A
J
Á
N
L
A
T

Történelmet írunk. Önnek is. Ajándékba is.

Múlt-kor előfizetés most 25% kedvezménnyel!

A 148 oldalas prémium magazin bolti ára 1592 Ft. Weboldalunkon keresztül azonban most még kedvezményesebben fizethet elő a Múlt-korra: a 4. lapszámot ajándékba adjuk, így Önnek egy magazin csupán 1194 Ft-ba kerül.*

* Bankkártyás fizetés esetén bárki számára elérhető. (A kedvezmény a korábbi lapszámainkra nem vonatkozik!) Az árak kizárólag belföldi szállítási cím esetén érvényesek. 

Felhívjuk továbbá szíves figyelmét, hogy az előfizetés nem az aktuális, hanem a következő számtól indul! Az aktuális számot keresse a nagyobb újságárusoknál!

HA A BEFIZETÉSHEZ SZÜKSÉGES POSTAI CSEKKET A SZÁLLÍTÁSTÓL ELTÉRŐ CÍMRE KÉRI (AJÁNDÉK), KÉRJÜK, AZ ADATLAP "MEGJEGYZÉS" ROVATÁBAN JELEZZE.

Gyors. Olcsó. Kényelmes.

Előfizetéssel sokkal olcsóbban juthat a magazinhoz.

Bankkártyával rendezett előfizetés esetén a 4. lapszámot ajándékba adjuk.

Tökéletes karácsonyi ajándék.

Előfizetéssel, külföldre történő megrendeléssel kapcsolatos kérdéseit az [email protected] címen várjuk.
2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket
ID27: Múlt-kor (desktop) - PHALANX 2. (cikkoldal) (fejléckép alá végig a cikkek tetején)

Eladó az amerikai történelem egyik leghíresebb megoldatlan gyilkosságának helyszíne

2021. január 21. 17:12 Múlt-kor

ID29: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Lead felett ()

1892. augusztus 4-ének reggelén a Massachusetts állambeli Fall Riverben megtalálták Andrew Borden és felesége, Abby holttestét. A házaspárral fejszecsapások végeztek – a férfin 11-et, a nőn 19-et számoltak össze.

A Borden-ház
A Borden-ház 1892-ben (kép forrása: Wikimedia Commons)

Az egyetlen gyanúsított Andrew 22 éves lánya, Lizzie Borden volt, akiről köztudott volt, hogy rendszeresek a vitái apjával és mostohaanyjával. A körülmények és a bizonyítékok azonban nem győzték meg az esküdtszéket, és végül felmentették a lányt.

Napjainkban az egykori lakóház immár félpanziós szállóként, egyben múzeumként várja a groteszk történelem rajongóit, berendezése szinte mindenben a századfordulóra, illetve a brutális kettős gyilkosságra utal. A jelenlegi tulaj és üzemeltető visszavonulni készül, ezért 2 millió dollárért eladásra kínálja az ingatlant.

A ház egy igen különleges adottsága – amely éppen az Andrew Borden által végzett 1872-es felújításnak köszönhető –, hogy a házban nincsenek folyosók, egyik szoba a másikra nyílik. Ez volt az egyik olyan részlet, amely miatt Lizzie-re terelődött a nyomozók gyanúja. Andrew-t nagyjából fél órával Abby után gyilkolhatták meg, és az esetleges idegen elkövetőnek igen kevés lehetősége lett volna erre az időre elrejtőzni a házban.

Emellett Lizzie különböző alkalmakkor adott vallomásai, illetve beszámolói közt is jelentős különbségek voltak, amelyek tovább erősítették a gyanút. Több, később beidézett tanú is arról számolt be, a kettős gyilkosság előtti napon egy Lizzie-re igencsak hasonlító személyleírású nő kéksavat, azaz hidrogén-cianidot, egy rendkívül erős mérget próbált vásárolni egy helyi gyógyszertárban.

ID10: Múlt-kor (desktop) - TESTUDO 2. (cikkoldal - 4. bekezdés) (Régi Cikkoldal - 4. bekezdés)

A nő azzal magyarázta a vásárlást, hogy egy fókabőr köpenyt kívánt ápolni vele, a gyógyszerész azonban végül recept nélkül nem volt hajlandó kiadni neki a mérget. A gyilkosság után az is kiderült, Lizzie elégette egyik ruháját, amit azzal magyarázott, hogy arra festék került, ami kitisztíthatatlan volt, így nem vehette fel többé a ruhát – azt nem sikerült ellenőrizni, hogy ez a ruha volt-e az, amelyet a gyilkosságok napján viselt.

E részletek ellenére az esküdtszék nem volt meggyőződve Lizzie bűnösségét illetően, így végül szabadon távozhatott. Habár páriává vált Fall Riverben, egész hátralevő életét a kisvárosban élte le, története pedig azóta sem hagyja nyugodni a rejtélyes bűnesetek rajongóit, valóságos kulturális ikonná vált.

Még egy gyermekmondóka is létrejött róla, amely igencsak eltúlozza a fejszecsapások számát: „Lizzie Borden took an axe / And gave her mother forty whacks / When she saw what she had done / She gave her father forty-one.” („Lizzie Borden fogott egy fejszét / És anyjára negyven csapást mért / Mikor rájött, mit is tett / Apjának is adott negyvenegyet”)

A szállóként működő épületben négy szobát és két lakosztályt bérelhetnek a vendégek – utóbbiak a nagyobb szobák, amelyeken egykor osztozott Andrew és Abby, illetve Lizzie és nővére, Emma, aki nem volt otthon a gyilkosságok idején. Az egyik kisebb szoba – az úgynevezett John V. Morse szoba, ahol Lizzie nagybátyja aludt a gyilkosság előtti éjjelen, mielőtt reggel útra kelt volna – az, ahol Abby holttestét megtalálták, míg Andrew-t a lenti nappali kanapéján találták holtan.

Habár az ember azt gondolná, hogy egy ilyen kegyetlen bűncselekmény helyszíne elriaszthatja a vendégeket és az esetleges vevőket egyaránt, a hirdetés arra biztatja az ingatlan megvásárlásán töprengőket, hogy könnyeden és vidáman álljanak a szálló üzemeltetéséhez: „Képzeljék el magukat, amint cuki, fejsze alakú süteményeket szolgálnak fel.”

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
ID12: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Magazinpromó után ()
Lizzie Borden 1889-ben (kép forrása: Wikimedia Commons)
Legfrissebb
Legolvasottabb
ID28: Múlt-kor (desktop) - CENTURIA 3. (cikkoldal) (Legfrissebb rovat alá a cikkoldalon)
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.
ID2: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Jobb saját 1 300x600 ()

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

ID14: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Jobb saját 2 300x600 ()
ID13: Múlt-kor (desktop) - Al-/cikkoldal - Háttér előtt ()
ID34: Múlt-kor (desktop) - Beúszó magazin ()
Bezár