A
J
Á
N
L
A
T

Történelmet írunk. Önnek is. Ajándékba is.

Múlt-kor előfizetés most 25% kedvezménnyel!

A 148 oldalas prémium magazin bolti ára 1592 Ft. Weboldalunkon keresztül azonban most még kedvezményesebben fizethet elő a Múlt-korra: a 4. lapszámot ajándékba adjuk, így Önnek egy magazin csupán 1194 Ft-ba kerül.*

* Bankkártyás fizetés esetén bárki számára elérhető. (A kedvezmény a korábbi lapszámainkra nem vonatkozik!) Az árak kizárólag belföldi szállítási cím esetén érvényesek. 

Felhívjuk továbbá szíves figyelmét, hogy az előfizetés nem az aktuális, hanem a következő számtól indul! Az aktuális számot keresse a nagyobb újságárusoknál!

HA A BEFIZETÉSHEZ SZÜKSÉGES POSTAI CSEKKET A SZÁLLÍTÁSTÓL ELTÉRŐ CÍMRE KÉRI (AJÁNDÉK), KÉRJÜK, AZ ADATLAP "MEGJEGYZÉS" ROVATÁBAN JELEZZE.

Gyors. Olcsó. Kényelmes.

Előfizetéssel sokkal olcsóbban juthat a magazinhoz.

Bankkártyával rendezett előfizetés esetén a 4. lapszámot ajándékba adjuk.

Tökéletes karácsonyi ajándék.

Előfizetéssel, külföldre történő megrendeléssel kapcsolatos kérdéseit az [email protected] címen várjuk.
2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket
ID27: Múlt-kor (desktop) - PHALANX 2. (cikkoldal) (fejléckép alá végig a cikkek tetején)

Diego Maradona, mindörökké legenda

2020. november 26. 10:32 Múlt-kor

ID29: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Lead felett ()

Útban a csúcs felé

Amikor a 23 éves Maradona Nápolyba érkezett, a város éppen egy sötét időszakon volt túl: először a kolera, majd a véres Camorra-leszámolások, végül pedig az 1980-as földrengés dúlta föl lakói életét. A labdarúgócsapatuk helyzete sem volt túl rózsás, szinte sohasem nyertek és a másodosztályból való kiesés fenyegette őket. Ilyen állapotok közepette szinte istenként fogadták az argentin sztárt, s belé vetették minden hitüket. Az egyesület elnökének beszámolója szerint Maradona megvásárlása államüggyé vált, amelyet a legnagyobb olasz bankok támogattak. Rekordösszeget, mintegy 12 millió eurót fizettek érte, bízva abban, hogy vele végre nagy sikereket érhetnek el.

Az első, Nápolyban töltött éve azonban nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Maradona önmagában kevés volt ahhoz, hogy egy teljes csapat teljesítményét felhúzza, mindemellett pedig ekkoriban került nyilvánosságra kokainfüggősége, valamint lehullt a lepel arról, hogy menyasszonya mellett több nővel is viszonyt folytat. Egy fiatal nápolyi lány még gyermeket is szült neki, egy fiút, akinek a Diego nevet adta, s akit Maradona egészen 1992-ig nem volt hajlandó törvényes fiaként elismerni. A szurkolók kezdtek kiábrándulni belőle, ám a következő szezonban megváltoztak a dolgok: a bajnok körül új csapatot alakítottak ki, amely egészen az első osztály harmadik helyéig jutott.

Maradona újult erővel indult az 1986-os labdarúgó-világbajnokságra, s az ő Argentínája izgatottan várta, hogy a nemzeti válogatottat győzelemre vezesse. A mérkőzéseken a legjobb formáját hozta, sorra kényszerítette térdre ellenfeleit. Az Anglia elleni meccsen a keze segítségével szerzett gólt csapatának, s a partjelző tévesen meg is ítélte. Az eset után új becenevet kapott: „la mano de Dios”, vagyis „az Isten keze”.

ID10: Múlt-kor (desktop) - TESTUDO 2. (cikkoldal - 4. bekezdés) (Régi Cikkoldal - 4. bekezdés)

1987 a siker éve volt a nápolyi csapata számára, ugyanis elnyerték az UEFA-kupa serlegét, valamint az olasz labdarúgó-bajnokságban is első helyen végeztek. Ekkor már Maradonát a valaha élt legkiválóbb futballistának tartották, akinek semmi sem lehetetlen. Hét szezon alatt 258 mérkőzésen játszott az itáliai klubban, és összesen 115 gólt szerzett.

Magánélete is pozitív fordulatot vett, felesége két gyermekkel ajándékozta meg, Dalmával (1987) és Gianninával (1989). Minden jó irányba haladt, s boldogságának útjába csak egyvalaki állhatott: saját maga.

A csúcs után

Maradonának rendkívül lobbanékony természet jutott, ráadásul az utca nevelte föl, ezért sohasem tudta kordában tartani heves indulatait. Gyakran keveredett vitába edzőivel, a bírókról, ellenfelekről és azok szurkolóiról nem is beszélve. Hírnevét az is rombolni kezdte, hogy szárnyra kapott a hír, kapcsolatban áll a Camorrával. Egyesek szerint azért fordult a hírhedt bűnszervezethez, hogy segítsenek neki visszaszerezni a korábban birtokáról elrabolt tárgyakat, mások pedig azt rebesgették, hogy a bajnok kokainügyletekbe keveredett. Megint mások szerint a Camorra tagjai keresték az ő társaságát, mivel nagy rajongói voltak.

A botránysorozat 1991-ben tovább folytatódott, a Bari ellen vívott meccs után a rajta végzett drogteszt pozitívnak bizonyult, s emiatt másfél évre eltiltották a futballtól. Visszatért Buenos Aires-be, ám a dolgok ott sem fordultak jóra, drogbirtoklás miatt letartóztatták. 1993-ban újra a válogatottban játszhatott, de a következő évben a labdarúgó-világbajnokságon az egyik vizsgálat ismét tiltott szert, izgató hatású efedrint mutatott ki a szervezetében, így ez alkalommal is kizárással büntették. Három év elteltével tért vissza a pályára, mégpedig régi klubja, a Boca Juniors színeiben. Utolsó meccsét 1997. október 25-én játszotta, s csapata 2−1-re nyert ősi riválisuk, a River Plate ellen. Öt nap múlva hivatalosan is bejelentette visszavonulását.

Sár a gyöngyszemen

A visszavonulása utáni időszak egy lefelé tartó spirál. Drogproblémái elhatalmasodtak, s botrány botrányt követett. Kétszer is kórházba került drogtúladagolás miatt, 2000-ben és 2004-ben, s az utóbbi alkalmával állapota olyan súlyos volt, hogy kényszerzubbonyra és erős nyugtatókra volt szüksége. 2005-ben, miután testsúlya elérte a 120 kilogrammot, gyomorbypass-műtétet hajtottak rajta végre. A beavatkozás sikeres volt és a várt hatást is elérték vele, Maradona súlya normalizálódott. Egészségi állapota azonban nem javult, 2007-ben újból kórházba került, s orvosai attól tartottak, ezúttal elveszítik. Felépült, de a gondoktól nem szabadult meg, sőt jöttek újak is, mint például az éveken át be nem fizetett adó 38 millió eurós tartozássá terebélyesedése.

A Bajnok önmaga karikatúrájává változott, összetűzésekbe keveredett, botrányos viselkedése miatt gyakran kellett a bíróság elé állnia. Némi anyagi erősödést a 2011-es év hozott számára, amikor jól fizető edzői állást kapott az Egyesült Arab Emírségekben. Ottani és későbbi tevékenykedése sem zajlott konfliktusmentesen, ennek ellenére rajongói mindvégig kiálltak mellette. Maradonát 60. születésnapja után egy héttel sikeresen megoperálták agyi ödémával, hazatérhetett otthonába. De már csupán néhány hét maradt a számára, tegnap este hunyt el. Argentínában háromnapos nemzeti gyász hirdettek halála miatt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
ID12: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Magazinpromó után ()
A fiatal Maradona családjával a tengerpartonA mexikói Dorados de Sinaloa vezetőedzőjeként 2018-banA fiatal Maradona családjával a tengerparton
Legfrissebb
Legolvasottabb
ID28: Múlt-kor (desktop) - CENTURIA 3. (cikkoldal) (Legfrissebb rovat alá a cikkoldalon)
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.
ID2: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Jobb saját 1 300x600 ()

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

ID14: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Jobb saját 2 300x600 ()
ID13: Múlt-kor (desktop) - Al-/cikkoldal - Háttér előtt ()
ID34: Múlt-kor (desktop) - Beúszó magazin ()
Bezár