2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Filmmel és új hangszereléssel ünneplik a 100 éves Székely Himnuszt

2022. május 24. 16:20

1922. május 22-én, kereken 100 esztendővel ezelőtt csendült föl először Csanády György (szöveg) és Mihalik Kálmán (zene) közös szerzeménye, a Székely Himnusz. Az évfordulóra a Magyar Mozgókép Szemle-díjas Takó Sándor és a történelmi dokumentumfilmes Bárány Krisztián rendezésében himnuszfilm készült. A Magyar Mozgókép Szemle-díjas Takó Sándor és a történelmi dokumentumfilmek alkotójaként ismert Bárány Krisztián rendezésében lenyűgöző himnuszfilm készült. A filmben olyan ikonikus székelyföldi szimbólumok jelennek meg, mint a Csíksomlyói búcsú, a Gyilkos-tó, vagy a székelyderzsi Szent László legenda-freskók. A székelyföldi felvételeket Derzsy András, és Jorgopulos Jannis operatőrök fényképezték.

Vigyázó-hegység
A Vigyázó-hegység Erdélyben

„Még 2019-ben, az Erdély – Ég és föld között filmprodukciónk forgatásán állapodtunk meg alkotótársaimmal, Cseh Istvánnal és Bárány Krisztiánnal, hogy az évfordulóra a Himnusz jelentőségéhez méltó filmet és zenei feldolgozást készítünk, megdobogtatva magyar és székely testvéreink szívét határon innen és határon túl.” – mesélte el a film születésének körülményeit Takó Sándor, az évfordulós himnuszfilm ötletgazdája, producere és társrendezője.

Az évfordulóra nem csak új film, de új hangszerelésű Himnusz-feldolgozás is készült Cseh István, Prima Junior díjas, gyergyószentmiklósi születésű zeneszerző alkotásában, a Nemzeti Filharmonikusok és a Nemzeti Énekkar előadásában, Kocsár Balázs vezényletével. A hangfelvétel a Művészetek Palotájában készült.

„Székelyföld. Ezer szállal kötődök e földhöz, s számomra olyan természetes ezeknek az erdőknek a zúgása, vizeknek csobogása mint a gyermeknek az édesanyja közelsége… s mégis, mintha templomba lépne be az ember, így lépdelek én is a mohával borított ösvényeken, betelni a látvánnyal s az értékekkel szinte lehetetlen. Ezt az érzést szerettem volna közvetíteni zenémmel.” – nyilatkozta Cseh István zeneszerző.

„Ahogy az Erdély – Ég és föld között sorozatunk, úgy a Székely Himnusz klipje is őszinte elhivatottságból született. Felidézünk számos pillanatot Erdély és Székelyföld mindennapjairól, kincseiről. E képsorok érzelmeket közvetítenek, s emlékeket ébreszthetnek sokunkban. Bízom benne, hogy határon innen és túl a klip is erősítheti az összetartozást, éppen úgy, mint maga a Székely Himnusz.” – tette hozzá Bárány Krisztián, a film társrendezője.

„Erdélyi, brassói születésű a magyar irodalom kiemelkedő alakja, Áprily Lajos, a reformáció Európa-hírű prédikátora, a szász Honterus, és erdélyi, besztercei születésű a román Himnusz szerzője, Andrei Muresanu is. Az erdélyiség, és a közép-európaiság alapja, hogy tiszteletben tartsuk és támogassuk egymás hitét, hagyományait. Ebben a szellemben készítettük az Erdély – Ég és föld között produkciónkat is, amelynek moziverziója reményeink szerint még idén beutazhatja a Kárpát-medencét. A nemzeti és kulturális sokszínűség fontos, hogy 2022-ben összehozza, ne pedig szétválassza Közép- és Kelet-Európa népeit. Ennek sarokköve, hogy mindenki szabadon énekelhesse és átélhesse saját himnuszát. Remélem ehhez mi is hozzájárultunk ezzel a filmmel. Köszönjük szépen minden segítőnknek és támogatónknak, hogy ezt lehetővé tették." – zárta Takó Sándor.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár