2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egy különös véletlen folytán két Hendrick nevű „királya” is volt a mohawk indiánoknak

2020. július 16. 18:09 Múlt-kor

1755. szeptember 8-án a világ akkori leghíresebb indiánja életét vesztette. A „Hendrick király” néven ismert mohawk férfival francia csapatok, illetve velük szövetséges indiánok végeztek egy lesből indított támadásban, amely „véres reggeli felderítés” néven vonult be a történelembe. A rajtaütés az Európában hétéves háború néven ismert konfliktus egyik mellékhadszínterén, az amerikai brit gyarmatokon vívott „francia és indián háború” (1754-1763) egyik csatájának előzménye volt. A György-tavi csatát végül Hendrick barátai, a britek nyerték meg, azonban elvesztették egy fontos szövetségesüket.

Az ifjabb király

Az angolok által Hendrick Peters Theyanooguin néven ismert férfi története más miatt is érdekes: egy különös történelmi és nyelvészeti egybeesés folytán nem csupán saját jogán, de egy másik személlyel való gyakori összetévesztése miatt is sokan ismerik nevét. Nem ő volt ugyanis az egyetlen „Hendrick király” a mohawkok közt.

Észak-Amerika keleti partja, valamint a Szent Lőrinc-folyó és a Nagy-tavak térségének helyzete korántsem volt bonyodalmaktól mentes a 16. század végén és a 18. század elején. Mind Anglia (1707-től Nagy-Britannia), mind Franciaország folyamatosan erősíteni igyekezett saját pozícióját és gyengíteni a másikét a vadregényes, alig feltérképezett tájon, és a két tűz közé kerülve igyekeztek túlélni – és függetlenségüket, amennyire lehetett, megőrizni – a különböző őslakos népek.

A két birodalom az Újvilágban rendre bevonta egymás közötti háborúiba a jó helyismerettel rendelkező, gyakorta rivalizáló őslakos csoportokat. A konfliktusok szálainak kibogozását az érdeklődők számára nehezíti, hogy az itteni háborúk részben „magukban”, a külvilágtól függetlenül, részben pedig az Európában szintén gyakori háborúk mellékhadszíntereiként zajlottak. Bár a térségben a legnagyobb politikai súllyal bíró Irokéz Törzsszövetség tagjai igyekeztek elkerülni az egymással való harcot, erre is akadt példa az évtizedek során.

Mindkét „Hendrick király” az Irokéz Törzsszövetségbe tartozó mohawk nép körében volt törzsfőnök, és mindketten a britekkel szövetségben harcoltak, elősegítve a szigetország birodalmi törekvéseit Franciaországéival szemben. Mindketten megkeresztelkedtek, méghozzá holland misszionáriusok által, így mindketten a Henrik név holland változatát kapták.

A mintegy 30 évnyi korkülönbség mellett fontos megjegyezni, hogy a mohawk népen belül más klánból származtak: az „ifjabb” Hendrick a medve, míg az idősebb a farkas klán tagja volt.

A mohawk kultúra különleges abból a szempontból, hogy a klánhovatartozást és a különféle tisztségeket is anyai ágon tartják számon, illetve örökítik tovább, és az édesanya fivérei fontosabb szerepet játszanak a gyermekek életében, mint a biológiai édesapa.

Hendrick Peters Theyanooguin (1692-1755) halálának történetét , illetve sírhelyét híven őrzi a hagyomány a gyarmati korszak óta. Habár már a „véres reggeli felderítés” idején igen ismert személy volt, halála új szintre juttatta hírnevét: Nagy-Britanniában és annak más gyarmatain is hajókat és kocsmákat neveztek el a birodalomért hősi halált halt „jó indiánról”.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Hendrick Peters Theyanooguin (kép forrása: Wikimedia Commons)Hendrick Tejonihokarawa (kép forrása: Wikimedia Commons)
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár