2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az első világháborúban nem harcolhatott, a másodikban pótolta „hiányosságát” Ernest Hemingway

2021. július 9. 08:43 Múlt-kor

Ernest Hemingwayt valószínűleg nem kell bemutatni senkinek. Írói munkássága mellett híressé vált olyan tevékenységeiről, amelyeket manapság is a férfiasság megtestesüléseinek gondolunk. A vadászat vagy a bikaviadalok mellett ide tartozott a háborúhoz való hozzáállása is. Sebesülteket mentett az első világháborúban, ott volt haditudósítóként a spanyol polgárháborúban, és nem szalasztotta el az alkalmat arra, hogy a második világháború során is valami emlékezeteset alkosson.

Közeli megfigyelő

1944. június 6-án kezdődött meg a normandiai partraszállás, amely a nyugati fronton megfordította a háború menetét. Ernest Hemingway ebben az időszakban Londonban dolgozott, mint a Collier’s magazin tudósítója. 1944 májusától tartózkodott a brit fővárosban, és eleinte a légiharcokról szóló beszámolókra koncentrált.

Mint híres írónak és tudósítónak, sikerült elérnie, hogy a brit légierő (RAF) engedélyezze a részvételét titkos bevetéseken. Így feljutott a légierő gépeire, sőt egyenruhát meg oxigénmaszkot is öltött, noha addigra már sokkal testesebb volt fiatalkori önmagánál. Hemingwaynek közelről nyílt alkalma arra, hogy végignézze, amint a brit pilóták az angol városokat bombázó V–1 rakétákat próbálják semlegesíteni, de azt is láthatta, ahogy az amerikai légierő B–25-ösei franciaországi célpontok ellen indulnak bevetésre.

Ezeken az alkalmakon próbálta elsajátítani a navigáció alapjait, mivel hasznossá akarta tenni magát, hogy ne csak ballaszt legyen a gépeken. Még arra is hajlandó volt, hogy félretegye korábbi előítéleteit, amelyeket a britekkel szemben táplált, azok spanyol polgárháborúban játszott szerepe miatt.

Bármennyire is megkedvelte a brit légierőről való tudósítást, a szerkesztők úgy vélték, hogy a háború legfontosabb történései a szárazföldön zajlanak. Hemingway így végignézhette a D-napot, ami hozzájárult a róla szóló legendák további erősödéséhez.

Kétségtelenül szemtanúja volt az Omaha partszakaszon történő partra szállásnak, ahogy erről a Collier’snek tudósított is. Azonban az író addigra már túl értékes szállítmánynak bizonyult. Nemhogy partra szállni nem engedték, de a megfigyeléseit is végig az ellenséges tüzérség hatósugarán kívül, biztonságos távolságban végezhette el.

Mindez arra sarkallta Hemingwayt, hogy változtasson a háborúban való részvételén. Három cél lebegett a szeme előtt: megtalálni a legjobb sztorikat, hasznára lenni a harcoló csapatoknak, és mindezt a saját feltételei szerint végrehajtani.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Hemingway küldetésre készül a brit légierővel, 1944. június 26.A haditudósítóként a csapatokkal együtt mozgó író egy amerikai tiszttel konzultálJanet Flanner amerikai írónő és Ernest Hemingway egyaránt Párizsban lakott a két világháború között, és mindketten tudósítóként tértek vissza 1944-benRobert Capa, Ernest Hemingway és sofőrjük, Olin L. Thompkins Franciaországban 1944 nyaránFrancia ellenállók egy párizsi barikádon köszöntik a felszabadítókatHemingway dögcédulája, haditudósítói igazolványa, összecsukható kanala, iránytűje és néhány .30-06-os (7,62x63 mm) kaliberű puskalőszer
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár