2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ciánkapszula és pisztoly vetett véget Hitler és Eva Braun másfél napos házasságának

2021. április 29. 14:46 Múlt-kor

Miközben a Wehrmacht katonái a rommá lőtt Berlin utcáin elszánt küzdelmet folytattak a Vörös Hadsereggel a végóráit élő náci rendszerért, 8,5 méterrel a Birodalmi Kancellária kertje alatt egy türelmes asszony álma vált valóra. Nem sokkal éjfél után 1945. április 29-én Adolf Hitler örök hűséget esküdött szeretőjének, Eva Braunnak a Führerbunkerban. Az ifjú ara, „Frau Hitler”, hosszú éveken át várt erre az alkalomra, de ezt az örömteli pillanatot kevesebb, mint 40 óráig élvezhette.

Eva Braun és Hitler 1929 októberében találkoztak Hitler személyi- és az NSDAP hivatali fényképészének, Heinrich Hoffmann-nak a stúdiójában. A 17 éves lány kezdetben nem mutatott túlságosan nagy érdeklődést a feltörekvő, 40 éves politikus iránt, akit Hoffmann „Herr Wolf”, azaz "Farkas Úr" néven mutatott be Braunnak. Ám az idő előrehaladtával Eva vonzalma erősödni kezdett az akkor még idegen férfi iránt.

A fiatal nőnek nem volt szerencséje Hitlerrel, mivel az a lánglelkű, fáradhatatlan népvezér képét akarta kialakítani magáról. A náci vezető Németország megmentőjének szerepében tetszelgett, aki képletesen szólva frigyre lépett nemzetével, és ebben a kapcsolatban egy harmadik félnek nem volt helye.

Így nem csoda, hogy kettejük intim kapcsolatát Hitler igyekezett titokban tartani a közvélemény előtt. Ez a titkolózás súlyos lelki teherként nehezedett Eva Braun vállaira. A mellőzöttség érzéseivel küszködő nő kétszer is – először egy pisztollyal, majd egy maréknyi altató tabletta segítségével – megpróbált véget vetni életének.

Nem hagyta el Berlint

Eva Braun számára az 1936-os esztendő jelentette az áttörést, amikor Hitler rezidenciája, a Berghof állandó lakójává válhatott. Ám Eva Braunnak, akit hivatalosan Hitler személyi titkárnőjeként tartottak számon, napközben távolságot kellett tartania a Führertől és kapcsolatuk csak az est leszálltával válhatott intimmé. Évek teltek el, mire Eva valóságban is a Berghof úrnőjévé válhatott.

Románcuk utolsó fejezete 1945. április elején kezdődött, amikor Eva követte urát a föld alatti Führerbunkerbe, amelyet a berlini Birodalmi Kancellária kertjében lévő légoltalmi pincéből alakítottak át a Führer főhadiszállásává. Hitler innen vezette népét a végső, öngyilkos összecsapásra.

Bár Eva Braunnak lehetősége volt arra, hogy még a szovjetek megérkezése előtt elhagyja Berlint, úgy döntött, hogy szeretett férje mellett marad, és osztozik annak sorsában. A házaspár 1945. április 30-án öngyilkosságot követett el: Eva Braun egy ciánkapszulával, míg Hitler egy pisztollyal vetett véget életének.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A Führerbunker maradványai, 1947
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár