2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Gyászszalaggal és megosztással a nácizmus és a sztálinizmus áldozataiért

2016. augusztus 23. 11:33

Az Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata arra bátorít mindenkit, hogy a Molotov‒Ribbentrop-paktum aláírásának évfordulóján egy „Augusztus 23.” felirattal díszített, gyászszalagos kitűző viselésével, illetve a kitűző elektronikus verziójának internetes és közösségi oldalakon történő megosztásával emlékezzen meg a nácizmus és a sztálinizmus több millió áldozatáról. Az ESzEH kampányához idén 27 intézmény csatlakozott 10 különböző országból.

2008-ban az Európai Parlament nyilatkozatot fogadott el arról, hogy augusztus 23-át a Totalitárius Diktatúrák Áldozatainak Európai Emléknapjává jelöli ki, amelyet idén immáron hetedik alkalommal ünnepelhetünk meg. A náci Németország és a sztálini Szovjetunió között 1939. augusztus 23-án köttetett meg az az egyezmény, amely a második világháború tragédiájához és annak következményeihez – a koncentrációs táborokhoz, a Gulághoz, a Holokauszthoz, a krematóriumokhoz és a munkatáborokhoz, majd ezt követően a hosszú éveken át tartó hidegháborúhoz és Közép-Kelet-Európa társadalmainak további elnyomásához – vezetett. A Molotov‒Ribbentrop-paktum aláírásának évfordulóján emlékezünk meg mindazokról, akik a nácizmus és a sztálinizmus bűntetteinek következtében veszítették életüket.

Az Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata (ESzEH) arra bátorít mindenkit, hogy egy „Augusztus 23.” felirattal díszített, gyászszalagos kitűző viselésével, illetve a kitűző elektronikus verziójának internetes és közösségi oldalakon történő megosztásával emlékezzen meg a több millió áldozatról. Az ESzEH azt szeretné elérni, hogy ezek a gesztusok a totalitárius diktatúrák áldozatainak – mindenekelőtt a koncentrációs és megsemmisítő táborok, a szovjet Gulag és a sztálini börtönök foglyainak – millióit idézzék fel az emlékezetünkben. A kampány hosszú távú célja, hogy az európaiak tudatában augusztus 23-a a XX. századi totalitárius diktatúrák áldozatainak emléknapjaként rögzüljön.

A kitűző mellé csatolt képeslapon, valamint a kampány grafikus anyagain szereplő áldozatok között megtalálható egy ismeretlen zsidó magyar fiú auschwitzi portréja, valamint gróf Batthyány Gyula festő – gróf Batthyány Lajos miniszterelnök dédunokájának – fényképe is, akit a II. világháború után koholt vádak alapján több évi börtönbüntetésre ítéltek. A portrék megrendítő képi dokumentumai a totalitárius diktatúráknak.

Az ESzEH kampányához idén 27 intézmény csatlakozott 10 különböző országból. A megemlékezés szimbólumait – képeslapokat és kitűzőket – önkéntesek osztják szét Európa több nagyvárosában, köztük Budapesten. A magyarországi kampány partnerei a Gulag Emlékbizottság, a budapesti Holokauszt Emlékközpont; a Magyar Cserkészszövetség és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága. A kitűzőt bárki megrendelheti magának a www.enrs.eu/august23 internetes oldalon, ugyanitt tölthető le a kitűző elektronikus változata is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár