2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Géniusz és pedofil – Paul Gauguint Tahitin ábrázoló fényképekre bukkantak

2017. február 15. 14:51

Paul Gauguin, a híres francia festő élete utolsó évtizedének jelentős részét a csendes-óceáni szigetvilágban található Francia Polinéziában töltötte. Az itt töltött időszak alatt a szigetek és az őslakosok életét bemutató idealizált festményeinek franciaországi értékesítéséből tartotta fenn magát. A képek telített színei és élénk ábrázolásai azonban nem csak a posztimpresszionista alkotó géniuszát jelenítik meg, hanem egy pedofil lelkébe is bepillantást engednek, olvasható a Smithsonianban.

A festő már negyvenes éveiben járva, 1891-ben döntött először úgy, hogy maga mögött hagyja feleségét, öt gyerekét és unalmasnak tartott párizsi életét, hogy a képzeletében egzotikus paradicsomként létező Tahitire költözzön. Ezen évei alatt Gauguin nem csak arról vált hírhedté, hogy előszeretettel alkalmazott serdülőkorú polinéz lányokat modellként akt- és erotikus festményei elkészítése során, hanem arról is, hogy gyakran létesített velük szexuális kapcsolatot is. Az őslakosok között élve felépítette a Gyönyörök házát, ahol számos kiskorút fertőzött meg szifilisszel és közülük egy Pahura nevű 14 éves lányt „feleségként” maga mellé is vett. Pahurától egy fia és egy még csecsemőkorában meghalt lánya született.

A Smithsonian beszámolója szerint nemrégiben előkerült két homályos fénykép, amelyek Gauguint ábrázolhatják 1896 nyarán fiatal felesége társaságában. A képeket a festő barátja, Jules Agostini készítette, aki akkoriban a francia gyarmati kormányzat hivatalnokaként tevékenykedett Tahitin. A képeken szerepel még egy férfi, egy bizonyos Joseph Gouzer, aki a francia haditengerészet orvosaként szolgált ekkor. A képeket egy német műgyűjtő, Daniel Blau szerezte meg, amikor egy 2015-ös aukción megvásárolta Agostini két fényképalbumát.

Habár egy, a képeket megvizsgáló Gauguin-szakértő bizonyosnak tartja, hogy azok valóban a festőt ábrázolják, a különféle őslakos kultúrákat és művészetüket bemutató párizsi Quai Branly Múzeum fényképgyűjteményének vezetője, Christine Barthe óvatosságra int: „Bár sokan vágynak rá, hogy Gauguint lássák a képeken, de vágyaknál többre van szükségünk.”

Gauguin végül a szervezetét régóta gyötrő szifiliszben halt meg 1903-ban, hosszú kórházi kezeléseket követően. Amennyiben a képek valóban Gauguint ábrázolják, akkor azok, a fotókat megtaláló Blau szerint, nem sokkal egy ilyen kórházi kezelés után készülhettek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A Gyönyörök házának rekonstrukciója
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár