2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szifilisz-szerű betegségben szenvedhetett, ezért meggyilkolhattak egy 9900 éve élt nőt a mai Mexikóban

2020. február 7. 16:07 Múlt-kor

Legalább 9900 évvel ezelőtt élt a Yucatán-félszigeten az a deformált koponyájú nő, akinek kísérteties vízalatti sírját fedezték fel barlangi búvárok a mexikói Tulum közelében található Chan Hol barlangban. A nő ezzel a térség egyik legkorábbi ismert lakója.

Erőszakos halál

A nő koponyáján három jól kivehető sérülés található, amelyek alapján arra lehet következtetni, valamilyen kemény, tompa tárggyal többször megütötték. A koponya felületét emellett apró gödröcskék tarkítják, amelyek egy, a szifiliszhez hasonló bakteriális fertőzésre utalnak, állítja egy friss tanulmány.

„Nagyon úgy tűnik, a nőnek rendkívül nehéz dolga volt, és élete végén rendkívül boldogtalan lehetett” – mondta el Wolfgang Stinnesbeck, a kutatás vezetője, a Heidelbergi Egyetem Földtudományi Intézetének biosztratigráfia és paleoökológia professzora.

„Ez nyilvánvalóan puszta spekuláció, de a koponyáján lévő sérülések és patológiai deformációk alapján valószínű forgatókönyvnek tűnik, hogy kitaszították csoportjából, és a barlangban ölték meg vagy hagyták meghalni.”

A nő maradványait Vicente Fito és Ivan Hernández barlangkutatók fedezték fel 2016 szeptemberében, miközben a Tulum közelében lévő Chan Hol barlangrendszerben búvárkodtak. Egy másik, Chan Hol 2 néven ismert ősi csontvázat kerestek, amelyet néhány csontja kivételével tolvajok vittek el.

Az újonnan megtalált csontok csupán 140 méterre voltak a Chan Hol 2 lelőhelyétől, emiatt a régészek először azt hitték, azokat találták meg a búvárok. Az elemzés azonban, melynek során a Chan Hol 2-csontokról készült fényképekkel hasonlították őket össze, hamar cáfolta az elméletet, kimutatva, „hogy a kettő két különböző egyént képvisel” – mondta Stinnesbeck.

Az ennek nyomán Chan Hol 3 névre keresztelt maradványok elemzésének egy nemzetközi csoport látott neki. Habár a csontváz csak körülbelül 30%-os teljességű, a kutatók meg tudták állapítani, hogy egy nőé volt, aki nagyjából 164 centiméter magas és 30 éves lehetett halálakor.

Mi történt a koponyával?

A nő fején található három sérülés arra utal, erőszakos halált halt – mondta el Stinnesbeck. „Nem látszik nyoma gyógyulásnak, azonban ettől még nehéz megmondani, hogy ezekbe a sérülésekbe halt-e bele, vagy egy kis időre túlélte őket” – mondta a professzor.

Ennél is kevésbé egyértelmű, hogy a koponyán található mélyedések és gödröcskék miként keletkeztek. Lehetséges, hogy a Treponema peritonitis nevű bakteriális betegségben szenvedett, amely az ismertebb szifilisz rokona. Ha valóban így van, ez lenne e betegség legkorábbi ismert előfordulása az amerikai kontinensen.

Ebben az esetben „egy gyulladt terület lett volna a fertőzés helyén, amelynek megérintése nagyon fájdalmas lett volna, és ahol talán a bőr is repedezett volna” – mondta a kutatás egyik társszerzője, Samuel Rennie biológiai és törvényszéki antropológus.

Stinnesbeck szerint lehetséges az is, hogy a nőnek súlyos csonthártyagyulladása volt, de az is, hogy „ezeket a deformációkat a koponya már a barlangban történt eróziója okozta”. A kutatók a jövőben CT-vizsgálatot terveznek végrehajtani a koponyán, ami segít majd pontosabban beazonosítani a nyomokat és sérüléseket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Kép forrása: livescience.com / Jerónimo Avilés OlguínKép forrása: livescience.com / Eugenio Acevez)Kép forrása: livescience.com / Jerónimo Avilés Olguín
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár