2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

10 tény a pattogatott kukorica múltjáról

2020. augusztus 26. 08:23 Múlt-kor

1. A mozizás egyik elengedhetetlenül fontos kelléke, a popcorn szorosan hozzákapcsolódik az amerikai indiánok több ezer éves történelméhez: Peru keleti részén már több ősi sírban is találtak pattogatott kukoricamaradványokat.

2. A popcorn kultusza mélyen gyökerezik az aztékok históriájában. Egy 16. századi feljegyzés szerint fiatal azték leányok a kukoricatánc során pattogatott kukoricából készült füzért viseltek a fejükön.

3. Egy francia gyarmatosító, aki a 16. században érkezett Észak-Amerikába, jegyezte fel a Nagy-tavak mentén élő irokéz indiánokról, hogy kukoricaszemeket helyeztek el forró homokkal teli edényekben. Természetesen azzal a nem titkolt céllal, hogy kipattogtassák őket.

4. Az első Európából származó amerikai, aki szándékosan popcornt készített, északkeletről, Quebec vagy Vermont államokból származott.

5. A pattogatott kukoricafogyasztás az észak-amerikai (európai) lakosság körében a 19. század közepére terjedt el. Kipattogás után sóval ízesítették, némely esetben pedig mézzel vagy cukorral édesítették.

6. A popcorn tömegfogyasztásának kezdetét Charles Cretorsnak köszönhetjük, aki 1893-ban megalkotta az első, gőzgép alapú kukoricapattogtatót.

7. A nagy gazdasági világválság idején az amerikaiak olcsó szórakozási lehetőséget kerestek, a legkedvezőbb árérték-arányú pedig a mozizás volt, amelynek verhetetlen velejárójává az 1930-as években vált a popcornevés.

8. A pattogatott kukoricát világhódító útjában nagyban segítette a második világháború, amikor a riválisai, az édességek jelentős veszteségeket szenvedtek a cukorhiány következtében.

9. A popcorn eladási aránya az 1950-es években kezdett először csökkenni, ugyanis a nyugati társadalmakban a televíziókészülékek miatt egyre inkább visszaszorulóban volt a mozizás szokása.

10. A tarthatatlan helyzetet az amerikai General Mills cég oldotta meg, amely 1981-ben piacra dobta a ma is jól ismert, mikrohullámú-sütőbe elhelyezhető pattogatott kukoricás tasakokat, aminek segítségével a popcorn újra folytathatta diadalútját.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár