2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A legnagyobb azték uralkodók sírhelyét találhatták meg Mexikóvárosban

2019. március 27. 17:42 Múlt-kor

Egy Mexikóváros belvárosában talált azték kincs akár az eddigi legnagyobb felfedezéshez is elvezetheti a régészeket – egy azték uralkodó sírjához. Az áldozati ajándékok között van egy gazdagon díszített, harcosnak öltöztetett jaguár, valamint egy fiúgyermek, akit az azték had- és napisten, Huitzilopochtli (Vitzilopocstli) jellegzetes ruházatában temettek el.

Gazdag áldozat

Az egyelőre csak részben feltárt, 500 éves lelőhelyről továbbá több, kovából készült és gyöngyházzal, valamint drágakövekkel gazdagon díszített kés is előkerült. A tárgyakat kör alakban helyezték el a minden bizonnyal szertartást végző papok. A kör közepén egy nagy, szögletes kő ládában helyezkedett el a jaguáráldozat, számos egyéb kincs társaságában – a láda tartalmának egyelőre körülbelül egytizedét vizsgálták meg.

A jaguár mellett volt egy atlatl (a lándzsahajítást elősegítő eszköz), az állat hátára pedig egy faragott fa lemezt helyeztek, amely Huitzilopochtli jelképe. A nyugati irányba néző nagymacskára ezen kívül nagy számú, a tengerből származó ajándékot helyeztek, köztük kagylókat, élénk színű tengeri csillagokat és korallokat. Ezek valószínűleg a vizes alvilágot jelképezték, amelyen keresztül az aztékok hite szerint a Nap éjszakánként áthaladt, mielőtt keleten újra felkelt volna. „Óriásiak most a várakozásaink” – mondta el az ásatást vezető régész, Leonardo López Lujan. „Ahogy mélyebbre megyünk, úgy gondoljuk, újabb igen gazdag tárgyakat találunk.”

Egy rózsás kanalasgém, a flamingókkal rokon vízimadár maradványai is előkerültek az áldozati ajándékok között. A madarat az uralkodókkal és a harcosokkal hozták kapcsolatba az aztékok – ezek jelképezték lelküket, amint az alvilágba száll. „Van egy hatalmas mennyiségű korall, amely eltakarja, amit lejjebb láthatunk” – mondta el Miguel Baez régész, az ásatást végző csapat tagja.

Az áldozati sírhely az egykori legnagyobb azték templom, az egyszerűen Nagy Templomnak (Templo Mayor) nevezett piramis lépcsőjének lábánál található, a nyüzsgő Zócalo tértől nem messze. A legkorábbi történeti feljegyzések az azték uralkodók végső nyughelyeként is említik a Nagy Templomot, amely mintegy 15 emelet magasan tornyosult az azték főváros, Tenochtitlán fölé, mielőtt az 1521-es spanyol hódítást követően lerombolták. A minden azték uralkodó által némileg bővített szentélyt a világegyetem közepének tartották, tetején pedig két templom volt található – az északabbi a vihar-, eső- és termésisten Tlalocé, a délebbi pedig a had- és napisten Huitzilopochtlié. A mostani lelőhely a déli templom egykori helyéhez van közelebb.

Három azték uralkodó temetkezéséről van némi tudomása az utókornak. Az 1469 és 1502 között egymás után uralkodott három fivér, Axayacatl, Tizoc és Ahuitzotl elhamvasztott maradványait a több évtizeddel később, már a spanyolok idején keletkezett krónikák szerint a most feltárás alatt álló kör alakú emelvényben helyezték el gazdag ajándékokkal és feláldozott rabszolgák szívével együtt. 2006-ban az azték földistennő, Coatlicue monolitikus szobrára bukkantak a közelben, a rajta lévő felirat az 1502. évnek felelt meg – ekkor halt meg a harmadik fivér, Ahuitzotl.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Az egyik kőláda vizsgálata (kép forrása: Reuters UK)A feláldozott fiú maradványai jáde gyöngyökkel (kép forrása: Daily Mail)Azték emberáldozat ábrázolása (kép forrása: ThoughtCo)Huitzilopochtli ábrázolása a spanyol korból (kép forrása: ancient-origins.net)
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Fekete lyuk - A pokol tornáca | Underground Budapest '88-'94 | Kiscelli Múzeum
Saturnalia | 2018. december 9. 11-15 óráig | Aquincumi Múzeum
SZÍVMELENGETŐ KÖZÉPKOR – KÁLYHÁK ÉS KÁLYHACSEMPÉK A KÖZÉPKORI MAGYARORSZÁGON
Könyvbemutató | A nyomor felfedezése Bécsben és Budapesten
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár