2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Eredeti tulajdonosukoz kerülhetnek vissza a második világháború alatt jogtalanul eladott Waldmüller-portrék

2019. április 17. 09:42 MTI

Visszakerülhet eredeti tulajdonosához a II. világháború idején eltulajdonított két Waldmüller-portré. A család a háború vége óta küzdött azért, hogy visszaszerezze az egykor a családi gyűjtemény részét képező képeket - számolt be az esetről hétfőn az osztrák sajtó.

A néhai neves orvos és műgyűjtő, Anton Löw lánya, Gertrude Felsövanyi-Löw 1939-ben elmenekült Ausztriából; először Belgiumba, onnan Kaliforniába ment. A vagyon, benne az értékes műtárgyak kezelésével egy ismerősét, Anna Seitlét bízta meg. Az ismerős azonban visszaélt megbízója jóhiszeműségével és a saját érdekei szerint járt el. Több festményt, többek között Ferdinand Georg Waldmüller Magdalena Werner portréja, továbbá Johann Werner című portréját a Wolfrum Galérián keresztül 5400 birodalmi márkáért eladta a Belvedere Múzeumnak.

Az egykori tulajdonos, Gertrude Felsövanyi-Löw a II. világháború után visszakövetelte a két festményt. A múzeum azonban dokumentumokkal igazolta, hogy egy Christine Mörke nevű személy 7400 birodalmi márkát kapott a képekért. Később Bruno Grimschitz, aki a háború éveiben volt a múzeum igazgatója, bevallotta, hogy a név és az összeg nem felel meg a valóságnak; a két összeg különbözetét, vagyis 2000 márkát az általa létrehozott "fekete alapba" helyezte, ebből pedig olyan művészeket támogatott, akik a Harmadik Birodalomban nem részesültek támogatásban. Noha vitathatatlan volt, hogy Gertrude Felsövanyi-Löw a két festmény jogos tulajdonosa, a nő a világháborút követő években sem kapta vissza a képeket.

Most azonban úgy tűnik, megoldás születhet az ügyben. A múlt héten a kancelláriához tartozó, a kulturális javak visszaszolgáltatásával foglalkozó tanácsadó testület azt javasolta: adják vissza a festményeket az eredeti tulajdonosnak. Ezzel a javaslattal a testület felülbírálta 2001 januári ajánlását.

A restitúciós bizottság úgy döntött, hogy vissza kell adni az Ephrussi családnak is Franz Adam Tábori jelenet 1848-ban Olaszországban című festményét is, amelyet a Hadtörténeti Múzeumban őriznek. Az indoklás szerint a képnek a múzeum általi megvásárlása 1950-ben azzal szoros összefüggésben történt, hogy a műemlékvédelmi hivatal nem engedélyezte a műalkotás kivitelét az országból.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár