2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az egész család kincsekre bukkanhat vasárnap a Magyar Nemzeti Múzeum gyermeknapi programjain

2022. május 27. 12:20

Régészek bőrébe bújva, mesés kincsek és ókori hősök nyomába eredhetnek kicsik és nagyok vasárnap, a Magyar Nemzeti Múzeum gyereknapi programsorozatán. Ez idő alatt a szülők sem unatkoznak, őket külön felnőttmegőrzőben, tematikus tárlatvezetésekkel várják. A felnőtteknek szóló programok már szombaton, a Régészet napján elkezdődnek, aznap többek között az ősi hunok életéről és a sírrablásokról, valamint az eltűnt kolostorok megtalálásának legjobb módszereiről tudhatnak meg többet az érdeklődők.

Múzeumi gyereknap
A gyerekek saját kezűleg is kipróbálhatják a régészet csínját-bínját

Gyereknap a Múzeumban

A Magyar Nemzeti Múzeumban az egész vasárnap a gyerekekről szól. Már reggel 10 órától változatos programokkal és előadásokkal, tárgykészítő foglalkozásokkal és mesékkel várnak mindenkit óvodáskortól a Múzeumban és a Múzeumkertben.

Hétéves kortól a gyerekek feltehetik kérdéseiket egy római polgárhoz a Lapidáriumban az Ókori hősök programon, valamint a régészeti homokozóban maguk is kipróbálhatják, Mit csinál a régész? Nyolcéves kortól arra kereshetik a választ, hogyan kerülnek elő a kincsek, és mi a teendő, ha az ember kincset talál a földben. Minderre a Kincset érő közösség kiállításban derül fény.

Amennyiben a család együtt kalandozna, közösen, egy ajándék felfedező hátizsákkal felszerelve eredhetnek ősi kincsek nyomába a családi kincskeresőben. A program végén korhű eszközökkel megeleveníthetik a múltat egy greenboxban készült fénykép segítségével.

Az óvodásokat Fábián Éva mesemondó kalauzolja el Dudás Dömötör mesés világába. Mesés kincsek és kincsek mesés legendái elevenednek meg, melyeket Szabó Zoltán kísér magyar pásztorhangszereken. A program 10:30-kor, illetve 12:30-kor kezdődik, a részvételhez regisztráció szükséges ezen az e-mail címen.

Felnőttmegőrző – tárlatvezetésekkel

A gyermekek szórakoztatása mellett több, kifejezetten a felnőtt közönségnek készült tárlatvezetéssel várják a látogatókat vasárnap a Nemzeti Múzeumban.  Az állandó régészeti kiállítás ősi kincsei a régmúlt idők homályába repítik vissza a látogatókat. A múzeum tíz legnépszerűbb kiállítási tárgyán keresztül bemutatják, mennyire lehetett kiszolgáltatott a természet viszontagságainak a kőkor embere, és hogyan törték fel a fémek megmunkálásának titkát, emellett az érdeklődők megfejthetik a szkíta aranyszarvasok rejtélyét is.

A Kincset érő közösség időszaki kiállításán a tárlatvezetésen megcsodálhatók Árpád- és hun kori aranyleletek, csatok, edények, sőt egy 70 kilogrammos római kilométerkő is. A Közösségi Régészeti Programban részt vevő önkéntesek előtt tisztelgő kiállítás olyan leletegyütteseket is bemutat, amelyeket korábban még sosem láthatott a közönség.

„A Magyar Nemzeti Múzeum kiemelten fontosnak tartja, hogy már óvodáskortól programokat kínáljon látogatóinak. Hiszünk abban, hogy minél korábban ismerkednek meg a múzeumok világával a gyerekek, annál korábban alakul ki bennük a múzeumlátogatói attitűd és a nyitottság az intézményeink iránt. Fontosnak tartjuk, hogy a legkisebbek is megismerkedjenek a Kárpát-medence kulturális örökségével, a magyarság mondákkal és legendákkal teli történelmével úgy, hogy közben szakmailag hiteles előadásokat hallgatnak. Ehhez minden a rendelkezésünkre áll, egy kiváló szakmai csapat, egy csodálatos múzeum és a nyitott látogatók – korosztálytól függetlenül” – mondta Kósa Margó, a Magyar Nemzeti Múzeum társadalmi kapcsolatokért és kommunikációért felelős főigazgató-helyettese.

Szombat: a Régészet napja

A Magyar Nemzeti Múzeum szombaton, a régészet napján is kínál programot a látogatóknak. Az állandó és időszaki kiállításban tartott szakmai előadásokon a kiállítások kurátorai, valamint a terület és a kor szakértői tartanak olyan egyedi, anekdotákkal és személyes élményekkel gazdagított bemutatókat, melyek garantáltan új megvilágításba helyezik a kiállítást.

A látogatók többek között megismerhetik a sírrablók módszereit, a hunok együttélési szokásait, valamint választ kaphatnak arra is, hogyan kell megkeresni egy eltűnt kolostort. A Kincset érő közösség időszaki és a Régészeti állandó kiállításban tartott szakmai programok ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek.

Regisztrálni ezen a linken keresztül lehet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár