2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Al Capone milliókat bukhatott a szifilisze miatt

2020. május 24. 14:58 Múlt-kor

A legendák szerint a hírhedt gengszter, Al Capone utolsó éveit annak a kincsnek a keresésével töltötte, amit saját kezűleg ásott el valahol Floridában. A „Sebhelyesarcú” végül nem bukkant elföldelt ládája nyomára, így talán soha nem tudjuk meg, hogy tulajdonképpen pontosan mekkora vagyon felett rendelkezett élete során.

Örömlányokból és alkoholból épített birodalom

Hatalma csúcsán Al Capone több mint 600 gengszternek volt a kenyéradó gazdája. Vagyonának pontos mértéke máig vitatott, de a szakértők nagy része 100 millió dollárra teszi, amely a mai értéken számolva úgy másfél milliárd dollárt tenne ki. Ekkora vagyont összegyűjteni a nagy gazdasági világválság idején megsüvegelendő teljesítmény volt.

Capone az 1920-as években emelkedett a gazdagok közé, amikor a chicagói szervezett bűnözés „főnökévé” emelkedett. Az Outfit névre hallgató szervezete a prostitúciótól kezdve az illegális alkohol eladásáig bezárólag számos törvénybe ütköző tevékenységgel foglalkozott és óriási bevételre tett szert.

A jövedelmező vállalkozás fejeként Al Capone nem nagyon aggódott a pénz miatt. A takarékoskodás távol állt tőle, fényűző chicagói otthona mellé vásárolt egyet Floridában is, nem beszélve a pazar szállodai lakosztályokról.

Al Capone New York utcáin nőtt fel és a helyi bandák közötti harcokban edződött. Felemelkedése 1919-ben kezdődött, amikor Johnny Torrio meghívására James „Big Jim” Colosimónak kezdett dolgozni Chicagóban.

Mint Colosimo bordélyházának kidobója, Al Capone közeli kapcsolatba került számos könnyűvérű nővel, amelynek folytán szifiliszt kapott. A fertőzést nem kezelték ki, amely évekkel később jelentősen hozzájárult Al Capone mentális képességeinek romlásához és súlyos pénzügyi problémák forrása lett.

1925-ben Al Capone még nem a szifilisz mellékhatásaival, hanem sokkal inkább birodalma kiépítésével foglalkozott. Capone 26 éves volt, amikor Torrio visszavonult és átadta a fiatal, heves természetű titánnak az Outfit irányítását. A profit szárnyalni kezdett.

Vegyük például az Illinois államban Cicero városában működött Hawthorne Smoke Shop nevezetű „intézményt”, amely papíron dohányértékesítésből tartotta fenn magát, de párhuzamosan kaszinót is üzemeltettek az üzletben. 1924-ben a könyvelés 300 ezer dollár nettó bevételt mutatott, ez a mai összegben több mint 3 millió dollárnak felelt meg. Miközben a Harlem Inn nevezetű bordélyház 230 ezer dollárt hozott évente.

Al Capone így nyilatkozott illegális tevékenységéről: „Megszegtem az alkoholtilalom törvényeit? Bizonyára, de ki az, aki nem? (…) Egy valami rosszabb a szélhámosnál, mégpedig a szélhámos zsíros politikai pozícióban, aki azt teteti, hogy betartatja a törvényeket.”

Capone, hasonlatosan az általa idézett politikusokhoz, kaszinókat és bordélyházakat üzemeltetett, amely természetesen illegális vagyonszerzésnek minősült. Az intézmények persze készpénzes alapon működtek, és csak a legális úton megszerzett jövedelmet, mint például a dohányeladásból befolyókat vallották be.

A kormány úgy becsülte, az Outfit bevétele az alkoholos italok csempészetéből elérte az évi 50 millió dollárt, 25 millió folyt be szerencsejátékból és 10 millió a drogkereskedelemből, valamint a prostitúcióból. Nem véletlen, hogy kéz-kezet mos alapon, ezek a jól jövedelmező tevékenységek évekig érinthetetlenek voltak a törvény számára.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Al Capone által megnyitott ingyenkonyhák Chicagóban (1931)Al Capone 1931-ben
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár