2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

10 tény a fürdőruhák múltjáról

2022. január 22. 19:37 Múlt-kor

Hogyan jutott el az emberiség az ókori meztelenségtől a női testet teljes egészében elfedő, hálóingszerű fürdőruháig, majd a 20. század egyik legnagyobb divatszenzációjának számító bikiniig?

1. Az ókori emberek nem ismerték a fürdőruhát, általában mezítelenül úsztak vagy fürdőztek. A férfiak évszázadokon át úszhattak mezítelen testtel a folyókban és a tavakban. Ez az engedmény nyugaton a 19. század közepén megszűnt, a vízi atlétákat rendeletekkel tiltották el a pucérkodástól.

2. Ugyan az ókori római mozaikokon feltűnnek hölgyek kétrészes, a mai bikinire emlékeztető szerelésekben, azonban nincs semmiféle bizonyítéka annak, hogy a lenge ruházat az antik időkben valóban fürdőruhaként funkcionált.

3. A középkori Európa fürdőházaiban tovább éltek az ókori idők szokásai. Az emberek ezekben az intézményekben vagy pőrén, vagy egy derekuk köré tekert, a nemi szerveket és a hátsót takaró ruhadarabban jelentek meg.

4. Az európaiak a források tanúsága szerint a 17. században már biztosan hordtak fürdőruhát. Az angol utazó, Celia Fiennes szerint az 1687-es év női fürdőkosztümje sárga színű, finom, de merev vászonból készült, amelyhez bő ujjakat varrtak, így az leginkább egy papi talárra hasonlított.

5. A hálóingszerű, bokáig érő női fürdőruha közkedvelt volt a 18. századi Nyugat-Európában. A bő szabású, teljes testet betakaró ruha pamutból vagy flanelből készült.

6. A korábbi évszázadokat és a fürdőruházatot tekintve a férfiak öltözködési szabályai sokkal lazábbak voltak. Az angliai Bath városának fürdőiben a férfiak alul egy hosszú boxeralsóra hasonlító nadrágot, felül pedig fürdőmellényt viseltek.

7. A női fürdőruhák a 19. század nagy részében továbbra is takarták a teljes női testet. A fürdőruhák zömmel flanelből készültek, amelyről ekkor azt tartották, hogy azért praktikus, mert melegen tartja a fürdőzőt.

8. Gyakran kicsi ólomsúlyokat varrtak a női fürdőruhák szegélyébe, nehogy a ruhadarab a víz felszínére emelkedjen, és feltárja a női test rejtett részeit.

9. 1907-ben Annette Kellermann, a szinkronúszás úttörője igazi forradalmi tettet vitt véghez, amikor egy egyrészes, testhez simuló, a láb formáját követő, a karok nagy és a mellkas egy kis részét szabadon hagyó úszódresszben jelent meg egy bostoni strandon.

10. A kétrészes női fürdőruha, a bikini 1946-ban debütált Párizsban. A lenge ruhadarab megálmodója, Louis Réard ruhatervező és autómérnök a Bikini-atollról nevezte el produktumát, ahol a bemutató előtt pár nappal kísérleti atomrobbanást végeztek. A névválasztás találó volt, a ruhadarabból igazi szenzáció vált. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár