2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Bababörze, hintalóverseny, plüss állatkert: játékmustra a 20. század első feléből

2020. december 12. 12:59 Múlt-kor

Babák, hintalovak, játékmackók, játéktevék és játékgólyák: a 20. század első felében a háziipar majd a gyáripar a legkülönfélébb játékszereket állította elő. A játékaikkal pózoló gyermekekről készült fotókon a csillogó szempárokat sokszor egészen meglepő, olykor bizarr termékek keretezik. A Fortepan fotóiból készült válogatásunk egy félévszázad gyerekjáték kínálatából nyújt ízelítőt.

A játékok története az ókori egyiptomi civilizációkig nyúlik vissza, megtalálhatjuk a leletek között a különféle játékszereket, a felnőttek által használt eszközök, szerszámok kicsinyített változatait. Ezeknek a kellékeknek a gyermekek fejlődésében betöltött szerepüket hamar felismerték. A jó játékok fejlesztik a kognitív képességeket, stimulálják a kreativitást, összpontosításra sarkallnak, segítik a fizikai és mentális készségek erősödését és általuk a gyerekek megismerik a körülöttük lévő világot is.

Magyarországon – akárcsak egész Európában – a 19. században a polgárosodásnak köszönhetően növekedett meg az igény a gyermekjátékok iránt. Az időszakos búcsúk és vásárok mellett megjelentek az állandó játékkereskedések is. A saját kezűleg és természetes anyagokból készített játékok helyét a modern korban a műanyagból, fémből, majd szintetikus anyagból, gyári tömegtermeléssel előállított játékok vették át. Ekkor köszöntött be a játékbabák csúcskorszaka, a játékmackók pedig a 20. század elején jöttek a divatba.

A hintalovak azonban többszázéves történelemre tekinthetnek vissza. A játékló a talpas bölcsőktől kölcsönözte kialakítását, a hintatalp a 17. században jelent meg. A legkorábbi feltehetőleg I. Károly (1600–1649) angol királynak készült. Megjelenésüket a lovagi tornák ihlették, a lóra pattant gyerekek lovait társaik húzták-tolták, később a kerekes lovak jöttek divatba, díszítésük is bonyolódott, fafaragások, festések tették szebbé őket, majd egyre inkább valósághűbbek is lettek, igazi lósörényt és üvegszemet kaptak. Európában a hintalovak aranykora 1850 és 1930 közé esett, amikor is az arisztokrata gyerekek mellett már a középosztálybeli családokba is jutott belőlük.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Hintalovas kerti idill a századfordulón, 1900 (Fortepan/GGAABBOO)A babának is babája van, 1905 (Fortepan/Saly Noémi)Pizsamás  pózolás a pódiumon, 1924 (Fortepan/Baráth Endre)Játékmaci pórázon, 1928 (Fortepan/Veszprém Megyei Levéltár/Klauszer)A házi gyártású hintaló nem olyan szép, mint a bolti, de a csillogó szempárból ítélve nem is baj, Rémült baba furcsa kutyája, 1930 (Fortepan/Fortepan)Színes kis kompánia a kertkapu tövében, 1932 (Fortepan/Hanser Mária)Ügyességi próba karikával, 1935 (Fortepan/Plesovszki Ákos)Amikor a baromfiudvar és az egzotikus tájak állatai találkoznak, 1940 (Fortepan/Lissák Tivadar)Járműpark, 1941 (Fortepan/Lissák Tivadar)Építkezés, 1941 (Fortepan/Lissák Tivadar)Nyulak hullámzása, 1941 (Fortepan/Lissák Tivadar)Emelje fel a kezét, akinek babája van, 1940 (Fortepan/Fortepan)Indulás a hivatalba, 1939 (Fortepan/A R)Van, aki a kakaóért is hintalóval megy, 1939 (Fortepan/A R)Játékkocka-torony, 1928 (Fortepan/Szepessy Tibor)Felvirágzott babakocsi, 1930 (Fortepan/Fortepan)Játékbirodalom, 1937 (Fortepan/Bojár Sándor)Vágyakozás, 1939 (Fortepan/Konok Tamás id.)Ebédidő, 1930 (Fortepan/Fortepan)
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár