2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elhalasztották a Titanic távírójának felszínre hozatalát a világjárvány okán

2021. február 3. 17:26 MTI

Bizonytalan időre elnapolta a Titanic SOS-üzeneteit küldő távíró kiemelésének és kiállításának terveit a luxushajó ezüstneműit, porcelánjait és aranyérméit már korábban felszínre hozó RMS Titanic vállalat a koronavírus-járványra hivatkozva.

Az atlantai székhelyű cég a nemzetközi közlekedéssel és az expedíció anyagi-technikai feltételeinek biztosításával kapcsolatos egyre fokozódó nehézségekkel, valamint a résztvevők egészségének megóvásával indokolta döntését a pénteken benyújtott bírósági dokumentumokban.

Az RMS Titanic Inc. csaknem egy éve kényszerül nélkülözni elsődleges bevételforrásait, mivel az Atlanti-óceán mélyén pihenő roncsról kimentett tárgyakat bemutató kiállításai bezártak a koronavírus-járvány miatt. Az országszerte elérhető tárlatainak csupán egy része nyitott ki újra, és azok is csupán korlátozott látogatószámmal működnek. A cég ugyanakkor kitart amellett, hogy pénzügyileg stabil helyzetben van.

Azt azért hangsúlyozza a cég, hogy továbbra is egyik legfőbb prioritása a Marconi-féle drótnélküli távíró kiemelése, amelyre azonnal sor kerül, "amint észszerű keretek között megvalósítható lesz".

A cég szerint a rádió kiemelése és kiállítása nem kegyeletsértő a Titanic-kal hullámsírba szálló holtakkal szemben, ellenben segít megőrizni és fenntartani a hajó örökségét.

A vállalat még tavaly februárban kérvényezte egy virginiai bíróságtól, hogy kimenthesse a gyorsan romló állapotú roncsból a távírót. A cég, amely most korábbi kérvényét frissítette, tovább dolgozik az expedíció finanszírozási tervén, ahogy azt a Titanic megmentési kérdéseivel foglalkozó tengerjogi bíróság elrendelte.

A vállalat mindeközben jogi csatát vív az amerikai kormánnyal az expedíció törvényességét illetően. A kormányt képviselő ügyvédek szerint a cég csak a kormány jóváhagyásával emelheti ki a távírót, mivel a roncs hivatalos emlékmű.

A Titanic 1912. április 14-én éjjel 11:40-kor ütközött egy jéghegynek Angliából New Yorkba tartva. A hatalmas luxusgőzös a még viszonylag újdonságnak számító Marconi-féle drótnélküli távíróval küldött kétségbeesett üzeneteket a katasztrófáról. Az üzeneteket a közelben lévő hajókon és a szárazföldön is fogták.

A hajó alig három óra alatt elsüllyedt, a fedélzetén tartózkodó több mint 2200 főnyi utas és legénység közül alig több mint 700 élte túl a tragédiát.

A Titanic roncsának elhelyezkedését az Atlanti-óceán mélyén, Új-Fundlandtól 645 kilométerre a Robert Ballard óceánkutató által vezetett nemzetközi csoportnak sikerült meghatároznia 1985-ben. Az RMS Titanic Inc. bírósági felhatalmazással az évek során több ezernyi leletet hozott felszínre a roncsok közül.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár