2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

10 érdekesség a bankrablásokról

2022. január 6. 07:38 Múlt-kor

Ész nélkül még bankot sem lehet rabolni: az Egyesült Államokban 1798-ban elkövetett első bankrablás egyik végrehajtóját, Thomas Cunninghamet az buktatta le, hogy a zsákmányolt pénz egy részét a kirabolt intézményben helyezte el.

1. Az I. Eduárd Westminster apátságban található kincstárát 1303-ban kifosztó Richard Pudlicott a betörés előtt kendermagot vetett el az apátság kertjében, hogy senki se vegye észre a bűntényt. Az Anglia éves adóbevételét meghaladó értékű kincset zsákmányoló rablót elfogása után megnyúzták, bőrét pedig elrettentésül kitűzték az apátság kapujára.

2. II. Károlynak annyira imponált a koronaékszereket 1671-ben eltulajdonító Thomas Blood vakmerősége, hogy börtön helyett egy írországi birtokkal ajándékozta meg.

3. Az USA-ban 1798-ban elkövetett első bankrablás egyik végrehajtóját, Thomas Cunninghamet az buktatta le, hogy a zsákmányolt pénz egy részét a kirabolt bankban helyezte el.

4. A vadnyugaton a közkeletű vélekedéssel szemben alig történtek bankrablások: a rettegett banditák 1859 és 1900 között kevesebb, mint tíz bankot fosztottak ki.

5. 1927. december 23-án Marshall Ratliff Mikulásnak öltözve rabolta ki társaival a texasi Cisco bankját. A rablót a pénzintézetbe több gyerek is követte.

6. John Dillinger és társai egy alkalommal magukat egy bankrablásról szóló filmhez helyszínt kereső filmforgató csoportnak álcázva raboltak ki egy bankot.

7. Az 1963-as nagy vonatrablást követően a rablók búvóhelyükön Monopolyztak a zsákmányolt milliókkal. Többek között a játéktáblán hagyott ujjlenyomatok buktatták le őket.

8. 1976-ban palesztin fegyveresek egy bejrúti katolikus templom falát felrobbantva jutottak be a szomszédos bankba, ahonnan 25 millió fontnyi zsákmánnyal tűntek el.

9. Szaddam 2003-ban, bukása előtt fia segítségével több mint 1 milliárd dollárt lopott ki az Iraki Központi Bankból. Az amerikaiak 650 milliót a diktátor palotájának falában találtak meg.

10. 1972-ben John Wojtowicz és Salvatore Naturile a világ legügyetlenebb bankrablását hajtotta végre: nem álcázták magukat, saját nevükön szólították egymást és ujjlenyomatukat is mindenhol otthagyták. A homoszexuális Wojtowicz a zsákmányból partnere nemváltó műtétét finanszírozta volna. A pénzt végül a Kánikulai délután című film alapjául szolgáló történet eladásából szerezte meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár