2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

10 tény Harry Houdini életéről

2022. január 1. 20:51 Múlt-kor

Szabadulás sörrel töltött hordóból, repülési rekord Ausztráliában, közel négy perc a víz alatt – ha lehetetlen küldetésekről volt szó, Harry Houdini az elsők között jelentkezett. 

1. A földkerekség egyik legnagyobb szabadulóművésze és illuzionistája, Harry Houdini Weisz Erik néven látta meg a napvilágot Budapesten 1874-ben. Nem szerette a spiritisztákat; csalóknak és szélhámosoknak tartotta őket, sőt egy törvényjavaslat benyújtását is támogatta, amely betiltotta volna a szeánszokat és jövendőmondást.

2. Houdini mindent megtanult a lakatokról, amit lehetett. Karrierjének első szakaszában bilincsekből szabadult, vagy rabláncra verve börtöncellákból jutott ki.

3. Európában tett látogatása során Houdini beleszeretett a repülésbe. 1909-ben egy francia gyártmányú kétfedeles repülőgépet vásárolt magának, és egyike volt azoknak, akik legelőször szereztek pilótaengedélyt.

4. Houdini 18 éves korában már 3 perc 45 másodpercig tudta visszatartani a víz alatt a lélegzetét. Otthon egy nagy kádban trenírozta magát, hogy minél tovább tudjon a víz alatt tartózkodni, míg a szabadulós számaira saját medencéjében készült fel.

5. Houdini repülési rekordot állított fel Ausztráliában, 1910-ben. Ő volt az első, aki motoros géppel emelkedett a levegőbe a távoli kontinensen – 1,6 kilométert tett meg 30 méteres magasságban.

6. Karrierje második szakaszában Houdini újabb, még látványosabb szabaduló számokkal kápráztatta el rajongóit: lezárt, különféle folyadékkal feltöltött konténerekből „menekült”, mint például sörrel töltött hordóból, vízzel teli tejes kannából, vagy éppen egy leszögelt víz alá merített ládából.

7. Bár négy éves koráig Budapesten lakott, a felnőtt Houdini, aki az USA-ban építette fel karrierjét, nem sokat törődött magyar gyökereivel, nem bevándorlónak, hanem ízig-vérig amerikainak tekintette magát.

8. A patriotizmusától vezérelt Houdini az első világháború alatt szemináriumokat tartott amerikai katonáknak, amelyeken megtanította a bakáknak, hogyan tudnak bilincsekből, kötelekből, avagy egy süllyedő hajóról kiszabadulni.

9. Az illuzionista Houdini a filmvásznon is megállta a helyét. Az 1918-ban forgatott „The Master Mystery” néven jegyzett rendkívül sikeres némafilmes sorozatban egy titkosügynök szerepét alakította, rendkívül meggyőző erővel.

10. Az emberfeletti mutatványairól híres mágus 1926-ban, egy idétlen egyetemi hallgatónak köszönhetően, szenderült jobblétre. A diák, próbára téve Houdini hasizmainak erősségét, egy jól irányzott ütéssel hasba vágta a felkészületlen Houdinit, akinek a vakbele az ütés következtében szétrobbant.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár