2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nem bánta meg tettét a történelem egyik legnagyobb csalója, Charles Ponzi

2020. február 18. 14:44 Múlt-kor

1920-ban egy Charles Ponzi nevű olasz származású férfi nyolc hónap alatt 20 millió dollártól szabadított meg több tízezer amerikai lakost, főként Boston városában. Ajánlatának, amely azt ígérte a befektetőknek, hogy 50 százalékos hasznot látnak majd 45 napon belül, sokan bedőltek az Egyesült Államok más részein is. Ponzi látványosan meggazdagodott, és sokáig úgy tűnt, senki sem sejti a cselszövést – egészen addig, míg a piramisjáték olyan látványosan össze nem omlott, hogy Ponzi nem csupán börtönbe, de a történelemkönyvekbe is bekerült.

Ki volt Charles Ponzi?

Carlo Pietro Giovanni Guglielmo Tebaldo Ponzi 1882-ben született Olaszország északi részén, az Emilia-Romagna tartománybeli Lugóban (később sokaknak azt állította, a szintén itt található Parmából származik).

Korai éveiről ezen kívül igen keveset tudni: állítása szerint beiratkozott a római La Sapienza egyetemre, annyi azonban biztos, hogy diplomát nem szerzett.

„Egyetemi éveim során az a fajta ember voltam, akit errefelé tékozlónak neveznének” – mondta később a New York Times újságírójának egy interjúban. „Elérkeztem a fiatalemberek azon életszakaszába, amikor a világ legvonzóbb dolgának a pénz költése tűnik.”

Miután elfogyott a pénze, Ponzi az Egyesült Államokba emigrált 1903-ban. Az S.S. Vancouver nevű hajó fedélzetén az Atlanti-óceánon való átkelés közben maradék vagyonát is elvesztette szerencsejátékon.

„Két dollár 50 cent készpénzzel, és egymillió dollár reménnyel érkeztem ebbe az országba” -mondta a csaló, „és ezek a remények sosem hagytak el.”

A lehetőségek hazájában utcai gyümölcsárusként, mosogatóként és pincérként is próbálkozott, mielőtt a keleti part legnagyobb csalására adta volna a fejét.

Ezelőtt azonban többször költözött is: miután New Yorkban megunta az éttermi felszolgálást, táblákat festett Floridában, majd innen a kanadai Montréalba ment, ahol egy banknál állt munkába.

A Zarossi bank kimondottan az olasz bevándorlók kiszolgálására jött létre. Többnyire a csak olaszul tudó, kiszolgáltatott embereknek adott kölcsönök uzsoraszerű kamataiból kereste bevételét, azonban idővel ez sem tudta megmenteni a csődtől, és a bank tönkrement. Ponzi ismét nincstelenné vált.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Ponzi bostoni irodájában, 1920. (kép forrása: Wikimedia Commons)A Boston Times Ponzit leleplező címoldala, 1920. augusztus 2. (kép forrása: saltofamerica.com)Ponzi kanadai rendőrségi fényképe 1909-ből (Charles Bianchi álnéven) (kép forrása:nbcnews.com)Ponzi feleségével (b) és édesanyjával 1920-ban (kép forrása: wgbh.com)Ponzi deportálása az SS Vulcania nevű hajón 1934-ben (kép forrása: flickr.com)Bernie Madoff 2009-ben (kép forrása: Wikimedia Commons)
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár