2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újjászületik a fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnya

2022. február 25. 13:35 MTI

Mintegy 2,6 milliárd forint állami támogatásból megújul a fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyának háromszintes épülete – mondta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára szerdán, a fejlesztés indítását jelző alapkőletételen a kastély díszudvarában.

A fertődi Esterházy-kastély
A fertődi Esterházy-kastély főbejárata (Wikipedia / Szvitek Péter / CC BY 2.5 hu)

György István kiemelte, hogy a fertődi kastély a kormány számra nem csupán turisztikai látványosságot jelent, hanem a nemzeti örökség egyik ékkövét, a kulturális élet egyik zászlóshajóját és a nemzetközi zenei élet egyik bázisát is.

Hozzátette: az épületegyüttes Európa-szerte is egyedülálló, pompájában, méretében és jelentőségében talán a versailles-i és a schönbrunni kastély ér fel vele. Elmondta, hogy a kastélyegyüttes a zenei világával és Joseph Haydn örökségével erős kulturális központtá vált.

Az államtitkár felidézte, hogy Esterházy „Fényes” Miklós révén 1766 és 1790 között Fertődön Európa uralkodói udvarházainak pompáját és kulturális gazdagságát lehetett megtalálni.

A kormány olyan központtá kívánja tenni a következő években Eszterházát, ahol a látogatók visszacsöppenhetnek a 18. századba – mondta. Emlékeztetett, hogy a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram mintegy 60 milliárd forint keretösszegéből 18 kastély és 12 vár megújítása zajlik. A tavaly elkészült beruházások látogatói száma 35 százalékkal nőtt 2020-hoz képest – fűzte hozzá.

Hangsúlyozta azt is, hogy a fejlesztések révén nemcsak megújított környezetet találnak a látogatók, hanem komplex turisztikai programokat is, mert a cél mindenhol az, hogy a beruházásokkal érintett területek ne csak kulturális, hanem gazdasági vonzáskörzetté is váljanak.

Barcza Attila, a Fidesz-KDNP Sopron és térsége országgyűlési képviselőjelöltje hangsúlyozta: 2010 után példaértékű fejlesztések indultak a térségben, amelyekkel párhuzamosan elkezdődött Eszterháza rangjához méltó visszaemelése is a magyar és az európai turizmusban. A nyugati szárny felújítása meghatározó eleme lesz az Esterházy-örökségnek – mondta.

Egresitné Firtl Katalin, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője azt emelte ki, hogy a kastélyegyüttes Esterházy „Fényes” Miklós idején élte első fénykorát, a másodikat Cziráky Margit grófnőnek és Esterházy IV. Miklósnak köszönheti, akik a 19. és 20. század fordulóján folytatták az építkezést.

Emlékeztetett, hogy tavaly február 5-én indult el a kastély középrészének 4,5 milliárd forintos turisztikai fejlesztése. Május végén megnyitották a felújított rózsaházat, július 18-án pedig átadták a kastély nyugati szárnyának felújított földszinti részét, amelyben három kiállítás kapott helyet – sorolta.

Az ügyvezető hangsúlyozta azt is, hogy felelősségük, kötelességük és küldetésük is egyben, hogy a „közös örökséget” a lehető legteljesebb módon ismertté tegyék.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár