2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Rendkívül pontos ókori súlymértékre bukkantak a Siratófal közelében Jeruzsálemben

2020. október 14. 15:50 MTI

Kétezerhétszáz éves, mészkőből készült súlymértéket találtak az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) régészei a Siratófal közelében - jelentette kedden az IAA a Facebook-oldalán.

A 2700 évvel ezelőtt, a vaskorban - izraeli időmeghatározás szerint az Első Szentély idejében, vagyis még a babiloni fogság, Kr. e. 586 előtt - mészkőből készített gömb alakú súlymérték az ókori súlyegységek szerint két sékel - 23 gramm - súlyt határozott meg.

Pontossága rávilágít a korabeli fejlett technológiai képességekre, és arra is, hogy mekkora jelentőséget fektettek az ókori Jeruzsálemben a súlymértékek precizitásának.

A lapos talppal ellátott gömb alakú, vésett feliratos ókori súlyt nemrégiben tárták fel a Templomhegy egyik egykori bejáratát jelző Wilson-ívnél, a Siratófal melletti területek alapos átvilágításakor.

Ezeket az ásatásokat a Siratófal Örökség Alapítvány (Western Wall Heritage Foundation) együttműködésével végzik a Templomhegy nyugati fala alatti alagút előcsarnokának bővítése érdekében, ahol a látogatókat felkészítik majd a gyalogtúrára az alagutakban. Az itt kiásott talajt a Dávid Város Egyesület szűrési programja részeként később átszűrik, megvizsgálják.

Az ásatásokat vezető Barak Monikandam-Givon és Tehila Lieberman szerint a súly tetején a héber ajin betűhöz hasonló bevésés egy egyiptomi jel, amely a sékel szó rövidítését jelenti, és a mellette lévő két vonal a két sékel mértéket jelöli.

A mészkősúly 23 grammot nyom. Korábbi, jeruzsálemi leletek alapján egyetlen ekkori sékel nevű egységet körülbelül 11,5 grammnak tekintenek, ami azt jelenti, hogy a megtalált súlymérték pontosan két sékeles volt, ahogy felirata is jelzi.

Abban a korban még nem használtak ezüstből készített pénzérméket súlymértéknek, s ezért különösen fontos volt a kőből készült súlyok pontossága a kereskedéshez, a kisebb súlyú fűszerek, illatszerek, a drágább csemegék adásvételénél.

A kősúly megtalálásának helye arra emlékeztet, hogy már az első Szentély idején nyüzsgő, piaci árusokkal teli élet zajlott a Siratófal környékén, amely jelenleg, a koronavírus-járvány idején szokatlanul csöndes, és kihalt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár