A
J
Á
N
L
A
T

Történelmet írunk. Önnek is. Ajándékba is.

Múlt-kor előfizetés most 25% kedvezménnyel!

A 148 oldalas prémium magazin bolti ára 1592 Ft. Weboldalunkon keresztül azonban most még kedvezményesebben fizethet elő a Múlt-korra: a 4. lapszámot ajándékba adjuk, így Önnek egy magazin csupán 1194 Ft-ba kerül.*

* Bankkártyás fizetés esetén bárki számára elérhető. (A kedvezmény a korábbi lapszámainkra nem vonatkozik!) Az árak kizárólag belföldi szállítási cím esetén érvényesek. 

Felhívjuk továbbá szíves figyelmét, hogy az előfizetés nem az aktuális, hanem a következő számtól indul! Az aktuális számot keresse a nagyobb újságárusoknál!

HA A BEFIZETÉSHEZ SZÜKSÉGES POSTAI CSEKKET A SZÁLLÍTÁSTÓL ELTÉRŐ CÍMRE KÉRI (AJÁNDÉK), KÉRJÜK, AZ ADATLAP "MEGJEGYZÉS" ROVATÁBAN JELEZZE.

Gyors. Olcsó. Kényelmes.

Előfizetéssel sokkal olcsóbban juthat a magazinhoz.

Bankkártyával rendezett előfizetés esetén a 4. lapszámot ajándékba adjuk.

Tökéletes karácsonyi ajándék.

Előfizetéssel, külföldre történő megrendeléssel kapcsolatos kérdéseit az [email protected] címen várjuk.
2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket
ID27: Múlt-kor (desktop) - PHALANX 2. (cikkoldal) (fejléckép alá végig a cikkek tetején)

Csak a férfiakat tekintette méltó versenytársnak Margaret Thatcher

2020. október 13. 13:51 MTI, Múlt-kor

ID29: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Lead felett ()

95 éve, 1925. október 13-án született Margaret Thatcher brit konzervatív politikus, az első női brit miniszterelnök, akit világszerte Vasladyként emlegettek. Temetésén 2013-ban ott volt II. Erzsébet királynő is, aki csaknem fél évszázad után vett részt ismét brit miniszterelnök búcsúztatásán.

Margaret Thatcher
Thatcher szemlét tart a Királyi Bermudai Ezrednél, 1990. (kép forrása: Wikimedia Commons)

Margaret Hilda Roberts néven született a közép-angliai Granthamben. Életére apja gyakorolta a legnagyobb hatást, aki két vegyesboltot is üzemeltetett, egyike volt a városka vezetőinek, és laikus metodista prédikátorként is tevékenykedett. Legfőbb erényként a tudást, a kötelességtudást és a kemény munkát állította lánya elé, akit gyakran vitt magával politikai gyűlésekre.

"Soha ne tegyél meg valamit csak azért, mert más is úgy cselekszik!" - hangzott szájából az életre szóló intelem. A szorgalmas és elszánt lány ösztöndíjjal jutott be az Oxfordi Egyetemre, ahol előbb kémikusként, majd jogászként is lediplomázott. 1951-ben férjhez ment Denis Thatcher üzletemberhez, ettől kezdve férje nevén szerepelt a politikában, 1953-ban ikreik születtek. Mrs. Thatcher a gyereknevelés mellett belevetette magát a politikába.

Meggyőzőképességének és kiváló fellépésének köszönhetően harmincnégy évesen konzervatív színekben megválasztották Észak-London Finchley kerülete parlamenti képviselőjének, tíz évvel később már oktatási miniszter volt Edward Heath kormányában. Sokan úgy gondolták, hogy pályafutása csúcsára érkezett, de ő nem érte be ennyivel.

1974-ben, miután a konzervatívok elvesztették a választásokat, bejelentette igényét a pártelnöki tisztségre, és már az első fordulóban annyi szavazatot kapott, hogy Heath a lemondás mellett döntött. A párt élén új politikát hirdetett: "a szocializmus visszafordítását", kevesebb állami beavatkozást, több versenyt és még több magántulajdont. A kisebb adók, kevesebb közkiadás, több magángondoskodás programjával 1979-ben a toryk elnyerték a választók bizalmát, Thatcher asszony lett Nagy-Britannia első női miniszterelnöke.

ID10: Múlt-kor (desktop) - TESTUDO 2. (cikkoldal - 4. bekezdés) (Régi Cikkoldal - 4. bekezdés)

A kormányrudat súlyos gazdasági helyzetben vette át, vágtató infláció, magas munkanélküliség és az olajválság nehezítették dolgát. Első sikereit a külpolitika terén aratta: 1982-ben sikeres háborút indított a Falkland-szigeteket megszálló Argentína ellen, kiérdemelve a Vaslady nevet.

Gazdasági programját is következetesen megvalósította, visszafogta az állami kiadásokat, tömeges privatizációba kezdett, "népi kapitalizmusa" eredményeként minden ötödik brit részvénytulajdonos lett. Hamarosan szembekerült a nagyhatalmú szakszervezetekkel, a legnagyobb erőpróbára 1984-ben került sor, s ő könyörtelenül letörte az egy évig tartó bányászsztrájkot. "Ki irányítja Nagy-Britanniát?" - tette fel a híressé vált kérdést, s egy év múlva mindenki tudta a választ: Margaret Thatcher.

A falklandi háború után kiírt 1983. évi választásokon a Thatcher asszony vezette toryk elsöprő győzelmet arattak, majd 1987-ben harmadszor is megnyerték a választást. De a bukás már nem volt messze: a Vaslady új adójavaslata miatt zavargások törtek ki, ellenfelei azzal vádolták, hogy a gazdag Délre és a szegény Északra osztja a nemzetet, és elszigetelődik Európától. Pártbeli bázisa meggyengült, 1990 novemberében lemondásra kényszerült, utóda John Major lett.

Távozása után a királynőtől nem magának, hanem a férjének kért kitüntetést. Denis bárói rangot kapott, egy gyakorlatilag "kihalt" örökletes címet, amely lehetővé tette, hogy Sir Denisnek nevezzék, az ő halála óta fiuk, Sir Mark viseli a rangot. A volt miniszterelnök saját jogán csak három évvel később nyerte el a bárónő címet, és lett Lady Thatcher. 1992-ig "egyszerű" képviselő maradt, ezután életre szóló főrendként bekerült a Lordok Házába. 2002-ben több szélütés érte, az időskori elbutulás tünetei is jelentkeztek rajta. Állapota rendkívül leromlott, ritkán jelent meg a nyilvánosság előtt: ilyen alkalom volt férje és Ronald Reagan amerikai elnök temetése.

A Vaslady kabinetjének 1979 és 1990 között - rövid ideig - mindössze egyetlen női tagja volt. Alig akadt közeli barátnője, méltó versenytársnak a férfiakat tekintette. A jól öltözött, közvetlen férfiak vívták ki elismerését és figyelmét, így Mihail Gorbacsov szovjet, Francois Mitterand francia és Ronald Reagan amerikai elnök - Reagan utódja, George Bush már nem szerepelt előkelő helyen a listáján.

Thatcher sokat adott megjelenésére: amikor élesen kritizálták "öreges küllemét", egy televíziós producertől kért segítséget. Hajviseletét és ruhatárát átalakították, a túl díszes kiegészítők és masnik eltűntek, a kalap ruhatára mélyére került, csak ünnepi alkalmakkor bukkant fel újra. Hivatali idejének közepére kiemelkedően elegáns ruhatárral rendelkezett, a külsőségekben is kifejezve profizmusát és határozott fellépését.

Margaret Thatcher 2013. április 8-án hunyt el szélütés következtében Londonban. Temetése teljes katonai tiszteletadás mellett zajlott, ott volt II. Erzsébet királynő is, aki csaknem fél évszázad után vett részt ismét brit miniszterelnök búcsúztatásán; azelőtt csak 1965-ben, Sir Winston Churchill temetési szertartásán volt jelen.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
ID12: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Magazinpromó után ()
Legfrissebb
Legolvasottabb
ID28: Múlt-kor (desktop) - CENTURIA 3. (cikkoldal) (Legfrissebb rovat alá a cikkoldalon)
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.
ID2: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Jobb saját 1 300x600 ()

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

ID14: Múlt-kor (desktop) - Cikkoldal - Jobb saját 2 300x600 ()
ID13: Múlt-kor (desktop) - Al-/cikkoldal - Háttér előtt ()
ID34: Múlt-kor (desktop) - Beúszó magazin ()
Bezár