2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Aznap: 1989. április 25.

2019. április 25. 12:12 Múlt-kor

1989. április 25-én, szerdán számos izgalmas hír számíthatott az olvasók figyelmére: halálra ítéltek egy terroristát Dél-Koreában, a magyar államminisztert fogadta a brit miniszterelnök, tüntetések voltak Szovjetunió-szerte, Détárit pedig meg akarták venni a Juventus szurkolói. A nap legfontosabb híre a magyarok számára mégsem ezek egyike volt.

Európai fegyverzetcsökkentési szándék

A Népszava rövidhíre:
„Az NSZK kormánya az Egyesült Államok és Nagy- Britannia, egyelőre elutasító magatartása ellenére is kitart arra irányuló óhaja mellett, hogy a nyugati szövetség mielőbb kezdjen tárgyalásokat a Szovjetunióval az elsősorban a két német államra irányuló, rövid ható- távolságú rakéták csökkentéséről – tűnt ki Hans-Dietrich Genscher nyugatnémet alkancellár és külügyminiszter és Gerhard Stoltenberg védelmi miniszter keddi sajtóértekezletén.”

„Szovjetunió: egy nap alatt több mint háromszázezren tüntettek”

A Népszabadság megírta:
„A szovjet belügyminisztérium illetékesei kedden első ízben, sajtótájékoztatón számoltak be az elmúlt huszonnégy óra alatt az ország több városában lezaj lott tömeggyűlésekről és tüntetésekről. A belügyi vezetők elmondták: a húsz megmozdulásból 13 volt engedélyezett, s a demonstrációkban mintegy 366 ezren vettek részt.”

„A távol-keleti habarovszki; területről tegnap súlyos bűncselekményről érkezett jelentés. Az egyik munkatáborban három, hosszabb börtönbüntetésre ítélt ember túszul ejtett négy, ott dolgozó nőt, és először szabad elvonulást, majd géppisztolyt és golyóálló mellényt követeltek. A hatóságok hosszas tárgyalásokat folytattak a bűnözőkkel, s miután ez eredménytelen volt, hétfő este túszmentő akciót hajtottak végre. Az akció során az egyik elítélt meghalt, a másik kettő pedig megsebesült. A nők sértetlenek maradtak.”

„A Demokratikus Szövetség nevű nem hivatalos szovjetunióbeli szervezet vasárnapi utcai rendezvényének részleteiről közölt beszámolót keddi számában a Szovjetszkaja Rosszija.
Amikor vasárnap kora délután az emberek elkezdtek gyülekezni a moszkvai belváros Puskin terén és környékén, a rendfenntartó erők felszólították őket, hogy ne csoportosuljanak, és ne akadályozzák a forgalmat. A tudósításban megszólaltatott több embert, köztük külföldit is, a puszta kíváncsiság vonzotta a térre. Hamarosan „zászlót bontottak” a DSZ-aktivisták: a hajdani cári birodalom trikolórját lengetve éltették önnön szervezetüket.”

„Tbilisziben tartózkodó külföldi újságírók beszámolója szerint Irakli Menagarisvili grúz egészségügyi miniszter kedden sajtótudósítóknak elmondta, még mindig nem tudják milyen összetételű mérges gázt vetettek be április 9-én Tbilisziben a tüntetők ellen. A grúz egészségügyi hatóságok tevékenysége most két feladatra összpontosul: egyrészt az áldozatok testszöveteiből vett minták alapján megpróbálják azonosítani a központi idegrendszer bénulását, emlékezetkiesést, fejfájást és hányingert okozó vegyszert, másrészt rá akarják bírni a gáz alkalmazóit, hogy nevezzék meg az anyagot – mondta a miniszter. Menagarisvili elmondta, hogy a véres összecsapásban legalább 1100 ember megsebesült.”

„Magyar vezetők fogadták Thorvald Stoltenberget”

A Népszava címlapjáról:
„Thorvald Stoltenberg, a Norvég Királyság hivatalos látogatáson hazánkban tartózkodó külügyminisztere kedden a reggeli órákban magyar közéleti személyiségeket fogadott szállásán, majd koszorút helyezett el a Magyar Hősök Emlékművén a Hősök. terén. A norvég diplomácia vezetője ezután vendéglátójával, Várkonyi Péter külügyminiszterrel tárgyalt. A megbeszéléseken részt vett Leif Edwardsen, Norvégia magyarországi, illetve Kisfalvi János, hazánk oslói nagykövete.”

(…)

„Thorvald Stoltenberg arról tájékoztatta a vendéglátóját, hogy az elmúlt év felgyorsult változásai nyomán Norvégiában nagy érdeklődéssel követik a magyarországi eseményeket, szimpátiával figyelik hazánk gazdasági útkeresését. Ezzel kapcsolatban Stoltenberg külügyminiszter javasolta magyar partnerének, hogy neves közgazdászok, illetve politológusok részvételével hozzanak létre norvég–magyar kerekasztalt a gazdasági együttműködésben rejlő lehetőségek feltérképezésére.”

„A diákok távolmaradása miatt Pekingben nem találkoztak a kormány és az egyetemek képviselői”

A Magyar Nemzet megírta:
Pekingben bejelentették, hogy a diákok távolmaradása miatt kudarcba fulladt az a találkozó, amelyet kedden délután kellett volna megtartani a pekingi Csinghua egyetem diákjai és a kormány képviselői között.  A találkozót a diákok kérték, hogy párbeszédet kezdjenek a központi kormány, az Állami Oktatási Bizottság és a Kínai Kommunista Párt Fővárosi Bizottságának képviselőivel a diákságot foglalkoztató problémákról.

„Pontosan megjelent a találkozó színhelyén Liu Csüng-te, a központi kormány főtitkárhelyettese, Ho Tung-csang, az Állami Oktatási Bizottság miniszterhelyettese, Vang Csia-csiu, a KKP pekingi bizottságának titkárhelyettese és a Kínai Országos Diákszövetség több vezetője. Nem jelentek meg azonban a Csinghua egyetem dlákmegbízottai. Mint később kiderült, az egyetem diákjai képtelenek voltak megállapodni abban, hogy ki legyen közülük az a tizennyolc diáik, aki képviselje őket a párbeszéden.”

„A pekingi egyetemek és főiskolák többségén kedden is folytatódott a hétfőn megkezdett tanítási bojkott. Az egyetemi sztrájk szervezői megakadályozzák, hogy a „szrájktörő” diákok részt vegyenek az előadásokon. A diákok gyűléseket tartanak és kisebb diákcsoportok a pekingi utcasarkon rendezett rögtönzött gyűléseken magyarázzák a mozgalom indítékait az arra kíváncsi járókelőiknek.”

„Pekingben elterjedt hírek szerint több mint 150 neves értelmiségi petícióban szólította fel a kínai pártvezetést és a kormányt: reagáljon pozitívan a diákok ama követelésére, hogy gyorsítsák meg a politikai reformot és biztosítsanak nagyobb demokráciát és szólás-, illetve gyülekezési szabadságot a diákok számára. Az értelmiségiek – egyetértésben a diákokkal – azt is követelik, hogy a kínai sajtó adjon teret a diákok jogos követeléseinek és reálisan számoljon be a diákmegmozdulásokról.”

„BT-felhívás libanoni tűzszünetre”

A Népszava közölte a francia AFP hírét:
„Az ENSZ Biztonsági Tanácsa hétfőn határozatában tűzszünetre szólította fel a szemben álló libanoni erőket, s szorgalmazta, hogy az érintett felek támogassák az Arab Ligának a konfliktus megoldásáért tett erőfeszítéseit.”

„A Franciaország által beterjesztett határozati javaslatot a BT tagjai egyhangúlag hagyták jóvá.
A BT hétfőn elnapolta Afganisztánnal foglalkozó ötödik munkatalálkozóját, mivel a tagoknak nem sikerült egyetértésre jutniuk – jelentették be hivatalosan a világszervezet székhelyén, New Yorkban.”

„Takesita lemondott”

Trom András beszámolója a Népszabadságban:
„Takesita Noboru, a Japánban kormányzó Liberális Demokrata Párt elnöke, miniszterelnök kedd délelőtt sajtókonferenciáján bejelentette, hogy a közeljövőben lemond tisztségeiről. Beszédében bocsánatot kért a nemzettől, amiért a Recruit vesztegetési botrány miatt a nép elveszítette a politika iránti bizalmát.”

„Hivatali rezidenciáján azt követően került sor a sajtókonferenciára, miután az LDP vezetőinek hirtelen összehívott ülésén a kormányfő közölte lemondási szándékát. Kérdésre válaszolva a miniszterelnök az újságírókkal közölte, hogy lemondása ellenére április 29-én, az eredeti terveknek megfelelően elutazik az ASEAN öt országába.”

„Unó Szószuké külügyminiszter a bejelentést követően megerősítette, hogy a kormányfő felkeresi az érintett öt országot, ő pedig vasárnap az eredeti terveknek megfelelően Moszkvába utazik, ahol május 3-án tárgyal Eduard Sevardnadzéval.”

„A Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének állásfoglalása a péti huzavona megszüntetése érdekében: Az alumíniumipar fejlesztése nem ellentétes a természetvédelemmel”

A Népszava beszámolója:
„A Vegyipari Dolgozók Szakszervezete a Hévízi-tó megmentése érdekében tett intézkedéseket nem vitatva hangsúlyozza, hogy az egyre növekvő nettó árbevétellel és konvertibilis exporttal rendelkező alumíniumipar számára a lehető legkedvezőtlenebb kormányzati döntés született. A vegyészszakszervezet ezért szükségesnek tartja, hogy a Minisztertanács mihamarabb döntsön az alumíniumipar komplex fejlesztéséről is.”

„Margaret Thatcher fogadta Pozsgay Imrét”

A Magyar Nemzet beszámolója:
„Margaret Thatcher brit kormányfő kedden délután hivatalában fogadta Pozsgay Imre államminisztert, aki délben érkezett Londonba az ősszel esedékes magyar kulturális hetek ünnepélyes meghirdetése alkalmából.”

„Az eseménysorozat brit fővédnöke a kenti hercegi pár, magyar fővédnöke pedig Pozsgay Imre.
Az államminiszter a Downing Street 10-ben Thatcher asszonnyal folytatott eszmecseréje után Sir Geoffrey Howe-val, a brit diplomácia vezetőjével találkozott a szomszédos külügyminisztériumban. A megbeszéléseiken jelen volt Domokos Mátyás londoni magyar nagykövet. A magyarországi politikai, társadalmi és gazdasági átalakulásokról volt szó a brit kormányfővel folytatott eszmecserén – nyilatkozta Pozsgay Imre államminiszter az MTI londoni tudósítójának. – A roppant szívélyes beszélgetésen – mondotta az államminiszter – Thatcher asszony kifejezte azt a véleményét, hogy egész Európának és a világnak érdekei fűződnek ahhoz, hogy a magyar kísérlet sikerüljön. A történelemben példa nélkül álló vállalkozásnak nevezte azt, hogy Magyarországon az egyeduralmi formáról felülről kezdeményezett demokratikus átalakítást hajtanak végre, a társadalom együttműködését kérve.”

„Détárit azonnal megvásárolnák a Juventus-szurkolók”

A Népsport cikke:
„Gyenes J. András és Pajor-Gyulai László jelenti Tarantóból:
Ember tervez, NATO végez. Hétfőn reggelre ugyanis a magyar válogatott azért bérelt a Budapest–Brindisi útvonalra különrepülőgépet, hagy ezzel rövidítse le a Tárantóhoz vezető jelentős távolságot. Brindisiből ugyanis legfeljebb csak 60 kilométert kellett volna autóbuszozni a végcélig. Nos, Brindisi vagy a vele szomszédos Bari repülőtere NATO-hadgyakorlat miatt hétfőn egészen késő estig nem fogadott gépeket. így a Malév különjárata a „csizma szárának” közepén landolt, Pescarában. Ezután következett a fekete leves: öt és fél órás autóbuszozás, közben 40 perces ebéddel.”

„Détári Lajos népszerűsége már itt jól érzékelhető volt. Amikor az olasz szurkolók meglátták a szőke középpályást, autogramkérők rohanták meg az autóbuszt. Vincze István ugyancsak közkedvelt az itáliai drukkerek körében.”

(…)

„Vacsora előtt a kis fellegvárra emlékeztető Massafrában sétáltak a játékosok és a vezetők. Pillanatok alatt óriási csődület támadt, kisebb népgyűlés verődött össze. Itt is Détári és Vincze István volt a középpontban. Végül a hetvenes, nyolcvanas évek világhírű Juve-hátvédjéről, ünnepelt sztárjáról, Scireáról elnevezett Juventus Klubba tessékelték a magyar válogatott tagjait. Itt a lelkes, adakozó kedvű szurkolók felajánlották, hogy rögtön, helyben megveszik kedvenc csapatuknak Détári Lajost. Hétfőn 9 órakor vacsorázott a csapat, s éjfélkor megérkezett Kovács Kálmán és Fodor Imre, akik hétfőn fél 2-kor még a debreceni bíróság előtt álltak.”

„Halálos ítélet Szöulban”

A Népszabadság híre:
„A szöuli bíróság halálra Ítélte Kim Hjon Huit, a dél-koreai légitársaság, a KAL repülőgépének felrobbantását bevalló állítólagos észak-koreai ügynöknőt – jelentette tokiói tudósítónk, Trom András.”

„A 115 ember halálát követelő merényletet 1987. november 29-én követte el tettestársával a szabotőr, aki töredelmes vallomást tett Szöulban. Dél-koreai hivatalos források szerint nem valószínű, hogy sor kerülne a kivégzésre. Mint mondták, Ro Te Vu államfő várhatóan elnöki kegyelemben részesíti Kimet. A 27 éves nő a tárgyalás során úgy vallott, hogy a merényletet Kim ír Szén fiának, Kim Dzsong Ilnek a parancsára hajtották végre. A KNDK hatóságai több ízben tagadták, hogy bármi közük lett volna a gép katasztrófájához.”

„Ramadán idején, letartóztatások Egyiptomban”

A Népszava közölte az MTI hírét:
„A két hete tartó Ramadán böjti hónap ideje alatt az egyiptomi hatóságok 1500 iszlám fundamentalistát tartóztattak le zavargások szítása miatt – közölte keddi kairói sajtónyilatkozatában Zaki Badr tábornok, belügyminiszter. »Kész vagyok akár még egyszer ennyi embert őrizetbe vétetni, ha a szélsőséges (vallási) csoportok nem hagynak fel az országot és állampolgárait súlyosan veszélyeztető tevékenységükkel« – hangzott a nyilatkozat.”

„Román katonai vezetők méltatták a külföldi adósságok visszafizetését: Köszönet Ceaușescunak »hosszas és titáni forradalmi munkásságáért«”

A Magyar Nemzet megírta:
„Genfből jelenti az AP: Az ENSZ-ben kinevezték azt a különmegbízottat, akinek beszámolót kell készítenie az emberi jogok romániai megsértéséről. A megbízott Joseph Voyame svájci nemzetközi jogász szakértő, nyugalmazott igazságügy-minisztériumi osztályvezető, egy kínzásellenes ENSZ-bizottság vezetője, a lausanne-i egyetem professzora. A különleges megbízottnak az a feladata, hogy a romániai emberi jogok helyzetéről tájékozódjék a bukaresti kormánynál.”

„Romániában ülést tartott a hadsereg politikai főtanácsa. A testület kibővített tanácskozásán. – amelyen katonai vezetők vettek részt – „Nicolae Ceaușescu téziseinek és eszméinek szellemében” elemezték a hadsereg pártéletét, az ideológiai-nevelő munkát, a kiképzés időszerű feladatait. Az ülés résztvevői táviratot küldtek Nicolae Ceaușescunak az RKP főtitkárának, az RSZK elnökének, a fegyveres erők fő- parancsnokának. A táviratot a Scinteia közli, mint azt az MTI jelentette.”

„»A hadsereg páratlan megelégedéssel és jogos hazafias büszkeséggel szerzett tudomást a küladósság teljes felszámolásáról, a szocialista Románia, a szorgos és dicsőséges román nép nagyszerű győzelméről. Ez a nagy győzelem, amely teljes gazdasági és politikai függetlenségünket tanúsítja, széles nyitás az ország átfogó gazdasága, társadalmi fejlesztési programja felé. A rangos siker annál inkább örömünkre szolgál, mivel a világgazdasági válság, a munkanélküliség és az infláció növekedésének jelenségei között született meg. Románia a világ egyedüli állama, amely hiánytalanul visszafizette adósságát« – írják táviratukban a katonai vezetők.
A hadsereg politikai főtanácsa a legmelegebb köszönetét fejezte ki Nicolae Ceaușescunak »hosszas és titáni forradalmi munkásságáért, mindazért, amit tett és tesz a szocialista Románia javára és jólétére, védelmi képességének erősítésére«”.

A nap legfontosabb híre: „A T–64-esek megindultak hazafelé: Megkezdődött a részleges csapatkivonás”

Freész Károly beszámolója a Népszabadság címlapjáról:
„Kiskunhalas bevonult a világsajtóba! Az ok: a múlt hét péntekén tartott sajtótájékoztatón elmondottaknak megfelelően itt kezdődött meg a részleges szovjet csapatkivonás.”

(…)

„A tudósítói had délelőtt fél tizenegy tájban érkezett Kiskunhalasra, ahol Borisz Adamenko ezredes, a déli hadseregcsoport törzsfőnökének helyettese tartott rövid bevezetőt. Elmondta, hogy a 13. harckocsi-gárdahadosztály egyik ezredének harmincegy T–64-es típusú páncélosát vagonírozzák be a délelőtt folyamán. – Ez a munka olyan, mint az ékszerészeké, nagy pontosságot követel. A tankok lánctalpainak szélessége ugyanis tizennégy centiméterrel nagyobb, mint a vagonok felülete. Ezért a műveletet nagy figyelemmel, körültekintően kell végrehajtani, de ez nem kis feladat a harckocsik tizenkilenc-húszéves vezetőinek – mondta az ezredes, majd hozzátette: – Természetes, hogy ilyen körülmények között izgulnak is egy kicsit, hiszen hazakészülődnek, a családjukhoz.”

(…)

„A csapatkivonás megkezdésének szenzációja mellett akadt ennek a kiskunhalast délelőttnek egy másik „kuriózuma” is: megjelent a helyszínen a Radikális Párt kongresszusán részt vevő Cicciolina. Felröppentett egy fehér galambot, csókokat nyomott a feszengő szovjet kiskatonák orcájára, és megállás nélkül nyilatkozott.”

(…)

„Alig két órába telt, amíg minden páncélos megtalálta a helyét a vasúti szerelvényen. A katonák rögzítették a soktonnás monstrumokat, aztán az utolsó ellenőrzések következtek, és a vonat elindult – hazafelé.”

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Hatóságiak kísérik Kim Hjon Huit őrizet alatt. A szájába helyezett eszköz célja, hogy megakadályozza, hogy a nő leharapja saját nyelvét. (kép forrása: 2oceansvie.com)Szovjet gyalogsági harcjárművek Tbilisziben a tüntetések szétverése után, 1989 áprilisában (kép forrása: rferl.org)A tavaszi egyetemi sztrájkmozgalom vezetett a végül júniusban rendkívüli kormányzati erőszakkal feloszlatott Tienanmen téri óriástüntetéshez is (kép forrása: hongkongfp.com)A Hezbollah fegyveresei Libanonban, 1989. (kép forrása: timesofisrael.com)Détári Lajos a pályán (kép forrása: kklte.hu)Nicolae Ceaușescu utolsó beszéde közben, 1989. december 21. (kép forrása: adventure-romania.com)Cicciolina és egy szovjet katona a béke galambjával (kép forrása: alfahir.hu)Thorvald Stoltenberg (kép forrása: snl.no)Takesita Noboru (kép forrása: Getty Images)
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár