A
J
Á
N
L
A
T

Történelmet írunk. Önnek is. Ajándékba is.

Múlt-kor előfizetés most 25% kedvezménnyel!

A 148 oldalas prémium magazin bolti ára 1592 Ft. Weboldalunkon keresztül azonban most még kedvezményesebben fizethet elő a Múlt-korra: a 4. lapszámot ajándékba adjuk, így Önnek egy magazin csupán 1194 Ft-ba kerül.*

* Bankkártyás fizetés esetén bárki számára elérhető. (A kedvezmény a korábbi lapszámainkra nem vonatkozik!) Az árak kizárólag belföldi szállítási cím esetén érvényesek. 

Felhívjuk továbbá szíves figyelmét, hogy az előfizetés nem az aktuális, hanem a következő számtól indul! Az aktuális számot keresse a nagyobb újságárusoknál!

HA A BEFIZETÉSHEZ SZÜKSÉGES POSTAI CSEKKET A SZÁLLÍTÁSTÓL ELTÉRŐ CÍMRE KÉRI (AJÁNDÉK), KÉRJÜK, AZ ADATLAP "MEGJEGYZÉS" ROVATÁBAN JELEZZE.

Gyors. Olcsó. Kényelmes.

Előfizetéssel sokkal olcsóbban juthat a magazinhoz.

Bankkártyával rendezett előfizetés esetén a 4. lapszámot ajándékba adjuk.

Tökéletes karácsonyi ajándék.

Előfizetéssel, külföldre történő megrendeléssel kapcsolatos kérdéseit az [email protected] címen várjuk.
2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket
ID27: Múlt-kor (desktop) - PHALANX 2. (cikkoldal) (fejléckép alá végig a cikkek tetején)

Főzni ment a sarkvidékre, egyedül élte túl az expedíciót a női Robinson Crusoe

2020. szeptember 24. 17:55 Múlt-kor

ID29: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Lead felett ()

Ada Blackjack fiának szeretett volna jobb jövőt biztosítani, és bár félt a jegesmedvéktől és nem különösebben kedvelte a kalandokat sem, csatlakozott egy, a szibériai Vrangel-szigetre induló expedícióhoz, ahol szakácsként és varrónőként tevékenykedett. Az alkalmi állás azonban hamarosan rémálommá változott.

Ada Blackjack
Ada Blackjack

A szükség motiválta

1923. augusztus 19-én a Szibéria partjaitól 160 kilométerre északra fekvő Vrangel-szigeten a rénszarvas zubbonyába bugyolált Ada Blackjack hozzálátott, hogy összeállítsa szegényes vacsoráját. A nő két évvel korábban szakácsként érkezett a szigetre egy csapat sarkkutatóval. Az expedíció szerencsétlenül alakult: a résztvevőket a pokoli idő és az éhség tizedelte, így a végén már csak Ada maradt életben az öttagú társaságból.

Ahogy nekilátott vacsorája elkészítéséhez, Adának szokatlan hang ütötte meg a fülét. Miközben elfogyasztotta az ételt, a hangok kapcsán levonta a következtetést, és úgy okoskodott, hogy bizonyára egy kacsa lehetett. Miután ezt megbeszélte magában, lefeküdt aludni a sátrában.

Másnap reggel hat óra tájban újra hallotta a hangot, de most az úgy hallatszott, mint egy hajókürt. Blackjack felkapta a látcsövét és kirohant a sátorból. A nő rögtön kiszúrta a szkúnert, amelynek legénysége a fedélzeten állva fürkészte a partot. Blackjack számára elérkezett a megváltás, amely két évig tartó gyötrelmeinek a végét jelentette.

A 150 centiméternél alacsonyabb, expedíciós tapasztalattal nem rendelkező Ada Blackjack, akit a hideg kirázott a jegesmedvék látványától, és nem nagyon lelkesedett a kalandokért sem, nem kimondottan a legtökéletesebb jelölt volt egy sarkvidéki expedícióra. Az alaszkai Nome városában 1898-ban született inupiat (alaszkai őslakos) nőt metodista misszionáriusok nevelték fel, ezért nem részesült népe hagyományos nevelésben, amely felvértezte volna őt a zord északi vadonban való túlélés képességével. Ehelyett a hölgy a házimunkában, a főzésben és a varrásban jeleskedett.

ID10: Múlt-kor (desktop) - TESTUDO 2. (cikkoldal - 4. bekezdés) (Régi Cikkoldal - 4. bekezdés)

1921-ben a 23 éves Blackjack élete fordulópontra jutott. A fiatal nő a szakadék szélén táncolt: elvált, egyedülálló, szűkölködő anyaként kiutat keresett a szegénységből, hogy fiának, Bennettnek kiszámíthatóbb körülményeket biztosítson. Erőszakoskodó férjére nem számíthatott, tuberkulózisban szenvedő fiának viszont segítségre volt szüksége. A beteg fiúról való gondoskodás azonban egyedül lehetetlen volt, így a fiatal anya kénytelen volt árvaházba adni gyermekét.

A pénzszűkében lévő Blackjack előtt 1921 szeptemberében felcsillant egy reménysugár egy hajó, a Seattle-ből Nome kikötőjébe érkező Victoria formájában. A hajó ambiciózus, kalandvágyó fiatalembereket szállított, akik az izlandi-kanadai felfedező Vilhjalmur Stefansson megbízásából a Szibériától 160 kilométerre északra fekvő Vrangel-sziget felé igyekeztek.

A csapat tagjai: Lore Knight, Frederick Maurer, Milton Galle és a vezetőjük, Allan Crawford nem kevesebb, mint két évet szándékozott eltölteni az addig lakatlan szigeten, hogy ezzel a terület a brit korona fennhatósága alá kerüljön.

Crawford és társai toborzásba kezdtek Nome-ban, olyan vállalkozó szellemű embereket kerestek, akik hajlandóak voltak ellátni a tábor körüli munkákat. Blackjack varrónőként ideális jelentkezőnek számított. A fiatal nő azonban kétségek között hányódott és félt, hogy hosszú időre távol kell maradjon otthonától; tudta, hogy az efféle kalandokhoz hiányzik a tapasztalata is.

Balsejtelmeit csak fokozta, hogy az expedícióra jelentkező inupiat bennszülöttek mindegyike az utolsó pillanatban, indulás előtt visszalépett. A havi 50 dolláros fizetés azonban mindent felülírt, mivel ez a bér már lehetővé tehette volna Ada számára, hogy otthon gondoskodjon fiáról.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
ID12: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Magazinpromó után ()
Ada Blackjack fiával 1923-banAz expedíció tagjai: Ada Blackjack, Allan Crawford, Lorne Knight, Fred Maurer, Milton Galle és Victoria, a macskaBlackjack a táborbanAz expedíció tábora a Vrangel-szigetenBlackjack a Donaldson fedélzetén, útban hazafelé
Legfrissebb
Legolvasottabb
ID28: Múlt-kor (desktop) - CENTURIA 3. (cikkoldal) (Legfrissebb rovat alá a cikkoldalon)
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.
ID2: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Jobb saját 1 300x600 ()

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

ID14: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Jobb saját 2 300x600 ()
ID13: Múlt-kor (desktop) - Al-/cikkoldal - Háttér előtt ()
ID34: Múlt-kor (desktop) - Beúszó magazin ()
Bezár