2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Brutálisan mészároltak le négy kisgyereket és öt öregembert 7300 évvel ezelőtt a Pireneusokban

2020. február 10. 11:05 MTI

Brutálisan mészároltak le egy csoport idegent 7300 évvel ezelőtt a spanyol Pireneusok egy barlangjában talált leletek tanúsága szerint. A Scientific Reports tudományos lap pénteki számában közölt tanulmány szerzői megállapították, hogy az ismeretlen támadók négy kisgyereket és öt idősebb felnőttet öltek meg, a holttesteket egy barlangba vitték és megcsonkították őket. A brutális kivégzést jó előre megtervezhették.

A kutatásban részt vevő osztrák tudósok szerint a vérengzés az erőforrásokért folyó küzdelem vagy az idegenellenesség jele lehet. "A felnőttek közül legalább négyet fejre célzott nyíllövésekkel öltek meg. Az egyik áldozatnak a szemébe talált a nyíl, majd a koponyacsont belső falába fúródott" - közölte Kurt W. Alt, a Danube Magánegyetem (DPU) paleontológiai központjának munkatársa.

A vizsgálatokban részt vevő igazságügyi orvosszakértők szerint minden nyíllövést nagyjából azonos távolságból adtak el. "Mind az öt felnőtt és négy gyerek maradványai számos további koponya- és csontsérülés nyomait viselik. A karok és lábak hosszú csontjain gyakran az ízületek közelében helyezkednek el ezek az ütésnyomok, amelyek kettétörték a végtagokat" - magyarázták a tudósok a DPU közleményében.

A szűk barlangi üregben lehetetlen volt íjjal és nyíllal lőni, ezért a gyilkosoknak a halálos lövéseket a szabadban kellett leadniuk. "A leletek állapota arról árulkodik, hogy a barlangban aztán tovább gyalázták a holttesteket" - állapították meg a kutatók. Az áldozatok elleni erőszak olyan mértékű volt, ami nem lehetett egyszerű rablás következménye. A DNS-elemzés alapján az holttestek az első kora újkőkori földművesek közé tartozhattak, a Közel-Keletről vándorolhattak be Európába.

Kizárólag kisgyerekek, valamint idősebb nők és férfiak maradványai feküdtek a barlangban, a fiatal, védekezni képes harcosok hiányoztak. Az Els Trocs-barlang, ahol 2009 és 2019 között feltárták a csontokat, a Pireneusok egy fennsíkjának lábainál található.

"Úgy véljük, az áldozatok a nyarat a fennsíkon töltötték, mint az osztrák alpesi legelők hajdani parasztjai. A hatvan körüli nők és férfiak, akiknek a földeken már nehéz volt a munka, a gyerekekről és az állatokról gondoskodtak, így vették le a terhet a családtagok válláról" - magyarázta Alt. Nem tudni, kik ölték meg a kisgyerekeket és az öregeket, mivel a gyilkosok nem hagytak használható nyomokat. "Kisgyerekeket és idős nőket öltek meg, ami arra enged következtetni, hogy két világ csapott össze, az őskőkor vadászai-gyűjtögetői és a messziről bevándorolt földműves-állattenyésztő népek" - tette hozzá.

A tudós feltételezi, hogy a tettesek egy helyi vadászó-gyűjtögető csoporthoz tartoztak, akiket nagyon zavart a területükre érkező földművesek és állattenyésztők tevékenysége, ezért erőszakkal akarták elrettenteni őket. "Számomra ez sokkal valószínűbb, mint az a magyarázat, hogy két szomszédos falu lakói egymás állatait vagy asszonyait ragadták volna el, ezzel nehezítve meg egymás életét" - mondta Alt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár