A
J
Á
N
L
A
T

Történelmet írunk. Önnek is. Ajándékba is.

Múlt-kor előfizetés most 25% kedvezménnyel!

A 148 oldalas prémium magazin bolti ára 1592 Ft. Weboldalunkon keresztül azonban most még kedvezményesebben fizethet elő a Múlt-korra: a 4. lapszámot ajándékba adjuk, így Önnek egy magazin csupán 1194 Ft-ba kerül.*

* Bankkártyás fizetés esetén bárki számára elérhető. (A kedvezmény a korábbi lapszámainkra nem vonatkozik!) Az árak kizárólag belföldi szállítási cím esetén érvényesek. 

Felhívjuk továbbá szíves figyelmét, hogy az előfizetés nem az aktuális, hanem a következő számtól indul! Az aktuális számot keresse a nagyobb újságárusoknál!

HA A BEFIZETÉSHEZ SZÜKSÉGES POSTAI CSEKKET A SZÁLLÍTÁSTÓL ELTÉRŐ CÍMRE KÉRI (AJÁNDÉK), KÉRJÜK, AZ ADATLAP "MEGJEGYZÉS" ROVATÁBAN JELEZZE.

Gyors. Olcsó. Kényelmes.

Előfizetéssel sokkal olcsóbban juthat a magazinhoz.

Bankkártyával rendezett előfizetés esetén a 4. lapszámot ajándékba adjuk.

Tökéletes karácsonyi ajándék.

Előfizetéssel, külföldre történő megrendeléssel kapcsolatos kérdéseit az [email protected] címen várjuk.
2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket
ID27: Múlt-kor (desktop) - PHALANX 2. (cikkoldal) (fejléckép alá végig a cikkek tetején)

Gránát elé vetette magát a brit katona, hogy megmentsen egy anyát és gyermekét

2020. március 24. 16:38 Múlt-kor

ID29: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Lead felett ()

A második világháborús brit katona hősies önfeláldozása csak 75 évvel a történtek után került napvilágra Dilip Sarkar történész nemrégiben megjelent könyvének köszönhetően. Albert Willingham bajtársaival és húsz civillel egy ház pincéjébe szorult a hollandiai Oosterbeek városában, amikor egy német katona kézigránátot hajított a helyiségbe. A gránát Bertje Voskuil és kilenc éves fia felé tartott. Willingham nem tétovázott, halált megvető bátorsággal állt a repülő robbanószerkezet útjába. A detonáció azonnal megölte a katonát, de az anya és fia életben maradt.

Albert Willingham
Albert Willingham

Az önfeláldozó brit ejtőernyős, Albert Willingham tette a múlt homályába veszett, de Dilip Sarkar nemrégiben megjelent, az „Arnhem 1944: The Human Tragedy of the Bridge Too Far” című könyvének köszönhetően a széles olvasóközönség is megismerheti nemcsak Willingham, de sok más egyszerű katona feledésbe merült hőstetteit is, akik a Market Garden hadművelet keretében azért harcoltak, hogy a második világháború minél hamarabb, lehetőleg még 1944 telén befejeződjön.

Kutatásai révén Sarkar felkereste Willingham családját és Bertje asszony kisebbik fiát, Robert Voskuilt, az oosterbeeki Ejtőernyős Múzeum levéltárosát is. Voskuil 1946-ban született, két évvel Willingham hőstette után. A levéltáros szerint Willighamnak köszönheti az életét, hiszen ha anyja akkor meghalt volna, ma ő sem élne.

„Albert semmiféle elismerést nem kapott a hőstettéért. Ezzel a könyvvel emléket szeretnék állítani neki, hogy önfeláldozó cselekedete ne vesszen feledésbe” – nyilatkozta Sarkar. A szerző hozzátette, az arhneimi ütközethez köthető, számtalan nagyszerű tett nem került lejegyzésre pusztán azért, mert az ütközet a britek számára végül kudarccal végződött. „Ez az utolsó esélyünk, hogy megemlékezzünk róluk, mielőtt minden végleg a múlt homályába vész.”

Nem hezitált

Albert Willingham közlegény a dél-angliai Draytonban született. A katonaérett fiatalember önkéntesként jelentkezett az ejtőernyősökhöz. Kiképzésére a RAF egyiptomi támaszpontján, Kabritban került sor. A háború előtt Máltán szolgált, majd harcolt Észak-Afrikában, Szicíliában és Olaszországban. Willinghamet 1944. szeptember 18-án egy ejtőernyős dandár tagjaként az ellenséges vonalak mögé dobták le Hollandiában. Az ejtőernyősöknek a 13 kilométerre lévő Arnhem felé kellett előrenyomulniuk, hogy erősítést vigyenek a John Frost ezredes által vezetett maroknyi brit katonának, akik egy nappal korábban sikerrel foglalták el az arnhemi Rajna-híd északi hídfőjét.

ID10: Múlt-kor (desktop) - TESTUDO 2. (cikkoldal - 4. bekezdés) (Régi Cikkoldal - 4. bekezdés)

Az ejtőernyősök azonban nem jutottak el a hídig, mert a németek feltartóztatták őket, így a dandár az Arnhemtől öt kilométerrel nyugatra fekvő, a németek által ostrom alá vett Oosterbeek városában rekedt. Az elkövetkezendő napokban az egység súlyos veszteségeket szenvedett. Javában tartott a csata, amikor Willingham bajtársaival két sebesült tisztet, Kenneth Smyth alezredest és Peter Warr őrnagyot egy családi ház pincéjébe menekített a harcok elől.

A katonák a pincében húsz civilbe botlottak, akik a ház körüli kertben dúló ádáz tűzharc elől kerestek menedéket. Hirtelen valaki feltépte a pinceajtót. A pincében tömörülőknek nem volt szerencséje: az illető, aki az ajtót belökte történetesen egy német katona volt. Voskuil asszony visszaemlékezései szerint a következő másodpercekben elszabadult a pokol: „Az ajtó kivágódott a németek bejöttek. Ekkor egy brit katona ugrott Peter Warr és elém, háttal a németeknek. Két szörnyű robbanás következett, a német gránátok felrobbantak. A brit katona hátát érte a robbanás, aki élettelenül zuhant rám. A pincében sokan megsebesültek, a gyertyalángokat elfújta a detonáció okozta légnyomás. Én a kilencéves fiamra zuhantam. Éreztem a testét magam alatt, nem mozdult. Körülöttem minden véres volt. Azt hittem meghalt, de életben volt; repeszdarabok fúródtak az arcába és a hasába. Másnap magához tért és később teljesen felépült.”

Willingham közlegényt 1944. szeptember 21-én, életének 29. évében érte a halál. Oosterbeekben helyezték örök nyugalomra. A könyv szerzője, Sarkar szerencsésnek tartja magát és nagy megtiszteltetés számára, hogy találkozhatott a csatában elhunytak és sebesültek hozzátartozóival.

A Market Garden hadművelet a második világháború legnagyobb ejtőernyős hadművelete volt, amelynek célja a hollandiai Alsó-Rajna, Maas és a Waal folyókon átvezető hidak elfoglalása volt. A hidak birtokában szabaddá vált volna az út Németország iparilag fontos területe, a Ruhr-vidék felé. A hadművelet sikeressége esetén a második világháború hónapokkal hamarabb is befejeződhetett volna.

A náci Németország felé vezető egyik kapu Arnhem városa és annak hídja lett volna, de több mint száz kilométerre az ellenséges vonalak mögött a híd túl messze volt a szövetséges haderőnek. Tízezer brit és lengyel ejtőernyőst dobtak le, hogy elfoglalják a hidakat. Közülük egy kisebb erőnek sikerült ugyan elérni az arnhemi hídat, de nem tudták tartani magukat a hatalmas túlerővel szemben. Hősies helytállásukat az 1977-es, „A híd túl messze van” című háborús film is megörökítette. A 10 ezer ejtőernyősből 2400-an jutottak ki a kilenc napig tomboló arnhemi pokolból. 1944. szeptember 17 és 25 között zajló ütözetben a szövetséges haderők végül vereséget szenvedtek, több mint 7500 katonájuk veszett oda, vagy jutott német fogságba.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
ID12: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Magazinpromó után ()
Akiket megmentett: Bertje Voskuil és kilenc éves fia, henriÉletkép az arnhemi csatából
Legfrissebb
Legolvasottabb
ID28: Múlt-kor (desktop) - CENTURIA 3. (cikkoldal) (Legfrissebb rovat alá a cikkoldalon)
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.
ID2: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Jobb saját 1 300x600 ()

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

ID14: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Jobb saját 2 300x600 ()
ID13: Múlt-kor (desktop) - Al-/cikkoldal - Háttér előtt ()
ID34: Múlt-kor (desktop) - Beúszó magazin ()
Bezár