2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Bejárta Kolumbusz útját és az etióp császárral is találkozott a női felfedezők úttörője

2020. március 19. 14:27 Múlt-kor

Harriet Chalmers Adams nem csupán azzal mondott ellent kora bevett női szerepeinek, hogy lóháton bejárta Latin-Amerikát és Kolumbusz hajdani útját is megtette, de ő volt az egyetlen női újságíró, aki az első világháborúban egyenesen a francia állásokból tudósíthatott.

Világjárás az iskola helyett is

Chalmers 1875-ben született a kaliforniai Stocktonban. Már nyolcévesen bejárta lóháton édesapjával a Sierra Nevada hegységet az Egyesült Államok nyugati részén, 11 évesen pedig egy Santa Cruz-i hírlap figyelmét keltette fel azzal, hogy pihenő nélkül tett meg 500 métert gyorsúszásban. Még abban az évben abbahagyta az iskolát, és csak édesapjától és magántanároktól vett leckéket.

24 éves korában feleségül ment Franklin Pierce Adams újságíróhoz, akivel aztán az elkövetkező évek során 75 000 kilométert tett meg Latin-Amerikában lóháton, vonaton, kenun és gyalog. Az Andok 7000 méter feletti csúcsain is jártak, egy alkalommal Chalmers szemhéjai is összefagytak.

Saját elmondása szerint tökéletesen jól érezte magát „rózsaszín cicomás dolgok nélkül”, egyedül egy krémet és repülősót vitt mindig magával – utóbbiról az is kiderült, hogy a kimerült öszvérek felélénkítésére is alkalmas.

Három éves útjukról való visszatérésüket követően Chalmers a National Geographic folyóiratának kezdett írni, és a következő 30 éven át állandó szerző maradt a lapnál.

Ekkoriban kapta becenevét is: „az Amerikák Mrs. Marco Polója”. A New York Times korabeli beszámolója szerint „húsz országhatárt is elért, melyek korábban ismeretlenek voltak a fehér nők előtt.”

A hároméves út azonban korántsem csillapította Chalmers vágyát az utazásra: 1910-ben Kolumbusz hajdani felfedezőútját újraalkotva keresztülutazott Haitin lóháton, és bőröndjében a sziget rendkívül különös lakója, a mérgező harapású haiti patkányvakond több élő példányával tért vissza. Az állatokat New York-i és washingtoni állatkerteknek adományozta.

Adams azt tűzte ki céljául, hogy minden korabeli és egykori spanyol gyarmatot meglátogasson. Utazásai Ázsiába is elvitték, az első világháborúban pedig a Harper's magazin tudósítójaként ő volt az egyetlen újságírónő, akit a lövészárkokig elengedtek – itt három hónapot is eltöltött.

„Nincs semmilyen indoka, hogy egy nő ne mehetne oda, ahová a férfiak – és még tovább” – mondta Chalmers 1920-ban. „Ha egy nő szeret utazni, kedvel mindent, ami idegen, rejtélyes és letűnt, semmi sem fogja otthon marasztalni.”

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Kép forrása: Wikimedia CommonsIgavonó tevével a Góbi-sivatagban, 1909. (kép forrása: Wikimedia Commons)Haiti patkányvakond (Solenodon paradoxus)
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár