2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Keresztbe tehet a koronavírus a nagyszabású Raffaello-kiállításnak Rómában

2020. március 5. 13:42 MTI

A Raffaello halálának 500. évfordulója alkalmából csütörtökön megnyíló római Raffaello-kiállításra már elővételben 70 ezer jegyet adtak el online, de az új koronavírus terjedésével Olaszországban kialakult helyzet miatt veszélybe került a rendezvény.

A reneszánsz mester kiállításának otthont adó Scuderie del Quirinale galéria rekordszámú látogatót vár a június 2-ig tartó rendezvényre.

Az érdeklődés hatalmas, ám a szervezők egyelőre nem tudják, hogyan befolyásolja a kiállítás nyitvatartását az új koronavírus-járvány, amelynek feltartóztatására az olasz kormány már számos drasztikus intézkedést hozott, többek között bejelentették az iskolák átmeneti bezárását.

A kormány egy olyan rendelkezést is fontolóra vett, amely szerint betiltanák a nyilvános rendezvényeket és elrendelnék, hogy az emberek tartsanak egymástól egyméteres távolságot a közösségi terekben. Ez pedig a kiállításokat is érintené.

„Szorítunk és imádkozunk, hogy a tervek szerint megtarthassunk a kiállítást” – mondta el a Scuderie galéria egyik vezetője a csütörtöki megnyitó előtt.

A szervezők közölték, hogy korlátozni fogják a látogatók számát a termekben, csökkentendő az új koronavírus terjedésének kockázatát.

Hozzátették, ha kénytelenek lesznek ideiglenesen bezárni a kiállítást, nem valószínű, hogy meghosszabbíthatják a tárlatot, amelyhez a világ vezető múzeumai, köztük a párizsi Louvre, a madridi Prado, a londoni National Gallery és a washingtoni Nemzeti Művészeti Galéria adott kölcsön műalkotásokat.

Olaszországban már több mint 2500 koronavírusos beteget tartanak számon, és legalább 79 halálos áldozata volt az elmúlt két hétben a járványnak.

Raffaello 1483-ban született és egy hirtelen betegség következtében 37 évesen hunyt el Rómában. A reneszánsz egyik legnagyobb mestereként tartja számon a művészettörténet.

A római kiállításon nemcsak híres festményei láthatók, hanem nyomatai, szobrai és falikárpitjai is. Emellett archeológia és építészeti munkáit és költészetét is megismerhetik a látogatók.

A kiállítás rendezői 204 műalkotást gyűjtöttek össze, amelyből 120 Raffaello műve, a többi pedig olyan korabeli munka, amely a mester korát, a reneszánsz világát segít megérteni.

A firenzei Uffizi képtár igazgatója a kiállítás jelentőségének érzékeltetésére elmondta: nem valószínű, hogy valaha még egyszer ilyen teljes módon lehet bemutatni Raffaello életművét. Az Uffizi kilenc festményt és 40 grafikát adott kölcsön a tárlathoz.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár