelmet írunk. Önnek is. Ajándékba is.

Múlt-kor előfizetés most 25% kedvezménnyel!

A 148 oldalas prémium magazin bolti ára 1592 Ft. Weboldalunkon keresztül azonban most még kedvezményesebben fizethet elő a Múlt-korra: a 4. lapszámot ajándékba adjuk, így Önnek egy magazin csupán 1194 Ft-ba kerül.*

* Bankkártyás fizetés esetén bárki számára elérhető. (A kedvezmény a korábbi lapszámainkra nem vonatkozik!) Az árak kizárólag belföldi szállítási cím esetén érvényesek. 

Felhívjuk továbbá szíves figyelmét, hogy az előfizetés nem az aktuális, hanem a következő számtól indul! Az aktuális számot keresse a nagyobb újságárusoknál!

HA A BEFIZETÉSHEZ SZÜKSÉGES POSTAI CSEKKET A SZÁLLÍTÁSTÓL ELTÉRŐ CÍMRE KÉRI (AJÁNDÉK), KÉRJÜK, AZ ADATLAP "MEGJEGYZÉS" ROVATÁBAN JELEZZE.

Gyors. Olcsó. Kényelmes.

Előfizetéssel sokkal olcsóbban juthat a magazinhoz.

Bankkártyával rendezett előfizetés esetén a 4. lapszámot ajándékba adjuk.

Tökéletes karácsonyi ajándék.

Előfizetéssel, külföldre történő megrendeléssel kapcsolatos kérdéseit az elofizetes@mult-kor.hu címen várjuk.
ID27: Múlt-kor (desktop) - PHALANX 2. (cikkoldal) (fejléckép alá végig a cikkek tetején)

Hidat, harckocsit és más emlékeket hozott a felszínre a szárazság Ausztráliában

2020. február 10. 16:10 Múlt-kor

A legújabb szárazság különös történelmi emlékeket hozott ismét a felszínre Ausztrália Új-Dél-Wales államában, a Kék-hegység keleti, alacsonyabban fekvő területein. A többek között Sydney város vízellátásának biztosítására létrehozott víztározók némelyikében olyannyira lecsökkent a vízszint, hogy az egykor elárasztott települések maradványai is láthatóvá váltak, köztük több, a második világháború korát idéző tárgy is.

tank
Kép forrása: thevintagenews.com / Water NSW

Az 1948 és 1960 között felépített Warragamba-gát által létrehozott víztározóból a Burragorang-völgy hajdani tanyavilágának épületei és eszközei kerültek elő, köztük a legkülönösebb kétségkívül egy amerikai M3 típusú (kiviteltől függően Lee, avagy Grant névvel illetett) harckocsi.

A második világháború során főként Nagy-Britannia számára gyártott típus hamar elavulttá vált, és mintegy 1700 darab Ausztráliába került, ahol a konfliktus vége után sokat civil vásárlóknak adtak el nehéz földmunkagépként való alkalmazásra.

A Warragamba-gátnál emellett az egykor híres Wollondilly-híd maradványai is a felszínre kerültek, az egykori tanyavilág életmódjának talán legmarkánsabb mementójaként.

ID10: Múlt-kor (desktop) - TESTUDO 2. (cikkoldal - 4. bekezdés) (Régi Cikkoldal - 4. bekezdés)

A gát építésekor számos közösséget számoltak fel, és az egykor itt lakók számára korántsem kellemes emlékeket idéz fel az ilyen nyomok látványa.

„Érzelmekkel igencsak áthatott helyzet ez azok számára, akik akkoriban a völgyben laktak” – mondta az állam vízügyekért felelős szerve, a Water New South Wales örökségügyi specialistája, Kate Lenertz.

A régebbi, 1902 és 1907 között épült Cataract-gátnál egy másik különös háborús emlék került elő a víz alól: a konfliktus idején a gát elé telepített „torpedóhálók” tartórúdjai – az ezek közé kifeszített hálók a levegőből indított vízi robbanószerkezeteket voltak hivatottak megfogni.

A nem mindennapi látványosságokra felfigyelő helyi lakosok egyúttal aggodalmaiknak is hangot adtak az ivóvizet adó tározókban lévő épületek és fémtárgyak kapcsán, illetve felmerült a történelmi emlékek méltóbb konzerválásának gondolata is.

Lenertz azt nyilatkozta, a vízfogyasztóknak nincs félnivalójuk.

„Ezek ott vannak, amióta elkészült a Warragamba. Nem valószínű, hogy bármilyen hatással lennének a vízminőségre a vízgyűjtő területen.”

Az emlékek esetleges, megőrzési célú eltávolításáról azt mondta, a Water NSW határozottan elzárkózik ettől:

„A tárgyi emlékek jobban mesélik el történetüket ott, ahol vannak, és úgy gondoljuk, ez is egy módja a velük való gazdálkodásnak. Mesélnek a térségben történtekről, legyen az a korai benépesülése, a földművelés gyakorlatai, de betekintést nyerhetünk a gátépítés gyakorlatába is. Tükrözik a történteket, és többet mesélnek, amikor a szárazság felfedi őket, ezért a helyükön akarjuk hagyni őket.”

Lenertz szerint mindemellett gyakorlati haszna is van a tárgyak jelenlétének: gyakorlatilag állandó vízszintjelzőkként működnek az ilyen nagy szárazságok idején.

„A Water NSW munkatársai, és talán a helyiek számára is a szárazság mértékének indikátorai” – mondta Lenertz.

A Warragamba-víztározó jelenleg kapacitása 43 százalékán áll, és a kitartó szárazságban a vízszint továbbra is csökkenő tendenciát mutat. Nagy valószínűséggel az apadással további történelmi emlékek fognak előbukkanni.

2020 tél: nincs cím
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
ID12: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Magazinpromó után ()
A Wollondilly-híd (kép forrása: thevintagenews.com / Supplied / Alec Davie)A Cataract-gát (kép forrása: Wikimedia Commons)A Warragamba-gát (kép forrása: Wikimedia Commons)
ID28: Múlt-kor (desktop) - CENTURIA 3. (cikkoldal) (Legfrissebb rovat alá a cikkoldalon)
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.
ID2: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Jobb saját 1 300x600 ()

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

ID14: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Jobb saját 2 300x600 ()
ID13: Múlt-kor (desktop) - Al-/cikkoldal - Háttér előtt ()