2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Rendszerint milliószám vonzza a zarándokokat a titokzatos trieri Jézus-ereklye

2021. április 25. 17:19 Múlt-kor

Majdnem egy emberöltőnyi időt, 16 évet kellett várniuk a hívőknek arra, hogy a németországi Trierben végre újra megtekinthessék azt az anyagdarabot, amely a hagyomány szerint Jézus Krisztus testét fedte, mielőtt a Megváltót keresztre feszítették.

Egy vitatott Jézus-ereklye története

A nemzetközi Szent Köntös-zarándoklatot a Krisztusnak tulajdonított szövet első, nyilvános tiszteletadásra való kihelyezésének 500. évfordulója alkalmából hirdették meg 2012-ben, s több mint 500 ezer hívő vett részt a nagyszabású eseményen. A köntös több mint egy ereklye, fontos szimbólum is egyben: a keresztények számára Jézus személyére, Isten emberré válására utal, s a Teremtő összetartó erejére emlékezteti a hívőket.

Kérdés persze, hogy mennyire valódi e kendő, amelyet még I. Miksa császár hozatott elő a trieri székesegyház oltára alól, hogy aztán – a hívők és a trieri városi kassza legnagyobb örömére, no és persze a reformátorok legnagyobb bánatára – nagyszabású zarándoklattal ünnepeljék meg az ereklye „újrafelfedezését”.

2011-ben bárki éjjel-nappal figyelemmel kísérhette a legrégebbi német város, Trier székesegyháza előtt elsétálva, amint egy 3-szor 6 méteres konténerben egy félkarú robot bőszen a Bibliát másolja. Májusban látott hozzá a munkához, szépírással összesen tizenegy hónap alatt vetett papírra kereken 3,5 millió betűt.

A „bibliarobot” korábban már többször „bizonyított” – lemásolta a Szentírás spanyol és portugál változatát, de járt Ausztriában és Svájcban is –, s ezúttal is szükség volt „szakértelmére”, hiszen szent feladatával mindenképpen el kellett készülnie arra a vallási ünnepre, amelyre már évek óta készült nemcsak Trier, hanem egész Németország.

A robot éppen a Szent Köntös-zarándoklatra való előkészületi év hivatalos kezdetekor látott neki az írásnak. A várva várt pillanat 2012. április 13-án érkezett el, amikor ünnepi szentmisét mutattak be a Szent Péter-dómban, Németország legrégebbi templomában, s ezzel kezdetét vette az évezred első Szent Köntös-zarándoklata.

A május 13-ig tartó vallási ünnepség során – amelyre a trieri dóm összesen 3,5 millió eurót fordított – végre újra közszemlére tették azt a köntöst, amelyet a hagyomány szerint Jézus a keresztre feszítés előtt viselt. Ez fontos pillanat volt a hívők számára, mivel az ereklyét különleges körülmények között őrzik, s csak ritkán mutatják meg: legutóbb 1996-ban találkozhattak vele a Trierbe zarándoklók.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Pieter Lastman: A keresztre feszítés (1616)Id. Lucas Cranach: Szent Ilona az Igaz Kereszttel (1525)Krisztus köntöse egy 1852-ből származó színes illusztrációnWilhelm Arnoldi, Trier püspöke bemutatja a Szent Köntöst egy 19. századi fametszetenZarándokok várják, hogy megtekinthessék a Szent Köntöst, 1959.Szentmise a trieri dómban a Szent Köntös-zarándoklat alkalmából 2012.
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár