2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hazánkban először látható installációval nyílt meg a Városliget új művészeti tere

2022. június 21. 13:25

William Kentridge Lágyabban játszd a táncot (2015) című videóinstallációjával nyitja meg kapuit a Városliget új kulturális intézménye, a NEO Kortárs Művészeti Tér. Magyarországon a nagyközönségnek első alkalommal mutatkozik be a mű, amely a Szépművészeti Múzeum nemzetközi kortárs gyűjteményének egyik kiemelkedő darabja. A kiállítás egy újonnan létrejött kiállítóhely nyitótárlata: a NEO Kortárs Művészeti Teret az 1885-ben eredetileg Műcsarnoknak épült, s a Liget Budapest Projektnek köszönhetően megújult Millennium Házában alakították ki.

William Kentridge: Lágyabban játszd a táncot
William Kentridge videóinstallációjának egyik jelenete

Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója egyben a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa elmondta, hogy a NEO Kortárs Művészeti Tér küldetése, hogy – hasonlóan a londoni Kensington Gardens parkban lévő Serpentine Galleryhez – a világ legjelentősebb kortárs képzőművészeit bemutató kiállítótere legyen Budapestnek, elhelyezkedésében, megjelenésében és funkciójában is.

A Városliget Zrt. szervezeti keretei között és a Szépművészeti Múzeum szakmai mentorálásával működő NEO a Szépművészeti Múzeummal, a Műcsarnokkal és a rövidesen felépülő Új Nemzeti Galériával együtt az egyedülálló és sokszínű, parkba ágyazott képzőművészeti intézményegyüttes fontos, egyedi küldetésű eleme.

A dél-afrikai származású William Kentridge napjaink legismertebb kortárs művészei közé tartozik. 2009-ben a Time magazin a világ 100 legbefolyásosabb embere közé sorolta, animációs filmjei, installációi, rajzai sajátos nyelven érintenek társadalmi-politikai kérdéseket és traumákat, művei a világ legjelentősebb köz- és magángyűjteményeinek becses darabjai.

A Lágyabban játszd a táncot című videoinstalláció, amely a Szépművészeti Múzeum nemzetközi kortárs gyűjteményének egyik kiemelkedő műve, a nagyközönségnek első alkalommal mutatkozik be Magyarországon. A mű William Kentridge összegző igényű, monumentális alkotása: a videóinstalláció embersziluettek véget nem érő vonulását ábrázolja egy sivár tájban.

Az andalító zenére táncoló árnyalakok az antik reliefek motívumfűzésével, a diadalmeneteket ábrázoló fametszetek ikonográfiájával és a danse macabre hagyományával is asszociálhatók, ugyanakkor a festészet- és filozófiatörténet (Platón és idősebb Plinius) régi toposzát, a vetett árnyékot is új kontextusba helyezik.

A mű címe Paul Celan költő Halálfúgájának egyik sorát idézi („lágyabban játszd a halált”), és ezáltal traumatikus tartalmakkal telítődik, a pusztulás, a száműzetés, a folytonos vándorlás, az egzisztenciális szorongás minden korszakban másképp aktuális tapasztalatát felidézve.

A mű az egész kentridge-i életmű egyik kulcsműve. A mozgásba hozott, rajzolt látványok élő alakokkal keverednek, akárcsak Kentridge más művein, a figurák a társadalom különféle rétegeiből származnak, hol valóságosak, hol álomszerűek. A panorámaszerű körmozi felfogható társadalmi körképként, sajátos helyzetképként, ugyanakkor az installáció egésze a folytonos mozgásnak és az elbizonytalanodó identitásoknak sajátos metaforájává is válik.

A művész 2011-ben már szerepelt Budapesten: I am not me, the horse is not mine (2008) című, a Szépművészeti Múzeumban bemutatott, Nyikolaj Vasziljevics Gogol Az orr című novelláját feldolgozó videóinstallációját jelentős szakmai és közönségsiker övezte.

A Millennium Házában kialakított 350 négyzetméteres kiállítótér lehetőséget ad a kortárs művek és installációk széles spektrumának a bemutatására. A NEO célja, hogy aktív szakmai együttműködést alakítson ki művészeti felsőoktatási intézményekkel is.  Mindezek mellett a művészeti tér nagy hangsúlyt kíván fektetni a művészetek edukatív célú közvetítésére, ennek érdekében tárlatvezetéseket és múzeumpedagógiai foglalkozásokat is szervez, minden korosztály számára.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A NEO Kortárs Művészeti Térnek a Millenium Háza ad otthont
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár