2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A felfedezője próbálta ki elsőként az LSD-t

2019. április 16. 08:41 Múlt-kor

„Az alkonyatban csukott szemmel — a napfényt zavaróan élesnek érzékeltem — szakadatlanul fantasztikus, rendkívül plasztikus képek és intenzív, kaleidoszkóp-szerű színes forgatag lepett meg” – Albert Hofmann így írta le azt a szürreális, pszichedelikus világot, amelybe belecsöppent, miután az ujjhegyeire kerülő anyag felszívódott a szervezetében. Hofmann különleges „szárnyalása” a lizergsav-dietilamid, röviden LSD újraszintetizálása alatt következett be 1943. április 16-án.

Albert Hofmann svájci vegyészprofesszor a bázeli székhelyű Sandoz gyógyszeripari vállalatnál dolgozott, és azon fáradozott, hogy az anyarozs, a fitopatogén gomba és a csillagvirág összetevőiből olyan anyagokat vonjon ki, amelyek felhasználhatóak a gyógyszerek előállításában. Munkája során 1938-ban sikerült először szintetizálnia az LSD-t, de egészen 1943-ig nem fordított figyelmet a drogra.

Miután a sors szeszélye folytán megtapasztalta az LSD elsöprő erejű hatását, Hofmann egy kísérletnek vetette alá magát, hogy megbizonyosodjon az anyag tényleges hatásáról. A vegyész 0,25 mg LSD-t nyelt le laborjában, amely egy órán belül kifejtette a hatását. A betépett Hofmann hamarosan asszisztenséhez fordult segítségért, aki hazakísérte a vegyészt. Mivel biciklivel mentek, az esemény „biciklinap” néven vonult be a drogtörténelembe.

A kezdet rémálomszerűen alakult: Hofmann boszorkánynak nézte szomszédját és folyamatosan olyan érzése volt, minta megmérgezték volna. A nyugtalan, vészterhes víziók azonban tovatűntek és következett az élvezet; ahogy Hofmann leírta: „a színek és formák soha nem látott játékát tapasztaltam meg csukott szemhéjaim mögött”.

A pompázatos szín- és formakavalkádban végződő „biciklis kaland” meggyőzte Hofmannt az LSD pszichoaktív hatásáról, amelynek híre gyorsan elterjedt a tudományos körökben. Az 1950-es évek folyamán számtalan  kutatást végeztek az LSD-vel, és a drogot terápiás kezelésekhez is alkalmazták az alkoholizmus kúrálására és a depresszió enyhítésére. Oscar Janiger pszichiáter több mint 100 írón, zenészen és festőn tesztelte az LSD-t; arra volt kíváncsi, hogy vajon a drog tényleg fokozza-e művészi teljesítményüket.

Az 1960-as évek közepére az LSD körül kialakult lelkesedés alábbhagyott, a drog pozitív hatásait hirdető elméletek megdőltek, és előtérbe kerültek az LSD  kedvezőtlen mentális hatásairól szóló tanulmányok, miszerint a drog tartós használata paranoiát, szorongást és érzékcsalódásokat okoz. Az LSD gyártását, eladását és birtoklását elsőként az USA-ban, pontosabban Kalifornia és Nebraska államokban tiltották be először 1966-ban, végül 1968-ban az egész USA-ban megkapta a tilalmat. Az 1970-es években pedig már a világon mindenhol tiltott drogként szerepelt. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár