2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Feltárul az SS egyetlen brit földön működtetett koncentrációs táborának története

2020. április 3. 10:54 Múlt-kor

Hosszú évtizedek passzív feledése és szándékos titkolózása után végre fény derül a második világháború egyik rejtve maradt borzalmára: a koncentrációs táborra, amelyet brit földön hozott létre a Harmadik Birodalom.

Gazzal benőtt múlt

Napjainkban a Lager Sylt egy különféle növényekkel benőtt, rendezetlen területnek látszik a Nagy-Britannia és Franciaország között fekvő Csatorna-szigetek egyike, Alderney meredek, sziklás peremén. 75 évvel ezelőtt azonban rettegett és szigorúan őrzött tábor volt, ahol több százan szenvedtek éveken át, illetve vesztették életüket a német őrök kegyetlensége folytán.

A háború végével (az 1940-ben német megszállás alá került Csatorna-szigeteket a szövetségesek csekély stratégiai jelentőségük miatt meg sem kísérelték erővel visszavenni a háború során, így azok csak a német kapitulációval szabadultak fel) Syltet és a szigeten épült egyéb táborokat a helyiek széthordták, és lassan visszaolvadtak a tájba.

Most egy brit régészcsapat rekonstruálta nem csupán a tábort, de annak növekedését is a háború során. Eredményeiket az Antiquity című szaklapban publikálták.

A tanulmány vezető szerzője, a holokauszt régészetének szakértője, Caroline Sturdy Colls szerint a Lager Syltnél elkövetett bűnök bizonyítékait „fizikailag és metaforikusan is eltemették”.

„Brit állampolgárként és kutatóként egészen addig nem hallottam soha az Alderney-n a második világháború alatt elkövetett atrocitásokról, amíg a doktori kutatásomat meg nem kezdtem” – mondta Sturdy Colls, aki jelenleg a konfliktusrégészet és a népirtások vizsgálatának professzora a Staffordshire-i Egyetemen.

„Tágabb értelemben tisztában voltam vele, hogy a németek megszállták a Csatorna-szigeteket, de azzal nem igazán, hogy ilyen táborokat is építettek.”

Sturdy Colls és kollégái azt akarták megvizsgálni, a törvényszéki régészeti módszerek miként vethetnének fényt erre a történetre. A Lager Syltet 2010-ben kezdték tanulmányozni, összeadva a különféle nyomokat a levéltári forrásokból, a történelmi légi fotókból, illetve az olyan modern, nem invazív feltérképezési technikák által kinyerhetőket, mint a LIDAR vagy a földradar.

A kutatás egyik jelentős eredménye annak bemutatása volt, hogy a tábor nagy része ma is létezik. A helyszín háborús története azonban mindmáig tabu a helyi lakosok körében. Sturdy Colls elmondása szerint néhányan segítőkészek voltak, azonban a régészcsapat még a helyi hatóságok részéről is ellenállással találkozott.

Ez különösen egy 2019-es, „Adolf Island” című dokumentumfilm nyomán erősödött fel, amelyben bemutatták Sturdy Colls munkáját, és amelyben felhozták annak lehetőségét is, hogy azonosítatlan tömegsírok rejtőzhetnek a második világháború idején használt temetőben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A Lager Sylt bejárata napjainkban (kép forrása: Flickr)Kép forrása: blogs.staffs.ac.ukA kapun lévő emléktábla (kép forrása: Flickr)A táborról 1945-ben, a sziget felszabadulása után készült fotó (kép forrása: livescience.com / Antiquity Publications Ltd / Trustees of the Royal Air Force Museum)A táborról 2017-ben összeállított kép (kép forrása: nationalgeographic.com / Centre of Archaeology, Staffordshire University / Antiquity Publications Ltd.)
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár