2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A turistabúvárok szeme előtt rejtőzött három eltűnt amerikai repülőgép a második világháború óta

2020. február 21. 16:53 Múlt-kor

Több mint 75 év után egy búvárok körében kedvelt lagúnában találták meg a kutatók három, a második világháború során elveszett amerikai repülőgép roncsait. A repülőket a japánok lőtték le a Chuuk-lagúnánál, az itt található fontos japán támaszpont ellen indított 1944. február 17-ei amerikai támadás során.

Az együttműködés gyümölcse

A „Csendes-óceán Gibraltárjának” is nevezett megerősített haditengerészeti bázist két napon keresztül lőtték a tengerről és a levegőből az amerikaiak, pótolhatatlan veszteségeket okozva – a japán erők több mint 250 repülőgépet és 47 hajót veszítettek, és 4500-nál is több halálos áldozattal kellett számolniuk. Az amerikaiak 25 repülőt vesztettek, és a rajtuk szolgáló személyzetből 40 főt.

A most megtalált három repülő az évtizedek során a kutatók és búvárok szeme előtt rejtőzködött egy népszerű búvárkodóhelyen – a Chuuk-lagúna mára különösen közkedveltté vált a nagy mennyiségű, a tengeri élővilág által benőtt katonai roncsnak köszönhetően.

Az eltűntnek tartott roncsokat a Project Recover nevű szervezet tudósai és önkéntesei fedezték fel. A Project Recover a Delaware-i Egyetem, a Kaliforniai Egyetem – San Diego Scripps Oceanográfiai Intézete és a BentProp („csorba légcsavar”) Project nevű, búvárokat, pilótákat és történészeket összefogó szervezet együttműködéséből jött létre.

A Project Recover 2012 óta kutatja a Csendes-óceánon eltűnt amerikai katonai járműveket és személyzetük földi maradványait. Vízalatti kutatásaikat a hivatalos feljegyzések és szemtanúk beszámolói alapján indítják, emellett szonárt, hőkamerákat és búvárrobotokat is alkalmaznak.

A Chuuk-lagúnában a szakértők és önkéntesek két Douglas SBD Dauntless zuhanóbombázó és egy Grumman TBF Avenger torpedóvető repülőgép roncsait keresték, amelyek a USS Enterprise és a USS Intrepid repülőgép-hordozók fedélzetéről szálltak fel a támadás során.

Colin Colbourn, a Project Recover vezető történésze elmondta: a helyi lakosok beszámolói, a hivatalos feljegyzések és a csata túlélőinek emlékiratai alapján arra következtettek, a három repülőgép a Chuuk-lagúnában süllyedhetett el.

Egy másik amerikai repülőgép géppuskakezelője emlékirataiban véletlenül éppen említette, hogy látta az egyik szóban forgó Dauntless-t találatot kapni, miközben egy japán szállítóhajó felé közelítettek. A hajó helye ismert volt, ez alapján pedig a kutatók megtalálták a repülőgép roncsát is.

„Össze tudtuk hozni a puzzle e darabját a másik darabbal, így azt mondhattuk, »rendben, fókuszáljuk a keresést eköré a hajó köré.« És éppen ott találtuk meg végül ezt a repülőt” – mondta Colbourn.

Mindazonáltal a Project Recover a három repülőgép felkutatásához összesen mintegy 70 négyzetkilométernyi tengerfeneket vizsgált végig 2018 áprilisa és 2019 decembere között.

A szonárral való pásztázás azonosította be a lehetséges roncsokat, amelyeket aztán búvárok, illetve nagyfelbontású kamerákkal felszerelt robotok vizsgáltak meg közelebbről. A három repülő roncsait többnyire szétterülve találták meg, 31 és 66 méter közötti mélységben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Dauntless zuhanóbombázók alakzatban a USS Enterprise repülőgép-hordozó felett 1941 októberében (kép forrása: Wikimedia Commons)A USS San Juan könnyű cirkáló mellett vízi kényszerleszállást végrehajtott TBF Avenger 1944-ben (kép forrása: Wikimedia Commons)Az egyik megtalált Dauntless műszerfalának egy része a Chuuk-lagúna fenekén (kép forrása: livescience.com / University of Delaware / Dr. Mark Moline)
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár