2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ki lehetett a valódi személy Robin Hood legendás csuklyája alatt?

0000. 0. 00:00 Múlt-kor

Robin Hood az angol történelem egyik legismertebb alakja az egész világon. Filmek és sorozatok, mesék és regények sora szól róla. A gazdagokat megkopasztó és a szegényeket gyarapító hőssé tette őt számos mozgalom. De szimbóluma lett az angolszász és normann szembenállásnak, és olykor merítettek belőle a nacionalisták is. De vajon a számos legenda mögött ki lehetett az igazi Robin Hood? Mit tudhatunk róla, ha a történelmi forrásokról lefejtjük az utólagosan hozzáfűzött elemeket?

A legendás erdei csapat

Ha megkérdezzük a világ különböző pontjain élő emberektől, hogy ki volt Robin Hood, a válaszok alighanem nagyon hasonlítani fognak egymásra. Robin Hood a sherwoodi erdőben bujkáló ellenálló, aki a Vidám Fiúk nevű csapat élén állt, és egyfajta gerillataktikával küzdött az ellenfelei ellen.

Ők pedig nem voltak kevesen. Legelőször is ott volt a nottinghami seriff, aki súlyos adókkal terhelte a nottinghami vár körüli népeket. A másik hangsúlyos ellenfele Földnélküli János (leendő) angol király. Bátyja, Oroszlánszívű Richárd (1189 – 1199) a harmadik keresztes háború után fogságba esett, és az öcs az ő távollétét akarta kihasználni arra, hogy átvegye az uralmat.

Robin Hoodnak nemcsak az ellenfelei, de a barátai is „állandó” karakterek. A legismertebbek között találjuk Little Johnt, aki a Vidám Fiúk második embere, és a történetek egy részében saját csapatot vezet. Ikonikus alakja ezeknek még Tuck barát, a borissza szerzetes, Robin barátja.

Természetesen nem maradhat ki a sorból Marian kisasszony sem, Robin Hood szerelme. És ott van még Skarlát Will is, aki Robin Hoodnak különböző fokú rokonaként bukkan fel az egyes történetekben. Bár akad olyan filmes alkotás, amely árulóként mutatja be, valójában valamennyi irodalmi műben, amelyben szerepel a neve, ő Robin Hood leghűségesebb társa.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A részeges Tuck barát és Robin Hood egy késő 19- század ábrázolásonRobin Hood felhúzza íját egy kora 19. századi illusztráción, oldalán Little JohnnalA „Vidám geszta Robyn Hoode-ról” című 1550-ben kiadott mű címlapjaRobin Hood térdre borul Oroszlánszívű Richárd király előtt a Vidám Fiúk körébenApácák ápolják Robin Hoodot egy 1880 körül keletkezett illusztrációnRobin Hood halála előtt kijelöli sírhelyét egy könyvillusztrációnRobin Hood történetét elmesélő ólmozott üvegablak litográfiája „Az iparművészet mesterművei” című 1873-as londoni kiadású könyvből
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár