2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

10 tény a puritánokról

2022. március 17. 07:32 Múlt-kor

1. Az anglikán egyház megtisztításának lázában égő puritánok minden olyan katolikus gyakorlattól és ceremóniától meg akartak szabadulni, amely nem volt összhangban, vagy nem volt leírva a Bibliában. Mozgalmuk az 1560-as évektől a 18. század közepéig tartott.

2. A puritán reformerek Amerikát szemelték ki arra, hogy megvalósítsák álmukat: egy tökéletes, a Biblia alapelvein nyugvó társadalom létrehozását. 1620-tól folyamatosan alapították kolóniáikat a New Englandnek hívott, a mai Egyesült Államok északkeleti részén fekvő területen.

3. A szerény és istenfélő életet élő puritánok egyáltalán nem zárkóztak el az alkoholos italok fogyasztásától, mivel azokat Isten ajándékainak tekintették. Az amerikai kolóniákon nemcsak árpából és cukorrépából, de hagymából és répából is állítottak elő alkoholt tartalmazó nedűket.

4. A puritánok kiemelten fontosnak tartották az iskolák felállítását, hogy gyermekeiket megtanítsák olvasni. Az ifjak első számú olvasmánya természetesen a Biblia volt.

5. Egy puritán közösségben az írni és olvasni tudó nők száma sokkal magasabb volt, mint a szélesebb társadalomban. Úgy tartották, hogy egy írni és olvasni tudó édesanya nagyobb eséllyel nevel fel olyan gyermekeket, akik tisztelik Istent és a Bibliát.

6. A puritánok túlságosan világiasnak és a világ bűneitől átitatottnak találták a közhasználatban lévő neveket, ezért gyermekeiket a legkülönfélébb nevekkel ruházták fel, hogy biztosítsák számukra az üdvösség lehetőségét. Így egy puritán közösségben senki sem ütközött meg azon, ha valakit „Istenfélőnek”, „Amit-Isten-Akarnak” vagy éppen „Öröm-a-Bánatbannak” hívtak.

7. Miután hatalomra kerültek Angliában, a puritánok 1644-ben betiltották a karácsonyt. Az egyik legfontosabb keresztény ünnepről ugyanis azt tartották, hogy elvesztette régi értékét és egyfajta ördögi, ivászattal és evéssel teli tivornyává vált.

8. A puritán templomokban nem használtak orgonákat, mivel úgy gondolták, hogy a zene megzavarja a spirituális koncentrációt.

9. A puritánok nem fogadták el december 25-ét Jézus Krisztus születése napjának, mivel úgy tartották, hogy a katolikus egyház korábban csak azért választotta ezt az időpontot, hogy a pogányokat leszoktassa barbár ünnepeikről, amelyeket az év hasonló időszakában ültek meg.

10. A puritánok betiltottak minden olyan szabadidős tevékenységet, „sportot”, mint például a boksz, amelyek szükségtelen sérüléseket okoztak Isten teremtményeinek. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár