2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Napóleon után az orosz cár oldalán igyekezett elhelyezkedni Joséphine császárné

2019. május 29. 12:25 MTI

205 éve, 1814. május 29-én halt meg Joséphine császárné, Bonaparte Napóleon francia császár első felesége. Joséphine-t a francia forradalomban halálra ítélték, de a thermidori puccs megmentette, később pedig hozzáment a nála hat évvel fiatalabb tüzértiszthez. Házasság ide vagy oda, az asszony folytatta régi életmódját: flörtölt, váltogatta a szeretőit, s jelen volt minden társadalmi eseményen. A válás mindkettejüket megviselte, Napóleon azonban bőkezűen gondoskodott Joséphine-ről.

Joséphine Tascher de la Pagerie, egy elszegényedett arisztokrata tengerésztiszt legidősebb leánya 1763. június 23-án született Martinique szigetén. Tizenöt évesen került Franciaországba, a feltűnően szép lány egy évvel később már férjhez is ment Alexandre de Beauharnais-hez, a rajnai hadsereg tábornokához.

Bár két gyermekük is született, nem sokat éltek együtt, Beauharnais-t a jakobinus diktatúra idején, 1794-ben lefejezték. Feleségét is halálra ítélték, de az 1794. július 27-i thermidori puccs megmentette.

Kiszabadulva szabados, bohém életet élt, számos szeretőjének egyike volt Paul Barras, a francia Direktórium legbefolyásosabb tagja, ő ismertette meg a fiatal Napóleonnal. A huszonhét éves tüzértiszt fülig beleszeretett a nála hat évvel idősebb, de vonzó és szellemes asszonyba, s hamarosan megkérte a kezét.

Az anyagi gondokkal küszködő, két gyermeket nevelő Joséphine irtózott a gondolattól, hogy visszatérjen Martinique-ra, így igent mondott a szép jövő előtt álló ifjú katonának.

Az esküvő gondolatát Barras is támogatta, sőt azzal is elősegítette, hogy Bonapartét nevezte ki az itáliai hadjárat parancsnokává. A polgári házasságot 1796. március 9-én kötötték meg Párizsban, az okmányon Joséphine négy évet tagadott le korából, a lovagias Bonaparte pedig másfél évvel vallotta magát idősebbnek.

Az esküvőt követően Napóleon azonnal a csatatérre indult, amit felesége csöppet sem bánt: folytatta régi életmódját, flörtölt, váltogatta a szeretőit, jelen volt minden társadalmi eseményen. A Párizshoz közeli Malmaisonban pazar kastélyt építtetett fényűző berendezéssel.

Egyvalami zavarta csak: férje levelei, amelyek két-három naponta érkeztek, hol postán, hol külön futárral. Mindegyiknek egy volt a refrénje: "Mivel foglalja el egész napját, madame?"

A jóakarók révén persze eljutott Napóleon fülébe, mivel foglalkozik felesége. A megcsalt férj dühében válni akart, erről csak nagy nehezen, Joséphine gyermekeinek könyörgésére tett le. Az asszony ezután gondosan vigyázott arra, hogy viselkedésével ne okozzon újabb botrányt, különösen, hogy egyéb okot is szolgáltatott férjének az elégedetlenségre.

Nem tudott ugyanis gyermeket szülni, pedig a dinasztia-alapítási terveket dédelgető Napóleon nagyon vágyott egy fiúra. Bonaparte 1804-ben Franciaország császárává koronáztatta magát, Joséphine-t pedig császárnévá, a szertartáson jelen lévő VII. Pius pápa engedélyével - igaz tanúk nélkül, egy szobában - megkötötték az egyházi házasságot is.

Az újdonsült császárné, akinek Hortense nevű lánya Louis Bonaparte, a császár öccsének felesége volt, immár szilárdnak érezte helyzetét és visszatért korábbi életmódjához. Költekezett és mulatozott, de fürdőkúrákat is vett, hogy visszanyerje termékenységét, az utód azonban nem született meg.

Bonaparte végül politikai megfontolásokból új asszony után nézett, akit I. Ferenc osztrák császár leánya, Mária Lujza személyében talált meg. Bár szerette Joséphine-t, házasságukat 1809. december 16-án semmissé nyilvánítatta azzal az indoklással, hogy az esketésen nem volt jelen plébános.

A válás mindkettejüket megviselte, Napóleon azonban bőkezűen gondoskodott Joséphine-ről: megmaradhatott örökös császárnénak, ajándékba megkapta Malmaisont, rendezték összes adósságát, továbbá évi hárommillió frank apanázs illette meg.

Az asszony kastélyába költözött, ahol olykor kertészkedett, de leginkább fényűző mulatságokra szórta a pénzt, a császár pedig állta a számlákat - egészen bukásáig. A katasztrófa bekövetkeztekor Joséphine I. Sándor cárban keresett pártfogót és sikerült is az uralkodót levennie lábáról.

A cár mindennapos vendég lett Malmaisonban, 1814. május 24-én ők ketten nyitották meg a bált. Ezt hosszas séta követte a parkban, az éjszakai hidegben a túl lengén öltözött Josephine tüdőgyulladást kapott, május 29-én meghalt.

Bonaparte Joséphine iránt érzett vonzalma, gyengédsége válásuk után sem szűnt meg teljesen. Gyakran meglátogatta, tanácsát kérte, ajándékokkal halmozta el, hosszú leveleket írt neki. Ha a legendának hinni lehet, halálos ágyán utolsó szavai ezek voltak: "Franciaország, hadsereg, Joséphine"...

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Kép forrása: PinterestJoséphine császárnévá koronázása (kép forrása: Pinterest)
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár