2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ma sem tudjuk, valóban a két vadnyugati fenegyereket ölték-e meg a bolíviai katonák 1908-ban

2021. október 29. 08:38 Múlt-kor

Nincs olyan korszak az emberiség történelmében, amelyhez ne kapcsolódnának bizonyos teóriák, vagy elképzelések, amelyek arról szólnak, hogy az elénk tárt tények mögött mi a tényleges valóság. A vadnyugat történelme sem szűkölködik ilyen elméletekben. A legismertebb és széles körben tárgyalt eset Butch Cassidyhez és a Sundance kölyökhöz fűződik. Ők a leáldozófélben lévő vadnyugat helyett Bolíviában próbáltak szerencsét, ám a hivatalos jelentések szerint 1908-ban ugyanúgy ráfáztak a próbálkozásra, mint hat évtizeddel később Che Guevara. Vagy mégsem? Néhányan tudni vélik, hogy valójában nem haltak meg.

Vadnyugati pályaív

Mint annyi más ismert vadnyugati figurát, Butch Cassidyt sem az eredeti nevén ismeri a világ. 1866-ban, egy Utah-ban élő mormon házaspár első fiaként látta meg a napvilágot Robert Leroy Parker néven, a szüleinek később még 12 gyermeke született.

A család birtokán nőtt fel, ám korán elhagyta azt, és egy Mike Cassidy (ál)nevű cowboy és nem mellesleg marhatolvaj mellett tanulhatta el a vadnyugati élet csínját-bínját, például lovagolni és lőni is. Az ő tiszteletére kezdte el magát Cassidynek nevezni. A Butch név akkor ragadt rá, amikor később hentesként (angolul butcher) is dolgozott.

A törvényen kívüli tettei 1887-ben kezdődtek, amikor összeállt egy Matt Warner nevű férfival, aki amellett, hogy lovakkal foglalkozott, három társával, köztük Cassidyvel együtt kirabolta a coloradói Telluridében található Miguel Valley Bankot. Butch Cassidynek ez volt az első komolyabb akciója, de emellett természetesen még számtalan kisebb-nagyobb bűncselekmény fűződött a nevéhez.

1894-ben ismerte meg Ann Bassettet, egyik munkaadója lányát, akivel romantikus viszonyba bonyolódott. Még ugyanebben az évben Cassidyt letartóztatták lótolvajlásért, és két évre ítélték, ám másfél év után szabadulhatott a jó magaviselete miatt.

Szabadulása után ismerte meg azokat a társait, akikkel összeállhatott, hogy komolyabb akciókat hajtson végre. Közülük a legismertebbé váló partnere a Sundance kölyök, vagyis Harry Alonzo Longabaugh volt.

Longabaugh egy évvel volt fiatalabb Butch Cassidynél, és egy pennsylvaniai család legfiatalabb gyermekeként látta meg a napvilágot. Az első bűncselekményét még tizenöt éves korában hajtotta végre, amikor ellopott egy pisztolyt, majd egy lovat és egy nyerget Wyomingban.

Természetesen elfogták, és másfél évre ítélték. Mivel mindez a wyomingi Sundance-ben történt meg, megkapta a Sundance kölyök becenevet szabadulása után.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár